Σωρεία συλλήψεων χάκερ στην Κίνα μετά από αίτημα ΗΠΑ

hacker2

Η κινεζική κυβέρνηση έκανε ενέργειες χωρίς προηγούμενο, συμμορφούμενη προς ένα σχετικό αμερικανικό αίτημα, προχωρώντας στη σύλληψη πολλών χάκερ σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι έκλεψαν εμπορικά μυστικά εταιρειών των ΗΠΑ και τα παρέδωσαν σε κινεζικές κρατικές εταιρείες, γράφει σήμερα η εφημερίδα The Washington Post.

Οι συλλήψεις έγιναν τον Σεπτέμβριο, πριν από την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στις οποίες εθίγη μεταξύ άλλων ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στις σχέσεις των δύο χωρών: η εταιρική και κρατική κατασκοπεία μέσω του Διαδικτύου.

Η Ουάσινγκτον Ποστ, επικαλούμενη πηγές στην αμερικανική κυβέρνηση οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω της λεπτής φύσης του ζητήματος, ανέφερε πως στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών κι επιβολής του νόμου των ΗΠΑ υπέβαλαν στις κινεζικές αρχές έναν κατάλογο χάκερ.

Μια πηγή ενήμερη για το ζήτημα είπε πως οι αξιωματούχοι αυτοί είπαν στην κινεζική πλευρά «χρειαζόμαστε να γνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζετε το ζήτημα με σοβαρότητα. Έτσι τους δώσαμε έναν κατάλογο και τους είπαμε “κοιτάξτε, αυτοί είναι. Συλλάβετέ τους”».

Η Ποστ ανέφερε πως οι κινεζικές αρχές προχώρησαν σε πολλές συλλήψεις, αλλά δεν έδωσαν δημοσιότητα στις κινήσεις τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στελέχη της κυβέρνησης του Ομπάμα περιμένουν τώρα να δουν εάν θα οι ύποπτοι θα περάσουν από δημόσιες δίκες, κάτι που εκτιμούν ότι θα είχε αποτρεπτική ισχύ για άλλους ενεργούς ή επίδοξους Κινέζους χάκερ.

Κατά τη συνάντησή του με τον Σι ο Ομπάμα είπε πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλουν κυρώσεις, θα χρησιμοποιήσουν παραδοσιακές μεθόδους επιβολής του νόμου και θα εξετάσουν τη λήψη και άλλων μέτρων εάν το Πεκίνο δεν τηρήσει τη δέσμευσή του να πατάξει τις επιθέσεις μέσω Διαδικτύου.