Ουκρανία: Προεδρικές εκλογές στη σκιά της βίας

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν σήμερα στην Ουκρανία για τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες επισκιάζονται από τη βία στις κυρίως ρωσόφωνες ανατολικές περιοχές της χώρας και από την προσάρτηση από τη Ρωσία της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

 

Η ψηφοφορία άρχισε στις 8 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σ’ αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία των 45 εκατομμυρίων ανθρώπων. Θα τερματισθεί 12 ώρες αργότερα, όταν θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα των έξιτ πολ, πριν από την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων αύριο, Δευτέρα.

 

Οι ψηφοφόροι θα βρουν πολλά εκλογικά τμήματα κλειστά τις ανατολικές περιοχές, όπου ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές προσπαθούν να εμποδίσουν την διεξαγωγή των εκλογών, για τις οποίες υποστηρίζουν πως είναι παράνομες. Οι ευρωπαίοι εκλογικοί παρατηρητές έχουν σε μεγάλο βαθμό αποσυρθεί από την περιφέρεια του Ντονέτσκ, κάνοντας λόγο για μια εκστρατεία “τρόμου” των αυτονομιστών εναντίον των ουκρανών αξιωματούχων.

 

Στις ανατολικές περιοχές, λίγα εκλογικά τμήματα ήταν ανοιχτά. Στο Ντονέτσκ, οι δρόμοι ήταν άδειοι και τα εκλογικά τμήματα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τις ψηφοφορίες παρέμεναν κλειστά. Στην πόλη Ντομπροπίλια, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείο είδε ανοικτό μόνον ένα εκλογικό τμήμα.

 

Ωστόσο αλλού στη χώρα, από το εθνικιστικό Λβιβ στη δυτική Ουκρανία μέχρι την παλιά πρωτεύουσα Χάρκοβο και το “μαργαριτάρι” της Μαύρης Θάλασσας, την Οδησσό, καθώς και στο Κίεβο, οι ψηφοφόροι συνωστίζονταν σε ορισμένα εκλογικά τμήματα ήδη από την έναρξη της ψηφοφορίας.

 

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Πέτρο Ποροσένκο, ένας δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας της σοκολατοποιίας, προηγείται σημαντικά των αντιπάλων του στις εκλογές αυτές, στις οποίες αναμένεται ότι η συμμετοχή θα είναι υψηλή. Αν ουδείς υποψήφιος κερδίσει πάνω από το 50% των ψήφων, ένας δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 15 Ιουνίου.