Προσομοίωση των Οργάνων του ΟΗΕ από 400 φοιτητές στο ΠΑΜΑΚ

“Εμείς οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών αποφασισμένοι” ξεκινά ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, που υπογράφηκε στις 26 Ιουνίου 1945.

 

Με πίστη στην αρχή, ότι χώρες είναι πρώτα οι λαοί τους και έπειτα οι κυβερνήσεις τους, ο ΟΗΕ γιορτάζει φέτος 70 χρόνια από την ίδρυσή του και στη Θεσσαλονίκη ενέταξε στους επίσημους εορτασμούς μία διοργάνωση, που στόχο έχει να εξοικειώσει φοιτητές με τον τρόπο λειτουργίας των διεθνών οργανισμών, αλλά και να δώσει βήμα, ώστε η φωνή τους να ακουστεί στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Πρόκειται για το 14ο Διεθνές Συνέδριο Προσομοίωσης των Οργάνων των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών, γνωστό ως ThessISMUN, το οποίο διοργανώνει το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Οι εργασίες του ανοίγουν σήμερα το απόγευμα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και θα διαρκέσουν έως τις 19 Απριλίου 2015.

 

Φέτος, περισσότεροι από 400 φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα εκπροσωπήσουν 110 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, στη διοργάνωση η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο με την υποστήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη.

 

“Σκοπός της άσκησης είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τα θέματα, που συζητούνται στους Διεθνείς Οργανισμούς, η ανάπτυξη διαλόγου, η προβολή επιχειρημάτων υπέρ των κρατών που εκπροσωπούν, η λήψη απoφάσεων με συναίνεση μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων”, επισήμανε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης, γνωστοποιώντας, ότι εξετάζεται η δυνατότητα ο θεσμός να εμπλουτιστεί και στις επόμενες διοργανώσεις να συμμετάσχουν σύνεδροι προηγούμενων ετών- τότε φοιτητές- που πλέον έχουν ενταχθεί επαγγελματικά στους κόλπους διαφόρων υπηρεσιών των ΗΕ.
 

“Το ThessISMUN είναι ένας θεσμός για την πόλη της Θεσσαλονίκης, την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, που ως γεγονός καθιερώνεται πια και στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών”, δήλωσε ο υπεύθυνος του Γραφείου για την Ελλάδα, του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ, Δημήτρης Φατούρος. Όπως εξήγησε, οι ασκήσεις προσομοίωσης, που είναι διαδεδομένες σε πολλά κράτη στον κόσμο, εκτός από τον εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα αποτελούν και ένα χρήσιμο εργαλείο για τον Οργανισμό, απέναντι στην αποξένωση από τον κόσμο, στον οποίο απευθύνεται. “Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι πιστεύουν οι φοιτητές για τον Οργανισμό. Δε θέλουμε μόνο τα καλά λόγια, αλλά και την κριτική, τι περιμένουν από τα ΗΕ”, σημείωσε. Το Συνέδριο είναι μια άσκηση προσομοίωσης της Γενικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου και του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ, καθώς και οργάνων Περιφερειακών Οργανισμών, όπως του Συμβουλίου της Ευρώπης. “Διατηρούμαστε στο πλαίσιο του ΟΗΕ, είναι ό,τι πλησιέστερο προς την πραγματική κατάσταση. Έχουμε το μεγαλύτερο μοντέλο των Βαλκανίων και από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης”, σημείωσε ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του ThessISMUN, αναπληρωτής καθηγητής, Θεοδόσης Καρβουναράκης.

 

Η Ελευθερία Κούκκου συμμετέχει από το πρώτο έτος της φοίτησής της στο ΠΑΜΑΚ στις διοργανώσεις ThessISMUN και φέτος, που τις ολοκληρώνει, είναι γενική γραμματέας της συνέλευσης. “Εργαζόμαστε από τον Σεπτέμβριο με το προεδρείο για τον καθορισμό των θεμάτων και των επιτροπών”, σημείωσε, γνωστοποιώντας ότι θα συζητηθούν επίκαιρα θέματα για πολεμικές συγκρούσεις, τρομοκρατία, ενέργεια, περιβάλλον και ανάπτυξη, ανθρώπινα δικαιώματα, εκπαίδευση κ.λπ.

 

Το φετινό ThessISMUN είναι αφιερωμένο στον καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλέξανδρο-Λίνο Σισιλιάνο, Δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Εκτός από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας συμμετέχουν φοιτητές σχεδόν από όλα τα ελληνικά Πανεπιστήμια και φοιτητές από Αλβανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σερβία και Κύπρο.

 

Παράρτημα και στα Τίρανα “ψάχνει” το ΠΑΜΑΚ

 

Στο μεταξύ ο κ.Ζαπράνης, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, γνωστοποίησε ότι εντός των επόμενων ημερών θα έχει επαφές, σε διπλωματικό επίπεδο, στο πλαίσιο διερεύνησης των δυνατοτήτων ίδρυσης παραρτήματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Αλβανία και συγκεκριμένα στα Τίρανα. Ο πρύτανης διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο σε πολύ αρχικό στάδιο, ενταγμένο, ωστόσο, στη λογική ενίσχυσης του brand name, της εξωστρέφειας και των οικονομικών πόρων του ιδρύματος. “Δε μπορούμε να περιμένουμε τα πάντα από το υπουργείο Παιδείας, έχουμε αλλοδαπούς φοιτητές, γιατί να μην πάμε στη χώρα τους, γιατί να μην κάνουμε ό,τι κάνουν τα ξένα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, τη στιγμή που υπάρχει νόμος που δίνει τη δυνατότητα αυτή;”, ανέφερε ο κ.Ζαπράνης, γνωστοποιώντας ότι προχωρούν και οι συζητήσεις, που είχαν ξεκινήσει προ μηνών με κυπριακό πανεπιστήμιο, για την ίδρυση παραρτήματος ΠΑΜΑΚ στην Κύπρο, καθώς και η επεξεργασία της νομοθετικής ρύθμισης που θα προταθεί στο υπουργείο Παιδείας, εξειδικεύοντας νομοθετικά μία σειρά ζητημάτων για τη λειτουργία των παραρτημάτων στο Εξωτερικό (αμοιβές καθηγητών κ.λπ.).

 

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τις μετεγγραφές των φοιτητών ο κ.Ζαπράνης σημείωσε ότι “η απόφαση κινείται στη σωστή απόφαση, επισημαίνοντας τα αυτονόητα”, προσθέτοντας ότι κατά τη δική του άποψη “θα έπρεπε να μη γίνονται καθόλου μετεγγραφές και το κράτος να στηρίζει, όπου υπάρχει ανάγκη, την αξιοπρεπή φοίτηση στη σχολή όπου κάθε φοιτητής έχει εισαχθεί”.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ