Προσχηματικές κινητοποιήσεις από την ΑΔΕΔΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Στάση Εργασίας έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου για τα δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο ταλαιπωρεί τους χιλιάδες δανειολήπτες του δημόσιους υπάλληλους, που αντιμετωπίζουν το παράδοξο να αποκλείονται από ρυθμίσεις των δανείων που έχουν λάβει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά και να κινδυνεύουν με πλήρη “αποξένωση” από το δάνειό τους.

Ενώ για το σύνολο των δανειοληπτών που έχουν λάβει δάνειο από τις εμπορικές τράπεζες υπάρχει δυνατότητα και ενθαρρύνεται η ρύθμιση των οφειλών τους αναλόγως των οικονομικών τους δυνατοτήτων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν λόγω της κρίσης, οι δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις που δεν υπολογίζουν για τη μείωση της δόσης τη μείωση κατά 50% των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.

Την ίδια στιγμή, μια άλλη μεγάλη μερίδα δημοσίων υπαλλήλων – δανειοληπτών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, έχουν ήδη δει το δάνειό τους να φεύγει από τον έλεγχο του πιστωτή οργανισμού και των ίδιων των δανειοληπτών και να βρίσκεται τιτλοποιημένο στα χέρια εταιρίας ειδικού σκοπού με έδρα το Λονδίνο.

Και τα δύο ανωτέρω θέματα έχουν φέρει σε απόγνωση χιλιάδες δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και αναμένεται να λάβουν σημαντικές διαστάσεις από τις αρχές του 2016 όταν θα αρχίσει να λήγει η πενταετής περίοδος των ρυθμίσεων στις οποίες έχουν προβεί οι δανειολήπτες του ΤΠκΔ. Τα δύο ζητήματα πρόκειται να τεθούν τις επόμενες ημέρες και σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας και συγκεκριμένα στον υπουργό Οικονομικών Ε.Τσακαλώτο.

Και ξαφνικά, μετά από έξι χρόνια μνημονιακών πολιτικών κι ενώ βρισκόμαστε με πολύ ισχυρή τη πιθανότητα αυτό να συνεχιστεί για πολλά καθώς οι δανειστές μας φέρνουν ολοταχώς και τέταρτο μνημόνιο, η ΑΔΕΔΥ ξύπνησε από το λήθαργό της και καλεί σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους δημόσιους υπαλλήλους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με το δάνειό τους από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Και ποιες είναι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις; Μια απλή ολιγόωρη στάση εργασίας. Τόσο σοβαρά βλέπει η ΑΔΕΔΥ το σοβαρό θέμα που ταλαιπωρεί και απειλεί ταυτόχρονα χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους. Και αντιδρά με μια απλή και ολιγόωρη στάση εργασίας.

Κι αυτό τη στιγμή που ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, εδώ και τέσσερα χρόνια, προειδοποιούσε έντονα και κατήγγειλε σε όλους τους τόνους και σε κάθε επίπεδο τις παρανομίες των τραπεζών και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που αυτό πρώτο πούλησε στην JP Morgan στεγαστικά δάνεια. Και η ΑΔΕΔΥ μόλις τώρα το κατάλαβε; Και καλεί σε μια απλή στάση εργασίας τους δημόσιους υπάλληλους που πλήττονται κατά χιλιάδες από τη πολιτική του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων; Αλλά με μια απλή στάση εργασίας δεν λύνονται τα προβλήματα αυτά. Η στάση εργασίας είναι για να ρίξουν η εργατοπατέρες στάχτη στα μάτια των πολιτών. Για να γλιτώσουν από την έντονη κριτική που ήδη ασκούν στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ για τη μεγαλειώδη απραξία της όλα αυτά τα χρόνια.