Παιδοχειρουργική «Γ. Γεννηματάς»: Εφημερίες στην εντατική

Εφημερίες του… τρόμου συνεχίζουν να κάνουν οι γιατροί στην Α’ παιδοχειρουργική κλινική του ΑΠΘ στο νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς” της Θεσσαλονίκης.

 

Όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), οι τρεις ειδικοί γιατροί και η μία ειδικευόμενη καλούνται και τον Ιανουάριο να υπερβούν τις ανθρώπινες δυνατότητες τους και να συνεχίσουν να πραγματοποιούν 10 γενικές εφημερίες το μήνα που αφορούν σε κάλυψη περιστατικών απ’ όλη την Μακεδονία.

 

Παράλληλα, τονίζει ότι, παρά τις αλλεπάλληλες και προς όλες τις κατευθύνσεις εκκλήσεις των γιατρών, δεν έγινε καμία ενέργεια από την ΥΠΕ, το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Παιδείας για στελέχωση της κλινικής, ώστε με ασφάλεια να αντεπεξέρχεται στις απαιτούμενες γενικές και εσωτερικές εφημερίες, τα τακτικά χειρουργεία και τα τακτικά ιατρεία. Επιπλέον, δεν έγινε ούτε καν μείωση του αριθμού των εφημερίων της κλινικής μέχρι να στελεχωθεί.

“Οι τρεις ειδικοί γιατροί του ΕΣΥ και μόνο μία ειδικευόμενη καλούνται για άλλον ένα μήνα να υπερβούν τις ανθρώπινες δυνατότητες, μετά από ένα οκτάμηνο εξουθένωσης, για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες παιδοχειρουργικές ανάγκες.

Και δεν φτάνει αυτό. Η έκκληση για επείγουσα λύση προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, την ΥΠΕ και το υπουργείο ζητήθηκε να κοινοποιηθεί στα συνδικαλιστικά όργανα μέσω της γραφειοκρατικής οδού. Η κοινοποίηση δεν έγινε ποτέ από τη διοίκηση του νοσοκομείου”, επισημαίνει η ΕΝΙΘ και εξηγεί ότι “όταν μετά από ένα μήνα ήρθε στα χέρια της ΕΝΙΘ και της ΟΕΝΓΕ και ασφαλώς δημοσιοποιήθηκε, οι γιατροί της κλινικής βρέθηκαν μπροστά σε έναν διοικητή που, αντιμετωπίζοντας το νοσοκομείο σαν τσιφλίκι του, τους φέρθηκε σαν τσιφλικάς στους κολίγους του, με απαξιωτική, υβριστική και απειλητική συμπεριφορά, εγκαλώντας τους για την ενημέρωση των συνδικαλιστικών τους οργάνων και καλώντας τους στο τέλος να καταλάβουν ότι αυτή είναι η κατάσταση και να παραιτηθούν, εφόσον θεωρούν ότι δεν λειτουργούν με ασφάλεια”.

 

Σύμφωνα με την ΕΝΙΘ, στο ίδιο νοσοκομείο, “οι γιατροί της Παιδιατρικής κλινικής αποφάσισαν να μην πραγματοποιούν τακτικά εξωτερικά ιατρεία λόγω έλλειψης προσωπικού. Κι επειδή το πρόβλημα αναφέρθηκε στα συνδικαλιστικά όργανα, οι συνάδελφοι που “χαλάνε την εικόνα του νοσοκομείου” δέχτηκαν ήδη τις πρώτες απειλές, με την υπόσχεση για τα… περαιτέρω -αν επιμείνουν”.

 

ΕΝΙΘ: Να δοθεί λύση

 

Η ΕΝΙΘ ζητεί την άμεση απαλλαγή της Α παιδοχειρουργικής κλινικής ΑΠΘ και της παιδιατρικής κλινικής του “Γ. Γεννηματάς” από τις υπόλοιπες γενικές εφημερίες του Ιανουαρίου και την ισχύ του ελάχιστου αριθμού εφημεριών (3-4) μέχρι τη στελέχωσή τους, υποσχόμενη με τη σειρά της για τα “περαιτέρω”, εάν συνεχιστεί η ίδια εγκληματική στάση.

Ταυτόχρονα, ζητεί να παραιτηθεί ο διοικητής του νοσοκομείου, επισημαίνοντας ότι η’ Ενωση είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τις ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς των συναδέλφων και την απρόσκοπτη και ποιοτική αντιμετώπιση των ασθενών.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία