Προφυλακίστηκε ο Κ. Δαφέρμος για τα εξοπλιστικά

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ο Κώστας Δαφέρμος ο οποίος κατηγορείται ότι έδωσε μίζα 1, 7 εκατομμυρίων στον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλιστικών προγραμμάτων Αντώνη Κάντα για την υπόθεση των ρωσικών αντιαρματικών Κορνέτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία του ο κατηγορούμενος φέρεται να παραδέχτηκε πως έδωσε μίζα στον Αντώνη Κάντα, αλλά κατόπιν εκβιασμού. Συγκεκριμένα φέρεται να υποστήριξε πως εξαναγκάστηκε να του δώσει χρήματα, χωρίς να θυμάται πόσα καθώς σε αλλεπάλληλες συναντήσεις τους στον γραφείο του Αντώνη Κάντα στο υπουργείο Άμυνας, τον απειλούσε πως θα φροντίσει να καθυστερήσει η υπόθεση των Ρωσικών Κορνέτ.

Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα- σύμφωνα με τον κατηγορούμενο- να χάσει την αντιπροσώπευση των Κορνέτ, καθώς θα φαινόταν ότι καθυστερούσε λόγω επαγγελματικής ανεπάρκειας.  Για το θέμα αυτό, πρότεινε 5 μάρτυρες που θα καταθέσουν για να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς του.

Όπως φέρεται να είπε ενώπιον του ανακριτή, ενέδωσε στις πιέσεις του Κάντα, καθώς εκείνη την περίοδο – στις αρχές της δεκαετίας του 2000-  αντιμετώπιζε μια μεθοδευμένη δικαστική περιπέτεια στην Τουρκία την οποία θεωρούσε στημένη και για την οποία τελικά αθωώθηκε.

Παράλληλα, όπως είπε,  δεχόταν ανώνυμες απειλές και ανηλεή πόλεμο από τους ανταγωνιστές του με αποτέλεσμα, εξαιτίας του φόβου μήπως απαξιωθεί η δουλειά του και το όνομά του σε θέματα εξοπλιστικών ήταν ευάλωτος σε εκβιασμούς.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς την Ελβετία και την Αυστρία προέκυψε πως από την εταιρία Σκόρπιονς του κ. Δαφέρμου στην Αυστρία, έφυγε μια επιταγή με 800.000 προς άλλη εταιρεία (που εικάζεται από τις αρχές ότι ανήκει στον ίδιο) και από εκεί κατέληξε σε λογαριασμό του Αντώνη Κάντα στην UBS στην Ελβετία. Ο Κάντας είχε πει τότε πως του δόθηκαν και χρήματα σε μετρητά.

Το δεύτερο στοιχείο είναι πως υπάρχει μια διαδρομή χρήματος, συγκεκριμένα 980.000 που καταλήγουν στον Κάντα, και δη σε λογαριασμό που έχει δώσει ο ίδιος στην ανάκριση και έχει πει ότι προέρχονται από τον Δαφέρμο για τα Κορνέτ.   Και για τα δυο ο κ. Δαφέρμος είπε πως δεν θυμάται πόσα γιατί έχουν περάσει πολλά χρόνια, επαναλαμβάνοντας ωστόσο,  ότι τα χρήματα που έδωσε ήταν προϊόν εκβιασμού.

Ελεύθερος με όρους ο γιος του

Μετά την απολογία τους, ο γιος του Κώστα Δαφέρμου και ένα ακόμα μέλος του δς της εταιρείας αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και χρηματικής εγγύησης 80.000 ευρώ έκαστος.

Πηγή: Ναυτεμπορική