Πέθανε ο κορυφαίος Έλληνας ερευνητής Δημήτρης Τριχόπουλος

Φτωχότερη έγινε από σήμερα τα ξημερώματα η διεθνής επιστημονική κοινότητα από την απώλεια του σπουδαίου Έλληνα γιατρού και καθηγητή επιδημιολογίας, Δημήτρη Τριχόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών.

Ο ακαδημαϊκός και διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής ιατρικής και επιδημιολογίας άφησε την τελευταία του πνοή στις 2 τα ξημερώματα στην καρδιολογικής μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, όπου νοσηλευόταν την τελευταία εβδομάδα, ύστερα από οξύ καρδιακό επεισόδιο.

 

Η συμβολή του Δημήτρη Τριχόπουλου στην ιατρική έρευνα είναι ανεκτίμητη με σπουδαίες ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε κορυφαία διεθνή περιοδικά, οι οποίες αφορούν κυρίως τους περιβαλλοντικούς παράγοντες της καρκινογένεσης.

 

Οι εργασίες του για την πρόληψη των νοσημάτων, με έμφαση στη διατροφή ήταν συχνά ανάμεσα στις πρώτες ειδήσεις σε μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.

 

Μία σταδιοδρομία γεμάτη διακρίσεις
Ο Δημήτρης Τριχόπουλος γεννήθηκε το 1938 στον Βόλο. Το 1963 πήρε το πτυχίο του από την Ιατρική Αθηνών και ακολούθησε μετεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου, Χάρβαρντ και Οξφόρδης.
 

Εχει διατελέσει καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (1989-1996), καθηγητής Πρόληψης Καρκίνου και διευθυντής του Κέντρου για την Πρόληψη Καρκίνου στο Χάρβαρντ (1993-1997).

 

Διετέλεσε επίσης, καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1972, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη από το 1998 και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από τον Ιούνιο του 1997.

 

Ο κ. Τριχόπουλος μελέτησε επίσης την πολυπαραγοντική αιτιολογία του καρκίνου του ήπατος, με έμφαση στην αλληλεπίδραση των ιών της ηπατίτιδας B και C, του καπνίσματος και της εισπνοής αιθανόλης. Επιπλέον, συνέχισε τη διεθνή συλλογική εργασία του στις επιδράσεις της ανθρώπινης διατροφής στην υγεία και τις ασθένειες.

 

Εχει γράψει πληθώρα βιβλίων, ενώ συμμετείχε στην έκδοση δύο εγχειριδίων επιδημιολογίας και καρκινικής αιτιολογίας που εκδόθηκαν από τον οίκο Oxford University Press. Επίσης, έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ