Ρ. Μακρή στο radio1d.gr: Επί Καραμανλή και Παπανδρέου χρησιμοποίησαν τον ELA αλλά τα χρήματα έκαναν φτερά

Οι κυβερνήσεις Κ.Καραμανλή και Γ.Παπανδρέου χρησιμοποίησαν στο παρελθόν τον μηχανισμό ELA αλλά δεν γνωρίζουμε που πήγαν τα χρήματα από αυτή τη ρευστότητα. 

 

«Δεν μπορεί να κλείσει τη στρόφιγγα της ρευστότητας η ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες. Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στα θεσμικά κείμενα της ευρωζώνης. Αλλά ακόμη κι αν φτάσουμε σε ύστατο σημείο ρευστότητας, , τότε θα «κόψουμε» ή θα «εκδώσουμε» ευρώ μόνοι μας, ενεργοποιώντας το μηχανισμό ELA».

 

«Στη ουσία ανέφερα αυτό που προβλέπεται μέσα στο θεσμικό κείμενο της ευρωζώνης για όλα τα κράτη μέλη. Πώς δηλαδή οι περιφερειακές κεντρικές τράπεζες μπορούν να ενεργοποιήσουν μέσω του μηχανισμού ELA, ώστε εντός ευρωσυστήματος να τυπώσουν ή εκδώσουν νόμισμα, ευρώ, στην περιφερειακή κεντρική τράπεζα και όχι στην ΕΚΤ.

 

«Όταν όμως οι τραπεζικοί αναφέρουν τη λέξη ¨Τυπώσουν ή Εκδώσουν δεν τυπώνουν με την έννοια που γνωρίζει ο κόσμος παλαιότερα και ότι εκδίδουν χρήμα. Ούτε έχει σχέση αυτό με το δημόσιο χρέος. Στην ουσία πιστώνουν τους λογαριασμούς των τραπεζών όταν υπάρχει ρευστότητα. Βέβαια, μία μέρα μετά από τις δηλώσεις μου, στο μηχανισμό αυτό ζήτησαν να ενταχθούν οι δύο συστηματικές τράπεζες της χώρας και μετά ακολούθησαν και οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες της χώρας μας. Δεν έχει καμία σχέση απολύτως με το δημόσιο χρέος. Πρόκειται για μηχανισμό που έχει σχέση καθαρά με τη ρευστότητα των τραπεζών. Γι αυτό και προβλέπεται στα κείμενα της ευρωζώνης Εμείς ακολουθούμε την ευρωζώνη και το τι λέει ο μηχανισμός της ευρωζώνης».

 

«Ο μηχανισμός αυτός έχει χρησιμοποιηθεί βέβαια από τις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή το 2008 και το 2012 από τη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και το ερώτημα είναι όλα αυτά τα χρήματα στην ουσία, όλη αυτή η ρευστότητα δηλαδή μέσω του μηχανισμού ELA, που ακριβώς χρησιμοποιήθηκαν και για ποιο λόγο μετά ανακεφαλαιοποιήθηκαν άλλες δύο φορές οι τράπεζες». 

 

Ακούστε την εκπομπή:

 

Σάκης Αποστολάκης – Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr