Συλλήψεις ακτιβιστών της Greenpeace στην Αψίδα του Θριάμβου

ΦΩΤΟ:REUTERS

ΦΩΤΟ:REUTERS

Ακτιβιστές της οργάνωσης Greenpeace συνελήφθησαν αφού κρέμασαν πανό στην Αψίδα του Θριάμβου, στο κέντρο του Παρισιού και έβαψαν με κίτρινη μπογιά το οδόστρωμα της πλατείας περιμετρικά του μνημείου, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο αστυνομική πηγή.

Σε αυτήν την κινητοποίηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή της Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, συμμετείχαν περίπου 80 άνθρωποι, 50 στο έδαφος και 30 στην Αψίδα του Θριάμβου, σύμφωνα με την Greenpeace.

Η αστυνομία γνωστοποίησε ότι προχώρησε σε «πολλές συλλήψεις» στον χώρο του μνημείου και περιμετρικά αυτού, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, δύο ακτιβιστές που κρεμάστηκαν με σκοινιά από το μνημείο ξετύλιξαν μικρό κίτρινο πανό στο οποίο αναγραφόταν το σύνθημα: «Κύριε Ολάντ, αυξήστε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Κατόπιν, άλλη ομάδα έβαψε με κίτρινη μπογιά το οδόστρωμα της κυκλικής πλατείας Σαρλ ντε Γκωλ, στο κέντρο της οποίας υψώνεται η Αψίδα του Θριάμβου, ενώ η Greenpeace επισημαίνει ότι τα μέλη της χρησιμοποίησαν μια «κατάλληλη» για το περιβάλλον μπογιά «που καθαρίζεται» εύκολα.

«Η Γαλλία υποστηρίζει ότι επιδεικνύει παραδειγματική συμπεριφορά σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όμως σήμερα τις αναπτύσσει τρεις φορές λιγότερο σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους της γείτονες. Αυτό έχουμε να πούμε στον Φρανσουά Ολάντ: αυξήστε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρέπει να προωθήσουμε την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτή είναι η μοναδική λύση για να πολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή», εξήγησε ο Φρεντερίκ Αμιέλ, επικεφαλής της εκστρατείας της Greenpeace στη Γαλλία.

«Στην Αψίδα του Θριάμβου, βρίσκεται κρεμασμένος ένας ακτιβιστής. Αυτό συμβολίζει το μέλλον του πλανήτη που κρέμεται σήμερα από μία κλωστή. Βλέπουμε ότι ο Φρανσουά Ολάντ παρουσιάζει τον εαυτό του ως πρωταθλητή της προάσπισης του κλίματος, όμως δεν αποφασίζει υπέρ της λήψης συγκεκριμένων μέτρων για να πολεμήσει την κλιματική αλλαγή μέσω της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», προσέθεσε ο ίδιος.