Ωρες αγωνίας σε χωριά του Εβρου από τις πλημμύρες

Έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους είναι οι κάτοικοι στα Λάβαρα Εβρου, καθώς τα νερά από τον πλημμυρισμένο ποταμό έφτασαν στις αυλές τους, ενώ περίπου 20.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχουν πλημμυρίσει σε Σουφλί και Διδυμότειχο.

 

Εγκλωβισμένοι σε νησίδα ανάμεσα στο Τυχερό και στα Λάβαρα εντοπίστηκαν αργά χθες το απόγευμα 30 παράνομοι μετανάστες και στήθηκε μεγάλη επιχείρηση της ΕΜΑΚ για τη μεταφορά τους. Οι μετανάστες είναι καλά στην υγεία τους και μόνο δύο δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες, γιατί είχαν υποστεί υποθερμία. Πάνω από τα όρια συναγερμού παραμένει η στάθμη του ποταμού Εβρου στο Πύθιο και μεγάλος όγκος νερού εξακολουθεί να κατεβαίνει από τη γειτονική Βουλγαρία. Καταστροφικές πλημμύρες αναφέρονται και στην Τουρκία και ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός στον νομό του Εβρου είναι σε επιφυλακή. «Δίνουμε έμφαση στις περιοχές όπου μπορεί να κινδυνέψουν κάτοικοι, αλλά η βροχή συνεχίζεται και αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την προσπάθειά μας», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

 

Τις πληγές της μετρά και η Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης από τη μεγάλη πλημμύρα του Σαββάτου. Δεκάδες σπίτια είναι ακόμη μέσα στο νερό και στη λάσπη και κάτοικοι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της περιοχής, ενώ και χθες σημειωνόταν έντονη βροχόπτωση. Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν από δυνατή νεροποντή σε καταυλισμό Ρομά στην Περαία Θεσσαλονίκης. Πολλοί κάτοικοι, ανάμεσά τους μητέρες με μωρά και μικρά παιδιά στην αγκαλιά, μετακινήθηκαν σε σπίτια με μπαλκόνια και σε ταράτσες, περιμένοντας βοήθεια για να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος.