Παράκτια κωπηλασία – Αρχισε η μεγάλη γιορτή στη Θεσσαλονίκη

Με την τελετή έναρξης, στο δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, άνοιξε η αυλαία του παγκοσμίου πρωταθλήματος παράκτιας κωπηλασίας, μίας από τις σπουδαιότερες αθλητικές διοργανώσεις που έχει φιλοξενήσει η πόλη.

 

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι στην εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του δημαρχιακού μεγάρου, ήταν το μέλος της διεθνούς ομοσπονδίας κωπηλασίας, Βρετανίδα Γκουίν Μπάτεν, που απηύθυνε χαιρετισμό, όπως και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Ορφανός, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας κωπηλασίας Γιάννης Καρράς.

 

Γκουίν Μπάτεν:

“Εκ μέρους όλων των παιδιών και της διεθνούς ομοσπονδίας κωπηλασίας θα ήθελα να αναφέρω πόσο σημαντικό είναι να αγωνίζεται κανείς στα νερά σας. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα παράκτιας κωπηλασίας θα δούμε τους μεγαλύτερους αθλητές, καθώς και ποιος θα είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής. Η πόλη αυτή είναι πόλη νίκης”.

Γιώργος Ορφανός:

“Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Σε αυτό το μεγάλο γεγονός θα συμμετάσχουν 23 χώρες, κάτι που αποτελεί ρεκόρ μεγαλύτερης συμμετοχής χωρών. Έχοντας διατελέσει υφυπουργός Αθλητισμού, όταν γίνονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, γνωρίζω ότι η οργάνωση για ένα τέτοιο γεγονός είναι πολύ δύσκολη. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα παράκτιας κωπηλασίας είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός για τη Θεσσαλονίκη”.

Γιάννης Μπουτάρης:

“Στη συνέντευξη Τύπου ανέφερα ότι επειδή ήμουν πιο μικρός σε ομάδα κωπηλασίας, έχω ιδιαίτερη αδυναμία στο συγκεκριμένο άθλημα, γι’ αυτό φόρεσα και τα διακριτικά της κωπηλασίας. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός που αναδεικνύει τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη. Καλωσορίζουμε αθλητές και επισκέπτες”.

Γιάννης Καρράς:

“Μία μεγάλη γιορτή παγκόσμιας σημασίας είναι έτοιμη να ξεκινήσει. Η πρόσκληση βρήκε συνεργάτη την FISA και με τη βοήθειά της είμαστε έτοιμοι για το παγκόσμιο πρωτάθλημα παράκτιας κωπηλασίας. Οι Έλληνες είμαστε δεμένοι με τη θάλασσα. Έχοντας μία μεγάλη προϊστορία, η συνέχιση του συγκεκριμένου αθλήματος θεωρείται δεδομένη. Ελπίζουμε το γεγονός αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της κωπηλασίας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Δήμο που μας έκανε την πρόσκληση”.

Αμέσως μετά τις ομιλίες, ακολούθησαν εντυπωσιακές συνθέσεις από τη συνθέτρια Μέι Ρούζβελτ, παραδοσιακοί χοροί και η μουσικοχορευτική παράσταση “Γοργόνα, η αδελφή του Μέγα Αλέξανδρου”.
 

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

 

Φυσικά, το κυρίως μενού της διοργάνωσης αποτελούν οι αγώνες, που ξεκινούν σήμερα το πρωί στο κεντρικό παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι το λιμάνι, από εκεί έως τον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης και πίσω στο σημείο εκκίνησης.

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα των προκριματικών:

 

09:00 Τετραπλό σκιφ με πηδαλιούχο (Α), 09:10 Διπλό σκιφ (Γ), 09:20 Σκιφ (Α), 10:50 Τετραπλό σκιφ με πηδαλιούχο (Α), 11:00 Διπλό σκιφ (Γ), 11:10 Σκιφ (Α), 14:00 Τετραπλό σκιφ με πηδαλιούχο (Γ), 14:10 Διπλό σκιφ (Α), 14:20 Σκιφ (Γ), 15:50 Τετραπλό σκιφ με πηδαλιούχο (Γ), 16:00 Διπλό σκιφ (Α), 16:10 Σκιφ (Γ).

To Σάββατο, από τις 09:00 μέχρι τις 15:40, διεξάγονται οι τελικοί, ενώ στις 18:45 θα ξεκινήσει η τελετή απονομής μεταλλίων, για να ακολουθήσει στις 19:00 η τελετή λήξης. Το αγωνιστικό πρόγραμμα ενδέχεται να επεκταθεί μέχρι και την Κυριακή, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο λόγω καιρικών συνθηκών.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, περιλαμβάνονται 46 Έλληνες αθλητές κι αθλήτριες, που στελεχώνουν 17 πληρώματα.

Από αυτούς ξεχωρίζουν η χάλκινη Ολυμπιονίκης του Λονδίνου Χριστίνα Γιαζιτζίδου, ο 4ος Ολυμπιονίκης Γιάννης Τσίλης και οι παγκόσμιοι πρωταθλητές Απόστολος και Νίκος Γκουντούλας. Σημειωτέον, ότι στα παγκόσμια πρωταθλήματα παράκτιας κωπηλασίας τα πληρώματα εκπροσωπούν τα σωματεία τους και όχι την εθνική ομάδα.

 

Πηγή: Μακεδονία