Ποροσένκο: Δεν είμαστε σε εμφύλιο, πολεμάμε ξένους μισθοφόρους

Η χώρα δεν βρίσκεται σε εμφύλιο, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται εναντίον ξένων μισθοφόρων, δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. 

«Αυτή είναι μια μάχη για την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, για την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας» είπε ο Ποροσένκο, ο οποίος ντυμένος με στολή παραλλαγής παραβρέθηκε σε ειδική εκδήλωση για την παρασημοφόρηση ανδρών Εθνικής Φρουράς που κατάφεραν να απωθήσουν φιλορώσους αυτονομιστές από διάφορες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

«Δεν πρόκειται για εμφύλια σύγκρουση, αλλά για έναν πόλεμο ενάντια σε ξένους μισθοφόρους, παράνομους και τρομοκράτες» είπε χαρακτηριστικά.

Την ώρα που ο Ποροσένκο μιλούσε για πόλεμο εναντίον ξένων μισθοφόρων, τα ουκρανικά στρατεύματα είχαν αναπτυχθεί στην πόλη Χορλίβκα, στα ανατολικά, σε ακόμα μία επιχείρηση με στόχο την ανακατάληψη του Ντονέτσκ -προπύργιο των αυτονομιστών. 

Μετά την ανακατάληψη της Χορλίβκα «θα ανοίξει ο δρόμος προκειμένου τα στρατεύματα που μετέχουν στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση να αναπτυχθούν στην πρωτεύουσα της επαρχίας Ντονμπάς, το Ντονέτσκ» είπε ο ίδιος.

Το Ντονέτσκ, πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων, αποτελεί το προπύργιο των αυτονομιστών που εδώ και περίπου πέντε μήνες μάχονται τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας. 
 

Το Σάββατο έγινε επίσης γνωστό πως ο δήμαρχος της πόλης Κρεμεντσούκ, στην ανατολική Ουκρανία, έπεσε νεκρός από σφαίρες, την ώρα που βρισκόταν στο αυτοκίνητό του, ενώ το σπίτι του δημάρχου της πόλης Λβιβ, στα δυτικά, επλήγη από χειροβομβίδες.

Ο Άντον Γκερασένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών, δήλωσε ότι ο δήμαρχος του Κρεμεντσούκ, Όλεχ Μπαμπάγεφ, δολοφονήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του από ένοπλο, ο οποίος επέβαινε σε άλλο αυτοκίνητο και πυροβόλησε τρεις φορές εναντίον του με όπλο με σιγαστήρα.

«Είναι πολύ γνωστό ότι ο Όλεχ Μπαμπάγεφ υποστηρίχτηκε από έναν σημαντικό αριθμό πολιτών στο Κρεμεντσούκ. Στη διάρκεια της εξέγερσης στην πλατεία Μεϊντάν, υποστήριξε τους ακτιβιστές, τους οποίους η τοπική αστυνομία και ο εισαγγελέας ήθελαν να κλείσουν στη φυλακή» γράφει στη σελίδα του στο Facebook ο Γκερασένκο.

Ο ίδιος προσθέτει ότι επίθεση με εκτοξευτή χειροβομβίδων δέχτηκε στη διάρκεια της νύχτας το σπίτι του δημάρχου Αντρίι Σαντοβίι, ο οποίος εκείνη τη στιγμή απουσίαζε. «Το πιθανότερο είναι αυτά τα δύο εγκλήματα να μη συνδέονται» υποστήριξε ο Γκερασένκο.