Σέρρες: Στο έλεος του Στρυμόνα αμέτρητες καλλιεργήσιμες εκτάσεις

Τίποτα δεν φαίνεται ικανό να συγκρατήσει τα ορμητικά νερά του Στρυμόνα, που πλημμυρίζουν το ένα μετά το άλλο τα χωράφια στον νοτιοανατολικό κάμπο των Σερρών.

   
Η εικόνα θυμίζει… ντόμινο, με τα αναχώματα να σπάνε το ένα μετά το άλλο, ανοίγοντας νέες “πληγές” στους ήδη “τραυματισμένους” δήμους Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παππά, Ν. Ζίχνης και Αμφίπολης.

   
Μέχρι αυτή την ώρα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Βισαλτίας Γιώργο Μαυρίδη, περισσότερα από 25.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει σε Αχινό, Ίβηρα και Μαυροθάλασσα, αφού τα αναχώματα στο Πατρίκι και τον Αχινό δεν άντεξαν την πίεση του νερού και έσπασαν.

Η δε κτηνοτροφική μονάδα στον Αχινό μοιάζει σαν… χάρτινο σπίτι στη μέση μιας λίμνης, με την πρόσβαση να είναι εφικτή μόνο με βάρκα. “Χθες απομακρύναμε περίπου 60 ζώα από τη μονάδα, ενώ το απόγευμα μεταβήκαμε με βάρκες στο σημείο προκειμένου να μεταφέρουμε τροφή στα άμοιρα ζώα” δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Μαυρίδης.

Οι κάτοικοι του δήμου Βισαλτίας, όπου το ανάχωμα του Ψυχικού έσπασε και το ανάχωμα στο Πεθελινό είναι σπασμένο σε δύο σημεία, δεν μπορούν να πιστέψουν το κακό που τους βρήκε.

Στην περιοχή παραμένει ο Στρατός, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και αστυνομική δύναμη, που αποτρέπει τη διέλευση αγροτών από πρώην αγροτικούς δρόμους, ενώ τα νερά του παραποτάμου Μπέλιτσας που “εισβάλλουν” με δύναμη στον Στρυμόνα απειλούν κτηνοτροφική μονάδα που βρίσκεται στο Παραλίμνιο με 300 ζώα.

“Στήνουμε συνέχεια αναχώματα, τα μηχανήματα δεν σταματούν ούτε το βράδυ” δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιδήμαρχος Γιώργος Στόικος, τονίζοντας ότι προτεραιότητα της δημοτικής αρχής είναι να προστατέψει την κτηνοτροφική μονάδα του Παραλιμνίου και να διατηρήσει τον αγροτικό δρόμο πρόσβασης ανοιχτό, καθώς κάθε μέρα ο κτηνοτρόφος μεταφέρει δύο τόνους γάλα. “Αν δεν τον προστατεύσουμε, θα καταστραφεί” εξήγησε ο κ. Στόικος.

Σύμφωνα δε, με τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ στις Σέρρες Κωνσταντίνο Στέφο, “τα νερά του ποταμού Στρυμόνα σήμερα θα φτάσουν στο Μύρκινο, με το βαθύ σπάσιμο στο ανάχωμα του Θολού του δήμου Ν. Ζίχνης να δυσχεραίνει την κατάσταση, ενώ η συνάντηση του ποταμού Αγγίτη με τον Στρυμόνα στην περιοχή του Δραβίσκου θα προκαλέσουν και άλλες πλημμύρες”.

Πέφτει η στάθμη των νερών στην Κερκίνη

  
Στα βόρεια του νομού, ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που στέλνει η Κερκίνη, καθώς σύμφωνα με τον κ. Στέφο, η στάθμης της λίμνης πέφτει καθημερινά. “Έχει πέσει ήδη εννέα εκατοστά, ενώ αναμένουμε να πέσει κι άλλο. Αν είμαστε τυχεροί θα καταφέρουμε, μέσα σε δέκα μέρες, η στάθμη της λίμνης να πέσει κάτω από 35 μέτρα” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα συναντάται, σήμερα, ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά Δημήτρης Νότας, με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση προκειμένου να τού ζητήσει οικονομική υποστήριξη, ύψους 380.000 ευρώ, για την άμεση κατασκευή των κατεστραμμένων από την πλημμύρα αρδευτικών δικτύων και αντλιοστασίων στην περιοχή.

 

Γέμισαν… ψαράδες τα πλημμυρισμένα χωράφια του δήμου Εμμανουήλ Παππά

 

Άφησαν στην άκρη τα τρακτέρ, πήραν τις βάρκες κι έριξαν… δίχτυα στα πλημμυρισμένα χωράφια για να πιάσουν ψάρια! Αν και θα μπορούσε να αποτελεί… πρωταπριλιάτικο ψέμα, αυτή είναι η πραγματικότητα για πολλούς κατοίκους του δήμου Εμμανουήλ Παππά και των Σερρών, που έσπευσαν στα πλημμυρισμένα χωράφια για να πιάσουν τα ψάρια που “κουβαλούν” μαζί τους τα ορμητικά νερά του Στρυμόνα.

“Έγιναν ψαράδες οι αγρότες” λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Εμμανουήλ Παππά Γιώργος Στόικος, εξηγώντας πως περισσότερες από 40 βάρκες πλέουν τις τελευταίες ημέρες στα πλημμυρισμένα χωράφια του δήμου, με ορισμένους να έχουν, μάλιστα, ρίξει δίχτυα.

“Το νερό, αυτή την ώρα, έχει φτάσει σε κάποια σημεία στο ενάμιση μέτρο, ενώ σε άλλα πλησιάζει τα τρία μέτρα. Αντλιοστάσια έχουν ‘πνιγεί’ και φαίνεται μόνο η κορυφή τους. Πολλοί άδραξαν την ευκαιρία και το έριξαν στο ψάρεμα, κερδίζοντας έτσι μια πλούσια λεία, καθώς ο Στρυμόνας έφερε μαζί του αμέτρητα ψάρια από την Κερκίνη. Τα ψάρια είναι τόσο πολλά, που τα βλέπεις στις άκρες των χωραφιών” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στόικος, περιγράφοντας την κατάσταση.

Παρά τις συστάσεις της αστυνομίας να απομακρύνουν οι επίδοξοι ψαράδες τις βάρκες τους από τα πλημμυρισμένα χωράφια, όχι μόνο δεν γίνεται κάτι τέτοιο, αλλά ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς.
“Δεν ξέρω αν αυτά τα ψάρια τρώγονται. Ξέρω, όμως, ότι αρκετοί έχουν γεμίσει τους καταψύκτες τους” αναφέρει ο αντιδήμαρχος Εμμανουήλ Παππά, διευκρινίζοντας πως η “μάχη” που δίνεται αυτή την ώρα είναι να σωθούν οι κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής και να υψωθούν όσα περισσότερα αναχώματα γίνεται προκειμένου να θωρακιστεί ο δήμος.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr