Θεσσαλονίκη: «Ανάσα» για τους επαγγελματίες με μειώσεις στα δημοτικά τέλη

Ανάσα” στους επαγγελματίες της πόλης, που έχουν δεχθεί ένα μεγάλο πλήγμα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, επιδιώκει να προσφέρει ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος σχεδιάζει να προχωρήσει κατά το νέο έτος σε μειώσεις της τάξης του 5% στα τέλη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, αλλά και σε ψαλίδισμα έως και κατά το ήμισυ στους φόρους που πληρώνουν όσοι δραστηριοποιούνται στις παραδοσιακές γειτονιές της πόλης.

 

Παράλληλα, για το νέο έτος ο δήμος Θεσσαλονίκης προσανατολίζεται στο “πάγωμα” των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού που καταβάλλουν οι πολίτες. Το οικονομικό επιτελείο του κεντρικού δήμου, υπό τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης Χασδάι Καπόν, αυτήν την περίοδο επεξεργάζεται τις τελικές προτάσεις του σχετικά με τη διαμόρφωση των δημοτικών τελών για το νέο έτος. Ο κ. Καπόν έχει καταστήσει σαφές ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, ώστε να μην επιβαρυνθούν ούτε κατά το ελάχιστο οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί, που σε κάθε περίπτωση έχουν δεχθεί τεράστιες πιέσεις λόγω της οικονομικής κρίσης.

Υπό το σκεπτικό αυτό η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης φαίνεται αποφασισμένη κατά το νέο έτος να διατηρήσει τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού στα ίδια επίπεδα με αυτά που ισχύουν και κατά την τρέχουσα χρονιά.

Φέτος στα ανταποδοτικά τέλη ίσχυσαν μειώσεις της τάξης του 5%, ενώ πέρυσι οι μειώσεις είχαν διαμορφωθεί σε ποσοστό έως 10% για τα νοικοκυριά και σε ποσοστό έως 6% για τους επαγγελματίες. Για το 2012 η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη είχε επίσης αποφασίσει μειώσεις των τελών κατά 7,5%.

 

ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

 

Στα ίδια επίπεδα, εξάλλου, με αυτά που ισχύουν κατά το τρέχον έτος προτίθεται η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης να διατηρήσει μέσα στο 2015 και τα τέλη στάθμευσης, που τα τελευταία χρόνια έχουν μείνει σταθερά στο ποσό των 1,70 ευρώ ανά ώρα.

Τα τέλη αυτά ισχύουν για τους χώρους βραχυχρόνιας στάθμευσης που ελέγχονται με ηλεκτρονικά παρκόμετρα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, για τους χώρους που 

 

ελέγχονται με ειδική κάρτα, για τις ζώνες όπου έχουν τοποθετηθεί ηλεκτρονικά παρκόμετρα κατά μήκος της Βασιλίσσης Όλγας και της Βασιλέως Γεωργίου, καθώς και για το πάρκιγκ της πλατείας Ελευθερίας. Η τιμή που έχει οριστεί ισχύει ανεξάρτητα από τις ώρες που κάθε αυτοκίνητο παραμένει σταθμευμένο.

 

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ

 

Για πρώτη φορά η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης διά του Χασδάι Καπόν εισηγείται μείωση κατά 5% στα τέλη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης, η μείωση αυτή προτείνεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αλλά και λόγω των προφανών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και στη συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά στα τέλη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων δεν έγινε καμία μείωση όλα τα προηγούμενα χρόνια.

 

ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

 

Σημαντικές μειώσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν ακόμη και στο 50%, εισηγείται ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης αναφορικά με τα δημοτικά τέλη που καταβάλλουν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις παραδοσιακές αγορές της πόλης. Σύμφωνα με τον κ. Καπόν, οι ελαφρύνσεις αυτές προωθούνται με σκοπό την ενίσχυση των παραδοσιακών επαγγελμάτων αλλά και την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Σε αυτό το πλαίσιο το οικονομικό επιτελείο του δήμου Θεσσαλονίκης προσανατολίζεται μεταξύ των άλλων σε μείωση από το νέο έτος κατά 50% των τελών που καταβάλλουν οι επαγγελματίες των Λουλουδάδικων, οι οποίοι εξάλλου τα προηγούμενα χρόνια είχαν προχωρήσει σε διαμαρτυρίες, υποστηρίζοντας ότι οι χρεώσεις των δημοτικών φόρων ήταν υψηλές και δυσβάσταχτες.

Σε 65 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο από 114,75 ευρώ/τ.μ. που είναι σήμερα προτείνεται να μειωθούν από το νέο έτος τα τέλη εμπορευμάτων στις αγορές Βλάλη, Βατικιώτη και Μπεζεστενίου. Στο ίδιο ύψος αναμένεται να διαμορφωθούν τα τέλη και για τους παλαιοπώλες του Μπιτ Παζάρ, οι οποίοι μέχρι και το τέλος της τρέχουσας χρονιάς καλούνται να πληρώσουν 79 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

 

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ

 

Από το νέο έτος οι ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων και πλυντηρίων αυτοκινήτων θα απαλλαγούν της υποχρέωσης καταβολής τελών για λόγους ίσης μεταχείρισης, δεδομένου ότι κατά τα προηγούμενα δύο χρόνια είχε δοθεί απαλλαγή στα συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων, αλλά και στα πάρκιγκ.

Μειωμένα, εξάλλου, θα είναι τα τέλη που καταβάλλουν οι περιπτερούχοι, όπως και αυτά που ισχύουν για τα ταμεία πώλησης εισιτηρίων του ΟΑΣΘ.

 

Τραπεζοκαθίσματα – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές 

 

Τέλη Παγώνουν τα ανταποδοτικά καθαριότητας και φωτισμού

 

Στα ίδια επίπεδα με αυτά της τρέχουσας χρονιάς εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν μέσα στο 2015 τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

 

Σύμφωνα με όσα ισχύσουν:

 

• Για τις κατοικίες που βρίσκονται στην πρώτη ζώνη τα δημοτικά τέλη ορίζονται στο ποσό των 2,13 ευρώ/τ.μ. και για όσες εμπίπτουν στη δεύτερη ζώνη σε 1,60 ευρώ/τ.μ.

• Για τα εμπορικά καταστήματα, τις ιδιωτικές κλινικές, τα εργοτάξια, τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών – επαγγελματικών χώρων και για τις βιομηχανίες ισχύει χρέωση 5,20 ευρώ/τ.μ. στην πρώτη ζώνη και 3,23 ευρώ/τ.μ. στη δεύτερη ζώνη.

• Για τις βιοτεχνίες – φασόν, τις καφετέριες, τα εστιατόρια, τα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ, τα σουπερμάρκετ κ.ά. ισχύει χρέωση 5,72 ευρώ/τ.μ. για την πρώτη ζώνη και 3,49 ευρώ /τ.μ. για τη δεύτερη ζώνη.

 

Πηγή: Μακεδονία