Διαβάστε βιβλία, λέει τώρα ο «Mr Facebook»

Αφού πρώτα έφερε επανάσταση στην οθόνη του υπολογιστή, δημιουργώντας το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο της υφηλίου, τώρα μας καλεί να επιστρέψουμε στο παραδοσιακό χαρτί.

 

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, αφεντικό του Facebook και αρχετυπικός κομπιουτεράς στα μάτια των απανταχού… κομπιουτεράδων, ανακάλυψε όψιμα στη ζωή του τη χαρά της ανάγνωσης βιβλίων. Ενθουσιάστηκε με την εμπειρία, και πλέον θέλει να τη μεταλαμπαδεύσει στους ουκ ολίγους οπαδούς του ανά τον κόσμο. Ο 30χρονος δισεκατομμυριούχος έλαβε την απόφαση να ξεκολλήσει από την οθόνη και να πέσει με τα μούτρα στο διάβασμα. Ανακήρυξε το 2015 «έτος των βιβλίων», έθεσε ως προσωπικό στόχο να διαβάζει δύο βιβλία τον μήνα για τους επόμενους 12 μήνες, και κάλεσε ολόκληρο τον κόσμο να μιμηθεί το παράδειγμά του. Το κάλεσμά του βέβαια δεν θα μπορούσε παρά να γίνει μέσω Facebook.

 

Για να προωθήσει την… εκστρατεία του, ο Ζούκερμπεργκ προχώρησε συγκεκριμένα στη δημιουργία σχετικής community page στο Facebook με την ονομασία «A Year of Books». Ενδεικτικά, μέχρι χθες το βράδυ, μόλις λίγες ημέρες μετά τη δημιουργία της, η εν λόγω σελίδα είχε ήδη δεχτεί περισσότερα από 216.000 «likes» από χρήστες, με αποτέλεσμα πολλοί στα μίντια να μιλούν ήδη για τον πολυπληθέστερο παγκοσμίως «σύλλογο φίλων του βιβλίου».

 

Μένει να φανεί εάν και κατά πόσο οι συνηθισμένοι στα γρήγορα κλικ, τα λακωνικά σχόλια και τις πολλές φωτογραφίες «φίλοι» του Facebook θα καταφέρουν να αφοσιωθούν στη χρονοβόρα και μοναχική διαδικασία της ανάγνωσης ενός βιβλίου.

 

Ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ πάντως δείχνει αποφασισμένος. «Τα βιβλία σού επιτρέπουν να διερευνήσεις ένα αντικείμενο με τρόπο βαθύτερο από όσο τα λοιπά μίντια σήμερα. Ανυπομονώ να αφιερώσω περισσότερο από τον χρόνο μου στην ανάγνωση βιβλίων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο 30χρονος «κύριος Facebook», ο οποίος μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι το έχει συνήθειο να κάνει πράξη όσα λέει. Το 2010 είχε για παράδειγμα κάνει γνωστό πως σκοπεύει να μάθει κινέζικα, και πράγματι, τέσσερα χρόνια αργότερα επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία… στα κινέζικα ενώπιον φοιτητών στο Πεκίνο.

 

Οι τελευταίες εξαγγελίες του Ζούκερμπεργκ έχουν πάντως ήδη θετική επίδραση στην αγορά του βιβλίου, πράγμα που φανερώνει και την πραγματικά τεράστια επιρροή που έχει ο 30χρονος στις εξελίξεις. Πιο συγκεκριμένα, το βιβλίο που αυτός πρότεινε ως πρώτο στη λίστα με τα αναγνώσματά του για το 2015 (το κοινωνικοπολιτικό «The End of Power» του 63χρονου δημοσιογράφου-αναλυτή Μοϊζές Ναΐμ από τη Βενεζουέλα) έμελλε μέσα στις πρώτες 24 ώρες από την ανάρτηση του Ζούκερμπεργκ… να ξεπουλήσει από τα ηλεκτρονικά «ράφια» του Amazon. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι μιλάμε για ένα μάλλον «βαρύ» ανάγνωσμα 320 σελίδων που δύσκολα θα ταίριαζε στον μέσο, νέο σε ηλικία χρήστη του Facebook.

 

Πηγή: Έθνος