ΠΟΕΔΗΝ: Τετράωρη στάση εργασίας την Πέμπτη

Σε τετράωρη στάση εργασίας προχωρά την Πέμπτη ο ΠΟΕΔΗΝ.

Οπως ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία, η στάση εργασίας θα γίνει την Πέμπτη από τις 11 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι, ενώ στις 12 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας για την Αττική και στις ΥΠΕ για την Περιφέρεια.

Ο ΠΟΕΔΗΝ διαμαρτύρεται για τον διαχωρισμό του νοσηλευτικού προσωπικού σε κλάδους, τονίζοντας στην ανακοίνωσή του πως δεν έχει κληθεί από το υπουργείο Υγείας για να συζητήσουν για θέμα αυτό, αναφέροντας πως περισσότερο θα «διχάσει το νοσηλευτικό προσωπικό».

Να τονιστεί ότι και σήμερα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από τον ΠΟΕΔΗΝ στα προαύλια νοσοκομείων όπου ζητούν την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Η ανακοίνωση του ΠΟΕΔΗΝ
«Το Υπουργείο Υγείας προωθεί διάταξη με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σύστασης δύο κλάδων Νοσηλευτικού Προσωπικού. Ο ένας κλάδος θα περιλαμβάνει τους ΠΕ και ΤΕ Νοσηλευτές και ο δεύτερος κλάδος τους ΔΕ βοηθούς Νοσηλευτές. Το Υπουργείο Υγείας δεν μπήκε στον κόπο να καλέσει την ΠΟΕΔΗΝ για να συζητήσουμε τη διαχρονική θέση μας που είναι ενιαίος κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ με έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων που θα προβλέπουν διακριτό καθηκοντολόγιο και κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων της κάθε κατηγορίας.

Η ΠΟΕΔΗΝ δεν επιδιώκει να καταργήσει τις εκπαιδευτικές βαθμίδες στο Νοσηλευτικό Προσωπικό. Πρέπει όμως η Κυβέρνηση να αναγνωρίσει έμπρακτα με τη σύσταση ενιαίου κλάδου, την τεράστια προσπάθεια που γίνεται από το λιγοστό Νοσηλευτικό προσωπικό σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης και με αλλότρια καθήκοντα να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Πολλές βάρδιες Νοσοκομείων αποτελούνται μόνο από ΔΕ βοηθούς Νοσηλευτές. Παρέχουν Νοσηλευτική φροντίδα χωρίς να προβάλουν τα επαγγελματικά δικαιώματα. Κάνουν όλες τις Νοσηλευτικές πράξεις για να μη θέσουν σε κίνδυνο τους ασθενείς. Είναι ακατανόητο εν μέσω πανδημίας να προωθείται μια τέτοια διάταξη. Η ανάγκη που προβάλλεται για επίσπευση των προσλήψεων είναι αναγκαιότητα στο σύνολο του Νοσηλευτικού Προσωπικού. Η ψήφιση των ξεχωριστών κλάδων θα διαταράξει τη λειτουργία των Νοσοκομείων εμφανίζοντας έντονα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων Νοσηλευτών και βοηθών Νοσηλευτών. Η Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να οριοθετήσει σαφώς τα καθήκοντα και τα επαγγελματικά δικαιώματα μέσα στον ενιαίο κλάδο. Γιατί δεν το πράττει;

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να μην προχωρήσει την εν λόγω διάταξη που θα διχάσει το Νοσηλευτικό Προσωπικό χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο. Ήδη οι ΔΕ βοηθοί Νοσηλευτές αισθάνονται αδικημένοι από το Μισθολόγιο (ν. 4354/2015) που τους υποβίβασε μισθολογικά κατά πολύ.

Οι ξεχωριστοί κλάδοι θα είναι κορύφωση της αδικίας. Εάν μετά την ψήφιση αρνηθούν οι ΔΕ βοηθοί Νοσηλευτές να κάνουν Νοσηλευτικές πράξεις που είναι εκτός των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, τότε στα Νοσοκομεία θα δημιουργηθεί χάος.

Την Πέμπτη 14/5/2020 προκηρύσσουμε Πανελλαδική Στάση Εργασίας 11πμ – 15μμ για το σύνολο του Νοσηλευτικού Προσωπικού και συγκέντρωση 12 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Υγείας για την Αττική και στη Περιφέρεια στα Γραφεία της κάθε ΥΠΕ, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας».


Πηγή: iefimerida.gr