Παραιτείται ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Πόντα

ΦΩΤΟ: EPA (ΑΡΧΕΙΟΥ)

ΦΩΤΟ: EPA (ΑΡΧΕΙΟΥ)

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, ανακοίνωσε ότι παραιτείται και ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να εκτελεί χρέη υπηρεσιακής μέχρι να οριστεί νέα κυβέρνηση.

«Μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μετά από διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, θα συνεχίσουμε τα καθημερινά μας καθήκοντα και μόλις αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση μπορούμε να παραδώσουμε μία καλύτερη οικονομική και κοινωνική κατάσταση από εκείνη που παραλάβαμε. Οι πολιτικές διαδικασίες θα εκτυλιχθούν στη διάρκεια της ημέρας», ανέφερε ο κ. Πόντα σε δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους από την έδρα της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας συγκάλεσε έκτακτη κυβερνητική συνεδρίαση στις 4 το απόγευμα (τοπική ώρα), κατά την οποία θα ευχαριστήσει τους υπουργούς που τον βοηθούν να προετοιμάσει τη μετάβαση στη νέα κυβέρνηση.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) Λίβιου Ντραγκνέα ανακοίνωσε ότι ο Βίκτορ Πόντα θα παραιτηθεί.

«Είχα σήμερα το πρωί μια συζήτηση με τον Βίκτορ Πόντα. Συζητήσαμε την τρέχουσα κατάσταση, ό,τι συνέβη στο παρελθόν και τι συνέβη χθες το βράδυ. Έχουμε αναλάβει από κοινού ορισμένες αρχές στο συνέδριο, διαπιστώσταμε ότι προχωράμε σε συνολική ρήξη με το παρελθόν, που σημαίνει ρήξη με το παλιό μοντέλο άσκησης πολιτικής. Έχουμε αποδείξει ότι κάνουμε πολιτική για τους πολίτες και αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να είναι κωφός ή τυφλός όταν οι άνθρωποι διαμαρτύρονται στους δρόμους.

»Κατάλαβα ότι ορισμένοι από τους εταίρους μας δεν θέλουν να αναλάβουν ευθύνη και δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορείς να κάνεις πολιτική, ενώ είσαι απομονωμένος από την κοινωνία ή από ό,τι οι άνθρωποι θέλουν. Αν δεν το καταλαβαίνουν, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του, γιατί αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα έχουμε συνάντηση του συνασπισμού στις 13:00 με τον πρωθυπουργό να αποφασίσουμε μαζί ποιο είναι η πορεία που θα ακολουθήσουμε», δήλωσε ο κ. Ντραγκνέα.

Στο Βουκουρέστι πραγματοποιήθηκε την Τρίτη συγκέντρωση και πορεία στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας σε νυχτερινό κέντρο της ρουμανικής πρωτεύουσας, όπου σε πυρκαγιά έχασαν τη ζωή τους 32 άνθρωποι και περισσότεροι από 150 τραυματίστηκαν.