Προβλήματα λόγω βροχόπτωσης σε δρόμους-Νεκρός 63χρονος που παρασύρθηκε από χείμαρρο

Το αυτοκίνητο που οδηγούσε παρασύρθηκε από χείμαρο στο 1χλμ της επαρχιακής οδού Σχολαρίου – Λαγκαδικίων, με αποτέλεσμα ο 63χρονος οδηγός βρήκε τραγικό θάνατο.

 

Στο όχημα επέβαινε και η 64χρονη κουνιάδα του η οποία μεταφέρθηκε με υποθερμία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Το περιστατικό σημειώθηκε μετά τις 11 χθες το βράδυ. Το αυτοκίνητο ακόμα δεν έχει εντοπιστεί. 

 

Η κυκλοφορία στο συγκεκριμένο σημείο είχε διακοπεί από χθες βράδυ λόγω υπερχείλισης χειμάρρου. Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Επαρχιακή οδό Λαγκαδά – Ηρακλείου και στη Δημοτική οδό Λαγκαδά – Ασσήρου. Επίσης, λόγω υπερχείλισης του ρέματος έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη Δημοτική οδό από Ταγαράδες προς Θέρμη και στη Θέρμη στη συμβολή των οδών Αεροπορίας και Μ. Αλεξάνδρου. Επιπλέον, λόγω της υπερχείλισης του Γαλλικού ποταμού εξακολουθεί η διακοπή της κυκλοφορίας στις ακόλουθες Δημοτικές οδούς: Από Πεντάλοφο προς Βουστάσια και προς Φιλαδέλφεια καθώς και από Σίνδο προς Βιολογικό Καθαρισμό.

 

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει επίσης, ο Δήμος Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, που ταλαιπωρείται από την περασμένη Παρασκευή από τις συνεχείς βροχοπτώσεις. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί μεγάλες ζημιές σε κατοικίες, βιοτεχνίες και καλλιέργειες, ενώ από σήμερα και έως τις 16 Δεκεμβρίου ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων για την αποκατάσταση των πληγέντων.

 

Επιπλέον, στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, στην έξοδο προς Κωνσταντινουπολίτικα στο ρεύμα προς τα ανατολικά, έπεσαν χώματα στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί επέμβαση για την κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ αποκαταστάθηκε το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι οδηγοί και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Μουδανίων.

 

Τελευταίο “θύμα” του καιρού έπεσε ο Δήμος Βόλβης του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς από το πρωί καταγράφονται αρκετά πλημμυρισμένα σπίτια, δρόμοι και χωράφια σε Ασπροβάλτα και Σταυρό. Συνεργεία του Δήμου βρίσκονται επί ποδός, μαζί με την πυροσβεστική υπηρεσία, προσπαθώντας να δώσουν λύσεις και να προχωρήσουν σε άντληση των υδάτων.

 

Στη Χαλκιδική έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Επαρχιακή οδό Μελισσουργού – Στανού – Αρναίας, λόγω υπερχείλισης του ρέματος στο Μελισσουργό. Επίσης κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι Νέας Καλλικράτειας-Βεργιάς και Αγίου Παύλου-Νέας Γωνιάς, ενώ σε άσχημη κατάσταση είναι όλοι οι δρόμοι της Σιθωνίας.

 

Στο Κιλκίς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το δ.δ. Γαλλικού προς το δ.δ. Μανδρών.

 

Στην Πέλλα πλημμύρισαν σημεία της εθνικής οδού Γιαννιτσών-Θεσσαλονίκης και της επαρχιακής Γιαννιτσών-Αλεξάνδρειας λόγω υπερχείλισης του χειμάρρου των Γιαννιτσών και άλλων κλάδων που συνδέονται με το Λουδία στην περιοχή του Διεθνούς Κωπηλατικού Κέντρου.

Πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της Πέλλας, κυρίως στη Σκύδρα λόγω υπερχείλισης της τάφρου 66 και στην Κρύα Βρύση. Ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης συγκαλεί αύριο, στις 11.30 π.μ., συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στο Διοικητήριο Έδεσσας.

 

Ανάλογα προβλήματα έχουν παρουσιαστεί και στην περιοχή της Ημαθίας, όπου λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων όλες τις προηγούμενες ημέρες έχουν πλημμυρίσει αγροί και έχουν γίνει ζημιές ακόμη και σε σπίτια σε πολλούς οικισμούς του νομού.

 

Στην περιοχή Πετράδων-Πραγγίου πλημμύρισαν 10.000 στρέμματα από ρήξη αναχωμάτων, ενώ άλλα 10.000 στρέμματα πλημμύρισαν στην περιοχή του Πυθίου έπειτα από τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου. Πλημμύρες καταγράφονται από σπάσιμο αναχώματος στις περιοχές Αμορίου και Λαβάρων.

 

Τις περιοχές επισκέφθηκε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης, που ζήτησε το συντονισμό όλων των φορέων, προκειμένου να γίνονται παρεμβάσεις για την ενίσχυση των αναχωμάτων και την αποτροπή κάθε κινδύνου. Οι τέσσερις δήμοι Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό με την περιφέρεια.

 

Ανοχύρωτη παραμένει η περιφέρεια

 

Η διοίκηση της περιφέρειας σηκώνει τα χέρια ψηλά, δηλώνοντας ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια ούτε για στοιχειώδεις παρεμβάσεις, προκειμένου να αποφευχθούν νέες πλημμύρες.

Ήδη η Θεσσαλονίκη, όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Στάθης Αβραμίδης, μετρά τις πληγές της από τις έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών, καθώς περίπου πενήντα σπίτια πλημμύρισαν στην περιοχή μεταξύ Χαλκηδόνας, Κουφαλίων και Σίνδου, η οποία από την Κυριακή κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμίδη, η δυνατή νεροποντή δημιούργησε χαοτική κατάσταση στην περιοχή της Χαλκηδόνας, ενώ ανυπολόγιστες, όπως είπε, είναι προς το παρόν οι ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, γεγονός που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους αγρότες. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν σε Σέρρες, Κιλκίς, Πέλλα και Χαλκιδική. Στην τελευταία μάλιστα σημειώθηκαν πλημμύρες, εξαιτίας των οποίων οι ζημιές στην περιοχή ανέρχονται σε 11,5 εκατ. ευρώ.

“Τα συνεργεία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δουλεύουν ασταμάτητα στις περιοχές που πλημμύρισαν, τόσο σε Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλές περιοχές.

Από την αυτοψία που κάναμε ένας παραπόταμος του Αξιού είχε πρόβλημα σε τέσσερα σημεία. Το ανάχωμα που εμποδίζει τα νερά να φύγουν στις κατοικημένες και καλλιεργήσιμες περιοχές υποχώρησε, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν” τόνισε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης.
Ανέφερε ακόμα πως τα συνεργεία προσπαθούν να ενισχύσουν το ανάχωμα, αλλά είναι εμφανές ότι γι’ αυτό ευθύνεται η ανθρώπινη παρέμβαση. Ο κ. Αβραμίδης σημείωσε ότι έγιναν παράνομες αμμοληψίες κι έτσι αδυνάτισε το φράγμα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο κάμπος της Χαλκηδόνας, ακόμη και δεκάδες σπίτια.

“Μια πρώτη εκτίμηση που έχουμε είναι ότι τα πλημμυρισμένα σπίτια είναι περίπου 50 και από δω και πέρα με τις παρεμβάσεις που κάνουμε ελπίζω ότι δεν θα έχουμε άλλο πρόβλημα”, υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών της Κεντρικής Μακεδονίας.
 

ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΗΡΘΑΝ ΑΚΟΜΑ

 

Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια για τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σ. Αβραμίδης τόνισε ότι δυστυχώς, παρότι κατατίθεται συνεχώς το αίτημα, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν λαμβάνει καμία απάντηση από τα συναρμόδια υπουργεία. ‘To υπουργείο μάς ενημέρωσε πριν από καιρό ότι θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας ενόψει του χειμώνα, αλλά τους απαντήσαμε ότι για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε χρήματα.
Έκτοτε ουδέν νεώτερον”, υπογράμμισε ο αντ ιπεριφερε ιάρχη ς.

“Η λύση θα ήταν να έχουν γίνει τα αντιπλημμυρικά έργα που κατ’ επανάληψη έχει ζητήσει η περιφέρεια αλλά, παρά τις ανάγκες και τα προβλήματα, χρήματα δεν υπάρχουν. Ζητούμε συνεχώς κονδύλια για την αντιπλημμυρική θωράκιση όχι μόνο της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά πολλών περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας. Από τότε που ήμουν αντινομάρχης τα ζητάμε” είπε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μακεδονία