Ρυθμιστικό Θεσσαλονίκης: Οι αντιδράσεις για την απόσυρση

Ποίκιλες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του ΥΠΕΚΑ να αποσύρει από σχετικό νομοσχέδιο που συ ζητούνταν στη Βουλή το τροποποιημένο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης.

 

Η απόσυρση έγινε από τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, έπειτα από αίτημα των βουλευτών της ΝΔ, με τη δέσμευση πως μετά από νέο κύκλο διαλόγου θα επανέλθει σε νέο νομοσχέδιο το φθινόπωρο. Οι μελέτες για το νέο Ρυθμιστικό ξεκίνησαν το 2006, το 2008 άρχισε η διαβούλευση επί της πρότασης των μελετητών, ενώ το 2010 παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ

 

Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Ορφανός κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου σημείωσε πως υπάρχουν κενά στο Ρυθμιστικό. “Έχουν τεθεί αρκετά θέματα, για τα οποία πιστεύουμε ότι δεν δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις, δεν εκπροσωπούν τον τρόπο σκέψης που έχουμε σχετικά με το πώς βλέπουμε το μέλλον και ειδικότερα τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούμε το λιμάνι, το αεροδρόμιο, τα περιβαλλοντικά και βιομηχανικά ζητήματα, την καινοτομία”, υπογράμμισε και εκτίμησε ότι θα μεσολαβήσει ένα διάστημα λίγων μηνών, μέχρι να κατατεθεί και πάλι προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

 

Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος είναι από όσους είχαν ζητήσει την απόσυρση, δήλωσε πως το Ρυθμιστικό σωστά αποσύρθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι “το σχέδιο, όπως ήταν διατυπωμένο, δεν έδινε τη δυνατότητα να υπάρξει ανάπτυξη, ιδιαίτερα στη δυτική Θεσσαλονίκη”. Επανέλαβε δε την ανάγκη “να υπάρξει νέο σύγχρονο Ρυθμιστικό Σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη πριν το τέλος του 2014 και αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού”.

 

ΔΗΜΑΡ

 

Αντίθετη στην απόσυρση εμφανίστηκε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη, η οποία επισήμανε: “Μετά από οκτώ χρόνια ζυμώσεων κατατέθηκε στη Βουλή η επικαιροποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης. Μετά από δύο μήνες συζητήσεων στη Βουλή απεσύρθη χωρίς κάποια ουσιαστική αιτιολογία, αλλά με πρόφαση τις αντιρρήσεις ορισμένων φορέων της πόλης, καθώς και κάποιων βουλευτών της συγκυβέρνησης”. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το ΡΣΘ όπως κατατέθηκε δεν ικανοποιεί το σύνολο των χαρακτηριστικών του στρατηγικού σχεδιασμού, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ασάφεια στη διάκριση μεταξύ στόχων, κατευθύνσεων, παρεμβάσεων και δράσεων. Ζήτησε ακόμη από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ “να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες αλλαγές και ότι εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος θα επανέλθει στη Βουλή”.

 

ΣΥΡΙΖΑ

 

Την πλήρη αντίθεση του με το νέο Ρυθμιστικό διατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του. “Μετά την υποβάθμιση του ΡΣΘ σαν σχέδιο εξειδίκευσης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου Κεντρικής Μακεδονίας ήρθε και η απόσυρση του ΡΣΘ, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, από την ψήφισή του στη Βουλή και η παραπομπή του στις καλένδες”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κάνει λόγο για απροσχημάτιστη παρέμβαση της ΝΔ. “Την ‘ανάπτυξη’ Φαρ Ουέστ που μας επιφυλάσσουν, καταλύοντας και απεμπολώντας κάθε εργαλείο σχεδιασμού και ελέγχου, εξυπηρετεί απροκάλυπτα τα επιχειρηματικά συμφέροντα, λεηλατεί τον δημόσιο χώρο και τα κοινά αγαθά και προοιωνίζει επιδείνωση της ποιότητας ζωής αλλά και της ασφάλειας των πολιτών. Η κυβέρνηση της αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία θα αντιταχθεί και θα ανατρέψει σύντομα αυτές τις ολέθριες πολιτικές”, αναφέρεται.

 

ΤΕΕ/ΤΚΜ

 

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρις Μπίλιας εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόσυρση.
“Η έλλειψη ενός σύγχρονου Ρυθμιστικού Σχεδίου εμποδίζει την οργανωμένη ανάπτυξη”, σημείωσε.