Τσίπρας: Δεν θα υποχωρήσουμε σε παράλογες πιέσεις για άρση προστασίας της α’ κατοικίας

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε απαράδεκτες απαιτήσεις, όπως η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, τόνισε ο πρωθυπουργός σε κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ζητώντας από την Ε.Ε. να δείξει την ίδια αλληλεγγύη που δείχνει η Ελλάδα προς τους πρόσφυγες.

«Την ίδια στιγμή που εμείς κάνουμε το καθήκον μας, δεχόμαστε πιέσεις και παράλογες απαιτήσεις για να άρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι απαιτήσεις αυτές είναι απαράδεκτες και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως η Ελλάδα θα διεκδικήσει την ίδια αλληλλεγγύη που που δείχνει η ίδια για το προσφυγικό.

«Πρέπει να δούμε ζητήματα που εμπίπτουν και σε ένα σκέλος ηθικής. Τη στιγμή που οι νησιώτες ανοίγουν την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες, την ίδα στιγμή η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.
Υπογράμμισε παράλληλα ότι στην Ελλάδα δοκιμάζεται αυτές τις μέρες το πρόσωπο της Ευρώπης και πως η χώρα μας έχει αναλάβει ευθύνες που ξεπερνούν τις δυνατότητές της. «Είμαστε χώρα εμπροσθοφυλακής στις προσφυγικές ροές αλλα και μια χώρα που έχει να αντιμετωπίσει μια κρίση που έχει δημιουργήσει συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης στο εσωτερικό της», ανέφερε.

«Σηκώνουμε το βάρος αυτής της κρίσης, αλλά ταυτόχρονα έχουμε την περηφάνεια με τη στάση των πολιτών μας να συνεισφέρουμε και σε αυτό που ονομάζω διάσωση του ανθρωπιστικού προσώπου της Ευρώπης», είπε, ενώ επανέλαβε την ανάγκη να αναζητηθούν κοινές ευρωπαϊκές λύσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, που, όπως τόνισε, είναι κοινό πρόβλημα.

Σουλτς: Οφείλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα στο προσφυγικό

Οφείλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο κ. Σουλτς, πρέπει να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της προς την Ελλάδα, η οποία πλήττεται από την προσφυγική κρίση, την ώρα που καλείται να αντιμετωπίσει και τα δικά της οικονομικά προβλήματα.

Παράλληλα, στηλίτευσε το γεγονός ότι η χρηματική στήριξη προς την Ελλάδα δεν είναι επαρκής, ενώ χαιρέτισε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει, διαμήνυσε, να στηρίξουμε περαιτέρω τις χώρες που πλήττονται περισσότερο – και μεταξύ αυτών των χωρών, συγκαταλέγεται και η Ελλάδα.
Ειδική μνεία έκανε και στην εμπλοκή της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η Άγκυρα πρέπει να στηριχθεί τόσο οικονομικά, όσο και υλικοτεχνικά προκειμένου από κοινού να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ζήτημα. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η αμοιβαία συνεργασία απαιτεί ορισμένους κανόνες από την πλευρά της Τουρκίας.

Παράλληλα, ο κ. Σουλτς παραδέχθηκε ότι τα αιτήματα της Ελλάδας, όπως εκφράστηκαν από τον κ. Τσίπρα, σχετικά με την περαιτέρω οικονομική βοήθεια, την προστασία της πρώτης κατοικίας και τους πλειστηριασμούς, είναι απολύτως δίκαια. «Θα μεταφέρω αυτή τη θέση και στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ» έσπευσε να δεσμευτεί.

Όσον αφορά την πρόταση για συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εποπτεία του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Σουλτς σημείωσε ότι βρίσκεται σε επαφές με την Κομισιόν, η οποία είναι υπέρ της δημοκρατικής ενίσχυσης της τρόικας. «Θα χρειαστούν ορισμένες εβδομάδες, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε θετική κατάληξη» σημείωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου.