Πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας στις φυλακές

Προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα ασφαλείας για όλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας, που γίνονται αυστηρότερα στις φυλακές τύπου Γ’ (υψίστης ασφαλείας), καθορίζει υπουργική απόφαση που συνυπογράφουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Χ. Αθανασίου και Β. Κικίλιας.

 

Στην υπουργική απόφαση αναλύονται παθητικά και ενεργητικά μέτρα ασφαλείας αλλά και ενέργειες για την αποκατάσταση της τάξης όταν υπάρχουν απόπειρες απόδρασης, περιπτώσεις αντίστασης, απείθειας και διασάλευσης της ομαλής λειτουργίας των καταστημάτων κράτησης.

 

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον διαχωρισμό κρατουμένων ανάλογα και με την επικινδυνότητά τους, στην αποτροπή της επικοινωνίας μεταξύ κρατουμένων διαφορετικών πτερύγων, στη χρήση ηλεκτρομαγνητικών κλειδαριών, αλλά και ηλεκτρονικών μηχανημάτων ανίχνευσης και παρακολούθησης.

 

Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό Ασφάλειας, οι πόρτες εισόδου στις πτέρυγες κράτησης ενισχύονται με κλωβούς ασφαλείας και λειτουργούν αυτόματα με ηλεκτρομαγνητικές κλειδαριές ή υδραυλικά συστήματα, ενώ ταυτόχρονα αποκλείεται κάθε δυνατότητα πρόσβασης στη στέγη ή στο δώμα (με πόρτες ασφαλείας). Ο χειρισμός των ηλεκτρομαγνητικών κλειδαριών γίνεται από αίθουσα ελέγχου, τα κελιά είναι κατασκευασμένα με τρόπο που αποκλείουν τη δυνατότητα συνεννόησης μεταξύ των κρατουμένων, ενώ προβλέπεται ανά πτέρυγα ικανός αριθμός πειθαρχικών κελιών με ξεχωριστό προαύλιο, καθώς και παρακολούθηση όλων των κοινόχρηστων χώρων με ηλεκτρονικό σύστημα.

 

Μπλόκο σε κινητά

Παράλληλα προβλέπεται η τοποθέτηση συστημάτων απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων και ασυρμάτων δικτύων (με σύγχρονες τεχνολογίες) αλλά και συστημάτων εντοπισμού κλήσεων κινητών στους χώρους κράτησης και προαυλισμού, ενώ επιτρέπεται η χρησιμοποίηση ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων για ανίχνευση ναρκωτικών ή εκρηκτικών υλών.

 

Τα βιβλία με τις θέσεις φύλαξης θεωρούνται εμπιστευτικά, ενώ σε όλα τα προαύλια λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για την αποτροπή προσβολής από αέρος. Στους νεοεισερχόμενους κρατούμενους και όσους επιστρέφουν από άδεια γίνεται σωματική έρευνα και έλεγχος με ηλεκτρονικά μηχανήματα ανίχνευσης (όπως και στους επισκέπτες), ενώ πέρα από τον διαχωρισμό με κριτήρια την ποινή και το αδίκημα, καταβάλλεται προσπάθεια διαχωρισμού με βάση τον βαθμό επικινδυνότητας και την ασφαλή διαμονή.

 

Στις φυλακές υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ’) υπάρχει άμεση διασύνδεση της αίθουσας ελέγχου με αντίστοιχο κέντρο της εξωτερικής φρούρησης, την οποία αναλαμβάνει ειδική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., με περιμετρικές περιφράξεις και ζώνες ασφαλείας.

 

Το συσσίτιο στις φυλακές Γ’ γίνεται ανά κελί και θάλαμο με χρήση ειδικών μέσων διανομής φαγητού για να αποφεύγονται οι συγκεντρώσεις μεγάλου αριθμού κρατουμένων, η αταξία και λειτουργικά προβλήματα. Μετακινήσεις σε άλλη πτέρυγα επιτρέπονται σε εντελώς εξαιρετικές περιπτώσεις με αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

 

Στην περιμετρική περίφραξη ασφάλειας (στις Γ’) εγκαθίστανται κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης, αισθητήρες αναρρίχησης ή αποσυναρμολόγησης και φωτισμός ασφαλείας, ενώ κατασκευάζεται ο αναγκαίος αριθμός υπερυψωμένων αλεξίσφαιρων φυλακίων παρατήρησης με οπτική επαφή μεταξύ τους, ισχυρούς προβολείς, συστήματα ασφαλείας – επικοινωνιών – συναγερμού κ.λπ. Οι μεταγωγές γίνονται με ειδικά οχήματα, συνοδεία ασφαλείας και οι κρατούμενοι φέρουν πάντα χειροπέδες. Ο εξωτερικός περίβολος έχει ύψος τουλάχιστον 6 μ. με συρματόπλεγμα ασφαλείας ή ενισχυμένη μεταλλική συσκευή αντιαναρρηχητική μεγάλης αντοχής.

 

• Κατάληψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών πραγματοποίησε χθες για πολλές ώρες ομάδα περίπου 40 ατόμων (και δικηγόρων) για να κινητοποιήσουν τον ΔΣΑ να πάρει θέση ενάντια στις μεταγωγές κρατουμένων στις φυλακές Δομοκού, με δεδομένο ότι οι συνθήκες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας είναι απάνθρωπες και συνιστούν βασανιστήριο.

 

Πηγή: Έθνος