Σε χρόνο ρεκόρ η οχύρωση του Ορμενίου

Με μια «οχυρωματική γραμμή» που στήθηκε σε χρόνο ρεκόρ από συνεργεία του Δήμου Ορεστιάδας και της αντιπεριφέρειας Εβρου, με τη συνδρομή του Στρατού και την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων, σώθηκε την τελευταία στιγμή από την πλημμύρα το Ορμένιο, το βορειότερο άκρο της ελληνικής επικράτειας.

 

Μέσα σε λιγότερες από 20 ώρες, και με το νερό του Εβρου να πλησιάζει επικίνδυνα προς το ακριτικό χωριό των 480 μόνιμων κατοίκων μετά το σπάσιμο του αναχώματος την περασμένη Παρασκευή, μεταφέρθηκαν 15.000 κυβικά χώματος με εκατοντάδες φορτηγά και δημιουργήθηκε ένα διπλό χωμάτινο τείχος, μήκους 550 μέτρων, από τον σιδηροδρομικό σταθμό έως τις παρυφές του Ορμενίου, και ύψους 3,5 μέτρων.

 

«Στις 5 το πρωί του Σαββάτου το νερό έφτασε πέντε πόντους κάτω από το χείλος αυτού του αναχώματος. Ηταν η ώρα μηδέν. Το ενισχύσαμε ακόμη παραπάνω και ευτυχώς ο κίνδυνος απομακρύνθηκε», είπε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Ορεστιάδας Β. Μαυρίδης, ο οποίος είδε με ανακούφιση πως δεν επαναλήφθηκε η καταστροφή του Φεβρουαρίου του 2012, όταν το μισό Ορμένιο είχε «πνιγεί» κάτω από τόνους νερού και λάσπης.

 

Η κατάσταση στον Εβρο παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη, με τις υπηρεσίες να βρίσκονται ακόμη σε «κόκκινο» συναγερμό λόγω των τεράστιων πιέσεων που ασκούν οι τεράστιες ποσότητες νερού στα τραυματισμένα αναχώματα.

 

Πηγή: Έθνος