Πάνω από 28.000 πρόσφυγες επέστρεψαν από την Ελλάδα στις πατρίδες τους

Πάνω από 28.000 πρόσφυγες-μετανάστες έχουν επιστρέψει από την χώρα μας στις πατρίδες τους στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Εθελοντικών Επιστροφών και Επανένταξης» σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν σήμερα σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

 

Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης και το Γραφείο Ελλάδος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης, αντιπεριφερειαρχών, δημάρχων, Αστυνομικών, Λιμενικών Αρχών, φορέων, εθελοντών και στελεχών εμπλεκόμενων υπηρεσιών ενώ ακολούθησε παρουσίαση και συζήτηση επί του Προγράμματος Εθελοντικών Επιστροφών και Επανένταξης.

 

«Η μετανάστευση, η προσφυγιά, είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα που ξεπερνά τα όρια της χώρας, πρόκειται για ένα πρόβλημα Ευρωπαϊκό, παγκόσμιο» τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επισημαίνοντας ότι το προσφυγικό κύμα που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των πολεμικών διενέξεων που έχουν πλήξει κυρίως την Ελλάδα και την Ιταλία οι οποίες θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω οικονομικά για να βελτιώσουν τις δομές υποδοχής, ενώ θα πρέπει να γίνει πράξη η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναλογικό μοίρασμα των προσφύγων-μεταναστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,όπως ανέφερε.

 

Παράλληλα επεσήμανε ότι οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να βοηθήσουν τα κράτη-μέλη που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα όπως ή Ελλάδα, η Ιταλία, που αποτελούν χώρες «σταυροδρόμι» προσφυγιάς και μετανάστευσης.

 

Ακόμη τόνισε ότι δημιουργούνται προβλήματα ειδικά στα νησιά μας, σημειώνοντας ωστόσο πως στην Κρήτη δεν έχουμε σοβαρά προβλήματα σε σχέση με τα νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου.

 

Ο κ. Αρναουτάκης σημείωσε επίσης ότι πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες χρηματοδοτήσεις ούτως ώστε να βοηθηθούν τα κράτη υποδοχής όπως επίσης να υλοποιηθεί η απόφαση που πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μεταφέρονται μετανάστες αναλογικά στα κράτη μέλη. «Επαναλαμβάνω ότι δράσεις και ενέργειες πρέπει να γίνουν για τη μετανάστευση, απαιτεί πρόσθετες χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε χαρακτηριστικά .

 

Σύμφωνα με τον ίδιο ζητούμενο ωστόσο είναι να σταματήσουν τα μέτωπα των πολέμων, γιατί αν δεν γίνει αυτό τότε η μετανάστευση-προσφυγιά δεν πρόκειται να μειωθεί.

 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα Δανιήλ Εσδράς τόνισε ότι «Εμείς υλοποιούμε πρόγραμμα εθελοντικών επιστροφών, δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί που στερούνται νόμιμων εγγράφων έρχονται σε εμάς και ζητάνε τη βοήθεια μας προκειμένου να επιστρέψουν στην χώρα τους. Ωστόσο αν μιλάμε για τη Συρία όπου μαίνεται ο πόλεμος επιστροφές προσφύγων δεν γίνονται» ,και πρόσθεσε ότι «μέχρι σήμερα μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος εθελοντικών επιστροφών και επανένταξης υπάρχουν 28.000 επιστροφές από την Ελλάδα επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί με την δική μας βοήθεια γύρισαν εθελοντικά στη χώρα τους κυρίως σε Πακιστάν Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν, Κουρδιστάν, Μαρόκο, Αίγυπτο κ.α.»

 

Σήμερα, είπε, γύρω από τα σύνορα της Τουρκίας βρίσκονται περί το 1,1 εκ. άνθρωποι που θέλουν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη, ωστόσο η Ευρώπη θα πρέπει να δημιουργήσει τις δομές, να ενισχύσει οικονομικά τις χώρες πρώτης υποδοχής όπως Ελλάδα και Ιταλία, επίσης να υλοποιηθεί όπως προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αναλογικό μοίρασμα προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

 

Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Καραμαλάκης τόνισε ότι «Όποτε χρειάστηκε η Ελλάδα, σε επίπεδο Κρήτης, να ανταποκριθεί σε θέματα μεταναστευτικών ροών οι ενέργειες μας ήταν άμεσες και αποτελεσματικές» και πρόσθεσε «πως η συνεργασία μας με τους συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες για την υποδοχή των προσφύγων ήταν και είναι υποδειγματική. Σε επίπεδο Κρήτης όποτε χρειάστηκε να διαχειριστούμε μεγάλο αριθμό παράτυπων μεταναστών αυτοί σε λίγα 24ωρα αποχώρησαν από το νησί και προωθήθηκαν στην Αθήνα ή σε άλλες περιοχές της χώρας».

 

Εξ άλλου η εθελόντρια του τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του παραρτήματος Χανίων Κυριακή Σαριδάκη, υπογράμμισε από την πλευρά της ότι «Πάρα πολλές φορές δεχόμαστε πρόσφυγες στην Κρήτη, αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα, οι χώροι δεν είναι επαρκείς ούτε κατάλληλοι για να υποδεχτούμε αυτούς τους ανθρώπους. Εμείς τους προσφέρουμε το φαγητό και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να απαλύνουμε τις δύσκολες στιγμές που περνάνε».

 

Παράλληλα με την ημερίδα παρουσιάζεται η έκθεση φωτογραφίας ‘kinesis & taxis’ και οι επισκέπτες, παρακολουθούν εικόνες ως μια διαδρομή στον χρόνο και τον χώρο των διεθνών αποστολών του Οργανισμού, όπου και όποτε η ανάγκη και οι συνθήκες προκαλούσαν τον μαζικό εκτοπισμό πληθυσμών, ως μετακίνηση με συγκεκριμένο προορισμό ή απλά ως διαφυγή για επιβίωση. «Οι εικόνες αυτές αποτυπώνουν τις βασικές αρχές και αξίες του ΔΟΜ για διαχείριση της μετανάστευσης με ανθρωπιστικούς όρους», όπως επισημαίνει η Περιφέρεια Κρήτης.

 

Υπενθυμίζομαι ότι από το 2010, το Γραφείο Ελλάδος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης υλοποιεί το Πρόγραμμα Εθελοντικής Επιστροφής και Επανένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής (75%) και το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (25%). Στα πλαίσια της προσπάθειας συνεπούς παρουσίας εξειδικευμένου προσωπικού του ΔΟΜ Ελλάδος σε κάθε περιοχή και των δράσεων κοινωνικής ένταξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων που υλοποιεί η Περιφέρειας Κρήτης, κρίθηκε αναγκαία η ύπαρξη παροχής των υπηρεσιών του ΔΟΜ στην Περιφέρεια της Κρήτης, προς όφελος των μεταναστών και της τοπικής κοινωνίας.