Καλαφάτης: “Το προσφυγικό είναι άλλη μία απόδειξη της τραγικής ανεπάρκειας των κυβερνητικών χειρισμών”

ΦΩΤΟ:ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ:ΑΡΧΕΙΟΥ

«Άλλη μία απόδειξη της τραγικής ανεπάρκειας των κυβερνητικών χειρισμών», χαρακτήρισε τη διαχείριση των προσφυγικών ροών ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης την οποία υπέβαλαν προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών, 20 βουλευτές. Και πρόσθεσε: «Στις εξετάσεις που έχει δώσει ως τώρα η κυβέρνηση παίρνει κάτω από τη βάση».

Υπογράμμισε πως «το πρόβλημα ξεφεύγει πλέον από τα στενά όρια της Ελλάδος και αναδεικνύεται  σε   ζήτημα σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας το οποίο υφίσταται πρωτογενώς η Ελλάδα» και πρόσθεσε πως, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, πρώτο πρόβλημα της Ευρώπης είναι η ανεργία και δεύτερο το προσφυγικό.

Ο κ. Καλαφάτης πρότεινε:

· Δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης της εφαρμογής των δεσμεύσεων της Τουρκίας.

· Στήριξη της πολιτικής αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος από ευέλικτους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς χρηματοδότησης  που θα λαμβάνουν υπόψη  την οικονομική επιβάρυνση του κάθε Κράτους-Μέλους.

· Να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση, με προσωπικό και μέσα, της Frontex, με  τη δέουσα όμως προσοχή, δεδομένου ότι η φύλαξη των συνόρων μας είναι εθνική αρμοδιότητα.

· Να αναθεωρηθεί ριζικά ο Κανονισμός του Δουβλίνου, διότι έχει πλέον αποδειχθεί στην πράξη ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Ο κ. Καλαφάτης χαρακτήρισε «αφελή» τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και πρόσθεσε πως «κατά την “κρίση της Ειδομένης”, ήταν εμφανές το πόσο απροετοίμαστη ήταν η κυβέρνηση. Αποδεικνύει, όμως, και την αντίληψη της κυβέρνησης σε αναπτυξιακά θέματα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον κίνδυνο που διέτρεξαν «σημαντικές συμφωνίες με οικονομικούς κολοσσούς, που είχε πετύχει η κυβέρνηση Σαμαρά», αλλά και την ασφυκτική κατάσταση στην οποία περιήλθαν ελληνικές επιχειρήσεις που έβλεπαν τα προϊόντα τους εγκλωβισμένα από τη μία, ή τις πρώτες ύλες τους εγκλωβισμένες από την άλλη πλευρά των συνόρων.

«Είναι πασιφανές ότι δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού, δεν υπάρχει μέριμνα και ενδιαφέρον για το αναπτυξιακό κομμάτι, ούτε σχέδιο για ειλικρινή και ουσιαστική συνεννόηση με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», κατέληξε ο κ. Καλαφάτης.