Π. Μάρκαρης: Η τρόικα και τα μνημόνια δεν είναι η αιτία, αλλά το αποτέλεσμα της κρίσης

“H τρόικα και τα μνημόνια δεν είναι η αιτία, αλλά το αποτέλεσμα της κρίσης”, τόνισε ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσαν, στη Θεσσαλονίκη, η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και το Δίκτυο Ναυαρίνο, με θέμα “Κρίση και εύκολες λύσεις”.

 

Ο κ. Μάρκαρης, μέσα από τα αστυνομική πλοκή των μυθιστορημάτων του, θίγει καίρια ζητήματα της ελληνικής πραγματικότητας και συνέγραψε πρόσφατα “Την τριλογία της κρίσεως”, αποτελούμενη από τρία μυθιστορήματα συν ένα που έχει τον ρόλο επιλόγου.

 

Μιλώντας στην εκδήλωση, υπογράμμισε ότι η κρίση οφείλεται “στην πλήρη κατάρρευση του συστήματος αξιών που στήριξαν την Ελλάδα σε δύσκολες εποχές” και πρόσθεσε ότι το φαινόμενο ξεκινάει από την παιδεία και ιδιαίτερα την μέση εκπαίδευση, που λειτουργεί αποκλειστικά ως προθάλαμος της εισαγωγής στο πανεπιστήμιο.

 

“Πετάξαμε μαζί με τη φτώχεια και τις αξίες της Ψωροκώσταινας”, τόνισε και πρόσθεσε ότι “αντικαταστήσαμε τη δύσκολη πραγματικότητα με την εικονική πραγματικότητα, εξαφανίστηκαν η σύνεση και το μέτρο”. Επισήμανε, ότι περνάμε νέα περίοδο επιδείνωσης και αβεβαιότητας, ενώ, προέβλεψε, ότι στις ελληνογερμανικές σχέσεις διαμορφώνεται σκηνικό σύγκρουσης, ανάλογο με αυτό του 2010.

 

Όπως είπε, οι σχέσεις μας με την ΕΕ, χαρακτηρίζονταν από την αρχή από αμοιβαία καχυποψία και η χώρα μας δεν επηρεάστηκε, δεν σχεδίασε την ευρωπαϊκή της πορεία. Ανήκει στην ΕΕ, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται συναινετικά, αλλά “στο εσωτερικό πολιτικό γήπεδο, λειτουργούσαμε και λειτουργούμε διχαστικά”.

 

Ο κ. Μάρκαρης τόνισε ότι “χάθηκαν στον λαβύρινθο της σκοτεινής ελληνικής γραφειοκρατίας”, ένας πακτωλός κοινοτικών κονδυλίων, που – όπως επισήμανε – θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει εκ βάθρων την εικόνα της χώρας και την ίδια ώρα οι Βρυξέλλες δεν έκαναν έλεγχο.

 

Σε ότι αφορά την ευθύνη ΕΕ, επισήμανε ότι εκτίμησε λανθασμένα την κρίση, ως αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο και θέλησε να συνετίσει την Ελλάδα. Σημείωσε, ότι από την Ευρώπη λείπει ο πολιτικός λόγος και το όραμα και επισήμανε ότι αυτά δεν μπορούν να αναπληρωθούν από τις μεταρρυθμίσεις και τις αγορές.

 

Ο Πέτρος Μάρκαρης είναι μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας σεναριογράφος και μεταφραστής. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και φοίτησε στο Αυστριακό Λύκειο. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες. Τα αστυνομικά μυθιστορήματά του κυκλοφορούν σε 14 γλώσσες και ο ήρωάς του, ο αστυνόμος Χαρίτος, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ήρωες αστυνομικών μυθιστορημάτων στην Ευρώπη. Συνεργάστηκε με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, σε πολλά σενάρια ταινιών του, ενώ μετέφρασε στα ελληνικά έργα των Μπρεχτ, Βέντεκιντ, Σνίτσλερ. Τελευταία του μετάφραση είναι τα δύο μέρη του Φάουστ του Γκαίτε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ