Παντελής Οικονόμου: Μια ακόμα χαμένη ευκαιρία

oikonomou-pantelis

Ο πρώην υπουργός Παντελής Οικονόμου έκανε λόγο για άλλη μια χαμένη ευκαιρία αναφερόμενος στην επίσκεψη Ομπάμα: Η επίσκεψη του δημοφιλέστερου πολιτικού, παγκοσμίως, στην Αθήνα έφερε για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια την αποσύνθεση της εγχώριας τάξης πραγμάτων. Με κορυφαίο δείγμα ανεπάρκειας την κραυγαλέα αδυναμία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να θέσουν τα θέματά μας στον επισκέπτη μας.

Να δώσουν, πριν απ’ όλα, τις πραγματικές διαστάσεις του μεταναστευτικού / προσφυγικού στη χώρα μας : τα πολυάριθμα ανθρώπινα δράματα, ελλήνων και αλλοδαπών, από τη μία και τις διαβρωτικές επιπτώσεις του στη συνοχή της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, από την άλλη. Και να ζητήσουν εναλλακτικές μορφές δράσης της συμμαχίας στο μεγάλο αυτό εθνικό και ανθρωπιστικό θέμα μας.

Και δεύτερον, να ζητήσουν συγκεκριμένη συνδρομή από τις Η.Π.Α. για έξοδο από τα μνημόνια (π.χ. διευκόλυνση της ομαλής επανόδου μας στις αγορές). Αντιθέτως, συζητήσαμε με τον αμερικανό Πρόεδρο στη βάση σιωπηρής αποδοχής της αξίωσης των πιστωτών μας να μην τηρήσουν τις προβλεπόμενες συμβατικές υποχρεώσεις τους. Και μ αυτό το κενό πολιτικής εκ μέρους μας, κάναμε ακόμα πιθανότερο ένα 4ο μνημόνιο, στο πλαίσιο του οποίου θα μετατεθεί η συζήτηση για την «ελάφρυνση του δημόσιου χρέους». Με αντίτιμο ακόμα περισσότερα μέτρα, ακόμα περισσότερη φτώχεια, ακόμα περισσότερη ανεργία.

Ο χαρισματικός απερχόμενος Πρόεδρος των Η.Π.Α. κατάφερε πράγματι, να εξυπηρετήσει, κατά τον καλύτερο τρόπο τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή μας: εισέπραξε επιβεβαίωση υπακοής με ταυτόχρονη βελτίωση της εικόνας της χώρας του. Εμείς τίποτα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι, δυστυχώς, δεν ζητήσαμε τίποτα. Και, συμπτωματικά ή όχι (οφείλουν εξηγήσεις οι γνωρίζοντες), την ημέρα της αναχώρησής του Μπάρακ Ομπάμα από την Αθήνα, από άλλη πηγή έγινε η ανατριχιαστική δήλωση ότι για την συντακτική διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, απομένει μόνο η επίλυση «διαφορών στο εδαφικό». Και ένα τέτοιο σχέδιο «λύσης» θα προκύψει πριν τον καινούργιο χρόνο!

Το φόντο της καταστροφής ασφαλώς έχει ως ψηφίδες του και τις μολότωφ στη Στουρνάρη και τα απομεινάρια του κατεστημένου μας να συνωστίζονται για μια θέση χειροκροτητή στην ομιλία του πλανητάρχη. Με υπόκρουση τις ακατάπαυστες, πολύλογες αντιπαραθέσεις κομμάτων και εκπροσώπων τους. Και όλα αυτά να συνιστούν το θορυβώδες τίποτα που μας τρελαίνει. Κι εμείς; Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε καταφύγιο σ αυτό το «ραχάτ ρετρό» το οποίο, εδώ και καιρό πια, δεν λειτουργεί ή θα κάνουμε… ΕΚΚΙΝΗΣΗ για να προασπίσουμε το εθνικό και δημόσιο συμφέρον;