Σχέδιο – σοκ για «τείχος» στα Σκόπια

ΦΩΤΟ: EPA

ΦΩΤΟ: EPA

Μυστικό σχέδιο «αποκλεισμού» της Ελλάδας, που προβλέπει σφράγισμα των συνόρων της ΠΓΔΜ με τη χώρα μας, φέρεται να επεξεργάζεται η Κομισιόν, προκειμένου να περιορίσει τη ροή προσφύγων προς χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία.

Το σχέδιο «πρόδωσε» η διαρροή επιστολής του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Σλοβένο πρωθυπουργό, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε η ιστοσελίδα.

Στην απαντητική επιστολή που απέστειλε τη Δευτέρα στο Σλοβένο Πρωθυπουργό, ο Γιούνκερ φαίνεται να στηρίζει τις προτάσεις της Σλοβενίας για την ενίσχυση των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, προκειμένου να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές προς το Βορρά.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, οι περισσότεροι μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα θα παραμένουν εκεί, ενώ με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί η πίεση που ασκείται στις χώρες διέλευσης αλλά και η πίεση που ασκείται στην Αυστρία και στη Γερμανία.

Η Politico, όπως αναφέρει, είχε πρόσβαση σε αντίγραφο της επιστολής, όπου αναφέρεται ότι όλες οι χώρες της ΕΕ θα «παρέχουν συνδρομή στις αρχές της ΠΓΔΜ για τη στήριξη του ελέγχου των συνόρων με την Ελλάδα μέσω της απόσπασης αστυνομικών και της παροχής εξοπλισμού».

Σημειώνεται επίσης, ότι στην επιστολή, ο Γιούνκερ αναφέρει ότι οι χώρες της μεταναστευτικής οδού των Δυτικών Βαλκανίων, είτε είναι μέλη της ΕΕ είτε όχι, πρέπει να σταματήσουν να επιτρέπουν σε πρόσφυγες τη διέλευση των συνόρων χωρίς να έχουν ειδοποιήσει τη γείτονα χώρα.

Εξάλλου την εκτίμηση ότι οσονούπω η Ελλάδα θα τεθεί de facto εκτός Σέγκεν, προσωρινά, επειδή δεν θα είναι σε θέση να χειριστεί την προσφυγική κρίση, διατυπώνει ο Βέλγος υφυπουργός Μετανάστευσης Tεο Φράνκεν, σε δηλώσεις του προς τη βελγική εφημερίδα De Standaard.

Σημειώνεται επίσης ότι ο ακραία συντηρητικός Βέλγος υφυπουργός Μετανάστευσης, είναι απ’ αυτούς που πρωτοστατούν στην κριτική εναντίον της Ελλάδας.

Από πλευράς της, η εφημερίδα De Morgen σημειώνει ότι ο Βέλγος υφυπουργός Μετανάστευσης υπογράμμισε την ανάγκη να αναλάβει στο εξής η ΕΕ την ευθύνη και διαχείριση των κέντρων υποδοχής προσφύγων (hotspots) προχωρώντας στην δημιουργία όχι μόνο 8000-10000 θέσεων αλλά 200.000. «Μιλάμε για γελοίους αριθμούς, 8000 ή 10000», πρόσθεσε. «Δόθηκε μια εντελώς λανθασμένη ερμηνεία στα hotspots», συμπλήρωσε. «Μέχρι τώρα υπήρχε η αντίληψη, ότι αρκεί να παίρνουμε τα δακτυλικά αποτυπώματα των μεταναστών/προσφύγων και να τους αφήνουμε ανενόχλητους να συνεχίζουν το ταξίδι τους. Πρέπει όμως να παραμένουν έγκλειστοι σε ένα χώρο που θα τους παρέχει τις αναγκαίες ευκολίες», σημείωσε. «Όποιοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας θα εντάσσονται στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, και σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθούν στο Βουκουρέστι παρά στις Βρυξέλλες, ενώ όποιοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας πρέπει να επαναπροωθούνται στη χώρα προέλευσής τους», υπογράμμισε.

Στο κεντρικό άρθρο της ίδιας εφημερίδας, χαρακτηρίζονται ωστόσο «ιστορικό λάθος μεγάλου διαμετρήματος», τα σχέδια της ΕΕ να βάλει στο ψυγείο την συνθήκη Σένγκεν, ενώ θεωρείται πως τυχόν αποκλεισμός της Ελλάδας θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ανθρωπιστική κρίση μεγάλου μεγέθους, στο βαθμό που εξαθλιωμένοι πρόσφυγες θα στοιβάζονται πλέον σε «αυτοσχέδια παραπήγματα» στα ελληνομακεδονικά (sic) σύνορα. Μόνη λύση, υποστηρίζει η εφημερίδα, είναι η κατασκευή κέντρων υποδοχής στην Ελλάδα επαγγελματικών προδιαγραφών, όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση, η διαλογή και στη συνέχεια ο επιμερισμός των προσφύγων.

Στις κλιμακούμενες απειλές προς την Ελλάδα για απoπομπή από την ζώνη Σέγκεν, εάν δεν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την διασφάλιση των συνόρων της με την Τουρκία, αναφέρεται και η De Volkskrant σε δημοσίευμα με τον τίτλο «Η ΕΕ απειλεί την Ελλάδα με αποκλεισμό από την Σέγκεν».

Στο δημοσίευμα γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο χτεσινό άτυπο συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στο Άμστερνταμ και την απόφαση των κρατών-μελών να στηρίξουν την πρωτοβουλία της Κομισιόν να συνδράμει τις αρχές της ΠΓΔΜ στις προσπάθειες που καταβάλλουν για καλύτερη φύλαξη των συνόρων με την Ελλάδα, κάτι που όμως προκάλεσε την αντίδραση του Έλληνα αναπληρωτή Μετανάστευσης Γ. Μουζάλα.