Ποιοι έχουν τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ

Αποδείξεις με την ένδειξη «χωρίς ΦΠΑ – απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων» θα πρέπει να εκδίδουν πλέον περίπου 450.000 μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από το σύστημα ΦΠΑ.

 

Η προαιρετική απαλλαγή από τον ΦΠΑ αφορά όσους είχαν το 2014 ετήσιο τζίρο έως 10.000 ευρώ, ενώ όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα θα πρέπει να υποβάλουν μέχρι τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου δηλώσεις μεταβολής στα Τμήματα Μητρώου των αρμοδίων ΔΟΥ.

 

Απαλλαγή από τον ΦΠΑ μεταφράζεται σε σαφή μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των φορολογικών υποχρεώσεων για τις μικρές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους αμείβονται με «μπλοκάκι», αλλά και σε απώλεια επιστροφών ΦΠΑ για τη συντριπτική τους πλειονότητα, αν επιλέξουν να μπουν στο νέο σύστημα.

 

Ολοι αυτοί μέχρι τώρα έπρεπε να υποβάλλουν ανά τρίμηνο περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, υποχρέωση η οποία για εννιά στους δέκα απαιτεί λογιστή, χαρτομάνι και εν τέλει διοικητικό κόστος, τόσο για τους φορολογουμένους όσο και για τη Φορολογική Διοίκηση. Οσοι επιλέξουν να ενταχθούν στο νέο σύστημα, θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους ή να πωλούν τα αγαθά τους χωρίς ΦΠΑ.

 

Την ίδια ώρα όμως οι επιτηδευματίες που θα ενταχθούν στο νέο αυτό γενικευμένο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ δεν δικαιούνται πλέον καμία έκπτωση του ΦΠΑ που πληρώνουν για τις δαπάνες τους και ως εκ τούτου χάνουν το δικαίωμα να εισπράξουν επιστροφή ΦΠΑ στην περίπτωση που τα έξοδά τους είναι περισσότερα από τα έσοδά τους. Από το μέτρο εξαιρούνται οι αγρότες, όσοι πωλούν καινούργια μεταφορικά μέσα, αλλά και όσοι υπόχρεοι σε ΦΠΑ δεν είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα.

 

Η υπαγωγή στο νέο σύστημα είναι προαιρετική. Αν κάποιος κρίνει ότι τον συμφέρει να χρεώνει ΦΠΑ και να υποβάλλει ανά τρίμηνο περιοδικές δηλώσεις, μπορεί να παραμείνει στο κανονικό καθεστώς. Αν όμως επιλέξει το απαλλασσόμενο καθεστώς, θα πρέπει να παραμείνει σε αυτό τουλάχιστον δύο χρόνια. Στην περίπτωση όπου στη διάρκεια μιας χρήσης τα ακαθάριστα έσοδα ξεπεράσουν το όριο των 10.000 ευρώ, αυτομάτως στην επόμενη χρήση ο φορολογούμενος θα επανενταχθεί στο κανονικό σύστημα ΦΠΑ.

 

Τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ την έχουν, εξάλλου, και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι», εφόσον οι ακαθάριστες αμοιβές τους (χωρίς τον ΦΠΑ) δεν υπερέβησαν, κατά τη διάρκεια του 2014, τις 10.000 ευρώ.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διάταξη:

 

• Από το γενικευμένο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ εξαιρούνται οι αγρότες, όσοι πωλούν καινούργια μεταφορικά μέσα, αλλά και όσοι υπόχρεοι σε ΦΠΑ δεν είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα.

 

• Η υπαγωγή στο νέο σύστημα είναι προαιρετική. Αν κάποιος κρίνει ότι τον συμφέρει να χρεώνει ΦΠΑ και να υποβάλλει ανά τρίμηνο περιοδικές δηλώσεις, μπορεί να παραμείνει στο κανονικό καθεστώς. Αν όμως επιλέξει το απαλλασσόμενο καθεστώς, θα πρέπει να παραμείνει σε αυτό τουλάχιστον δύο χρόνια.

 

• Στην περίπτωση κατά την οποία στη διάρκεια μιας χρήσης τα ακαθάριστα έσοδα ξεπεράσουν το όριο των 10.000 ευρώ, αυτομάτως στην επόμενη χρήση ο φορολογούμενος θα επανενταχθεί στο κανονικό σύστημα ΦΠΑ.

 

Στο μεταξύ, με εγκύκλιο που υπέγραψε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου εξαιρείται από τις παροχές σε είδος και δεν φορολογείται η έκπτωση ή η πλήρη απαλλαγή που λαμβάνουν από τα δίδακτρα οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά σχολειά για τα παιδιά τους που φοιτούν στο σχολείο. Ειδικότερα ορίζεται ότι η σχετική έκπτωση ή η πλήρης απαλλαγή από τα δίδακτρα εξυπηρετεί τις ανάγκες της επιχείρησης αφού αποτελεί κίνητρο για την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων στα ιδιωτικά σχολεία και κατά συνέπεια δεν αποτελεί παροχή σε είδος και δεν φορολογείται.