Ποροσένκο: Δεν τηρήθηκε η συμφωνία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο εξέφρασε τη λύπη του επειδή «δεν τηρήθηκαν» τα σημεία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε την Κυριακή, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του λίγες ώρες μετά τη δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία των τεσσάρων, ο Ποροσένκο δεν διευκρίνισε ποιες αποφάσεις εννοεί, ενώ απέφυγε και να αποσαφηνίσει εάν θα παραταθεί η εκεχειρία με τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, η οποία λήγει σήμερα στις 22:00 (ώρα Ελλάδας).

 

Οι συνομιλητές του, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχαν εκφράσει την επιθυμία για παράταση της εκεχειρίας.

 

Λίγες ώρες πριν λήξει η εκεχειρία, η ειδική υπηρεσία (SBU) της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε πέντε “δολιοφθορείς” που σχεδίαζαν να ανατινάξουν ένα τρένο με στρατιωτικό εξοπλισμό στην περιοχή του Χαρκόβου.

 

Οι συλληφθέντες, όλοι τους Ουκρανοί υπήκοοι που κατοικούν στο Χάρκοβο, πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της SBU Βλάντισλαβ Αμπντούλα. Οι πέντε ενεργούσαν κατ’ εντολή ενός ντόπιου αυτονομιστή ηγέτη, του Ιγκόρ Μπέζλερ ή Μπίες (η λέξη σημαίνει “δαίμονας” στα ουκρανικά) ο οποίος δρα κυρίως στην πόλη Γκορλόφκα, στην περιοχή του Ντονέτσκ.

 

Σύμφωνα με την SBU ο Μπέζλερ είναι Ρώσος υπήκοος και έχει λάβει στρατιωτική εκπαίδευση σε μια υπηρεσία πληροφοριών.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ