Πανικός στα Σκόπια για την ανακάλυψη στην Αμφίπολη -Βρήκαν τα φτερά των Σφιγγών τα οποία θα αποκατασταθούν

Τον πανικό τους με αφορμή όσα φοβούνται ότι θα αποκαλυφθούν στις ανασκαφές στην Αμφίπολη δείχνουν πλέον τα Σκόπια.

 

Από τη μία, σύμφωνα με πληροφορίες μας, Σκοπιανοί αρχαιολόγοι, παρά την «πόρτα» που έχουν φάει κατά καιρούς, επαναλαμβάνουν την πρόθεσή τους να… συνδράμουν στις ανασκαφές που γίνονται, και από την άλλη, φοβούμενοι ότι θα αποκαλυφθεί η πλαστή ταυτότητά τους, ειρωνεύονται τη χώρα μας σε περίπτωση που τα ευρήματα οδηγήσουν στην εύρεση των τάφων της Ρωξάνης, συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και του γιού τους Αλέξανδρου Δ’.

 

Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες δεν έχουν χρήματα για να κάνουν τις ανασκαφές και ότι «εμείς είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε», ενώ κάνουν μια σειρά από εκτενή ρεπορτάζ, με σχόλια και ειρωνικές αιχμές.

 

«Αυτό το οποίο θα βρεθεί στην Αμφίπολη θα επιβεβαιώσει για πάντα τον ελληνικό χαρακτήρα της Μακεδονίας. Αυτή είναι η άποψη των Ελλήνων επιστημόνων οι οποίοι δεν παύουν να συνδέουν τον τάφο της Αμφίπολης με τις ελληνοσκοπιανές σχέσεις» σημειώνει χαρακτηριστικά η σκοπιανή εφημερίδα «Sitel» και στη συνέχεια προβαίνει σε σχόλια μιας φανταστικής ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

 

«Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την προσωπική χαρά και την ευχαρίστησή μου, που δημιουργείται από τη σημαντική πρόσφατη ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη, μια ξεχωριστή ανακάλυψη στον τομέα της διεθνούς αρχαιολογίας» θα πει στη φανταστική ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς, όπως σημειώνει το σλαβικό κείμενο των Σκοπίων.

 

Μάλιστα, σε εμφανίσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Sitel, ο καθηγητής Αρχαιολογίας Βίκτορ Λίλκικ δήλωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έχουν τονίσει ότι είναι έτοιμοι να συνδράμουν στις έρευνες για τον εντοπισμό του τάφου της Ρωξάνης και του Αλεξάνδρου Δ’, εφόσον τους ζητηθεί από την ελληνική πλευρά, η οποία όπως ισχυρίζονται δεν έδειξε θετική ανταπόκριση.

 

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα από τη Δημοκρατία:

 

Βρήκαν τα φτερά των Σφιγγών – Θα αποκατασταθούν

 

 

Την ανάγκη να αξιοποιηθεί περισσότερο ο ελληνικός πολιτισμός ώστε η χώρα να κερδίσει ξανά και μέσω αυτού τη θέση που της αξίζει, τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA, αναφερόμενος στις εξελίξεις με την ανασκαφή στην Αρχαία Αμφίπολη.

 

«Νομίζω ότι με αφορμή αυτή την εξέλιξη και την έκρηξη ενδιαφέροντος -και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό- για το μνημείο αυτό το μοναδικό, αξίζει να σκεφτούμε πάλι το θέμα της ανάδειξης του πολιτισμού μας, το θέμα της περηφάνειας που μας προκαλεί ο πολιτισμός μας και το θέμα της προστασίας του σε συνδυασμό με την αξιοποίησή του, περισσότερο από ο,τι μέχρι σήμερα, ώστε η Ελλάδα να ξανακερδίσει μέσω και του πολιτισμού της τη θέση που της αξίζει» σημείωσε ο υπουργός..

 

Ο κ. Τασούλας, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι βρέθηκαν τμήματα των κομματιών των φτερών που λείπουν από το σώμα των σφιγγών και προκύπτει, όπως σημείωσε, ότι επιτρέπεται η πλήρης αποκατάστασή τους. Είπε, επίσης, ότι οι ανασκαφικές εργασίες προχωρούν κανονικά και ενδεχομένως χρειαστούν δύο ή και περισσότερες εβδομάδες πριν από την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων, καθώς, όπως επισήμανε, στην αρχαιολογία μετρούν μόνο τα γεγονότα και όχι οι εικασίες.

 

«Οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά. Όπως ανακοινώσαμε χθες αποκαλύφθηκαν οι σφίγγες και σήμερα όλοι μπορούν να τις θαυμάσουν. Γιατί το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα και τις φωτογραφίες, πρώτη φορά τις βλέπουμε ελεύθερες από οπτικά εμπόδια που υπήρχαν μέχρι χθες» ανέφερε.

 

Τέλος, ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία των παράλληλων αρχαιολογικών ερευνών, στον Αργολικό Κόλπο και στο Δεσποτικό, δυτικά της Αντίπαρου.