Παγκόσμιος συναγερμός για τον ιό Ζίκα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Η μία μετά την άλλη οι χώρες της βόρειας και νότιας Αμερικής συστήνουν στις γυναίκες να αποφεύγουν τις… εγκυμοσύνες, οι υγειονομικές υπηρεσίες του Ρίο ψεκάζουν με εντομοκτόνο το Σαμποδρόμιο όπου σε 15 μέρες θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη παρέλαση του καρναβαλιού, οι ΗΠΑ συνιστούν στις εγκύους να αποφεύγουν ταξίδια σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Και πλέον καταγράφεται το πρώτο κρούσμα του ιού Ζίκα στην Ευρώπη, συγκεκριμένα στη Δανία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημαίνει «κόκκινο» συναγερμό για αυτό τον σχετικά άγνωστο ιό που θεωρείται ύποπτος για την πρόκληση μικροκεφαλίας σε βρέφη στη Βραζιλία και υπολογίζεται ότι θα  εξαπλωθεί σε όλες τις χώρες της βόρειας και νότιας Αμερικής (εκτός από τον Καναδά και τη Χιλή). Και όχι μόνο…

Τί είναι ο ιός Ζίκα και πώς μεταδίδεται

Ο ιός Ζίκα είναι ένας ιός που μεταφέρεται από τα κουνούπια και προκαλεί πυρετό. Πήρε το όνομά του από δάσος της Ουγκάντα, όταν και ταυτοποιήθηκε σε μαϊμού, κατά τη διάρκεια επιδημίας κίτρινου πυρετού, το 1947. Μεταδίδεται από το είδος κουνουπιών Aedes, τα οποία επίσης ευθύνονται για την εξάπλωση του δάγγειου πυρετού, του κίτρινου πυρετου και του ιού Chikungunya. Ο ιός δεν θεωρείται ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εάν όμως ένα υγιές κουνούπι τσιμπήσει έναν φορέα του ιού Ζίκα, το κουνούπι γίνεται φορέας και το τσίμπημά του θα οδηγήσει στη συνέχεια σε μόλυνση εάν τσιμπήσει ένα υγιές άτομο.

Θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνος για τις εγκύους και τα μωρά τους, καθώς συνδέεται με τη δραματική αύξηση στα περιστατικά μικροκεφαλίας, μιας εκ γενετής ανωμαλίας που χαρακτηρίζεται από το μικρό μέγεθος του κρανίου και του εγκεφάλου. Μία μολυσμένη μητέρα το μεταφέρει στο νεογέννητο παιδί της.

Ο ιός Ζίκα μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος και έχει επίσης ανιχνευθεί σε ανθρώπινο σπέρμα, αλλά χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για να επιβεβαιωθεί αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή, σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ελάχιστες περιπτώσεις του ιού είχαν καταγραφεί πριν από το 2013. Όμως, οι επιστήμονες άρχισαν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μετά από πολλαπλές εστίες που ανακαλύφθηκαν στα νησιά του Ειρηνικού και τη Νοτιοανατολική Ασία. Ο Ζίκα έχει εξαπλωθεί στη Βραζιλία, όπου οι επιστήμονες εκτιμούν πως 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι μπορεί να έχουν μολυνθεί. Από τότε που η Βραζιλία ανέφερε τα πρώτα κρούσματα του ιού στο έδαφός της τον Μάιο του 2015, ο Ζίκα έχει εξαπλωθεί σε 21 χώρες και εδάφη της αμερικανικής ηπείρου. Πλέον όμως πέρασε και τα σύνορα της Ευρώπης, αφού καταγράφηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Δανία.

Συμπτώματα

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο ιός Ζίκα προκαλεί ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Οχτώ στους 10  ανθρώπους  που μολύνονται από τον ιό δεν εκδηλώνουν συμπτώματα. Για όσους εκδηλώνουν συμπτώματα, τα δύο συχνότερα είναι ο πυρετός και τα δερματικά εξανθήματα.

Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι οι μυϊκοί πόνοι και οι πόνοι στις αρθρώσεις, ο πόνος πίσω από τα μάτια και η επιπεφυκίτιδα (κοκκίνισμα και φαγούρα στα μάτια).

Τα συμπτώματα επιμένουν συνήθως από δύο έως επτά ημέρες. Δεν υπάρχει θεραπεία που να στοχεύει στον ιό Ζίκα συγκεκριμένα, χορηγούνται όμως φάρμακα προς ανακούφιση από τον πόνο και τον πυρετό.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο κατά του ιού.