Σίγουρη η υποχώρηση της κυβέρνησης στα κόκκινα δάνεια

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Μόνο ως ανακοινώσεις για εσωτερική κατανάλωση μπορούν να εκληφθούν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης όσον αφορά στη προστασία των κόκκινων δανείων. Στη πραγματικότητα, όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα κάνει πίσω – αν δεν το έχει κάνει ήδη στις συνομιλίες της με τους δανειστές – και θα μας φανερώσει τη πικρή αλήθεια. Ότι δηλαδή δεν μπορεί με τίποτα να εγγυηθεί τη προστασία των κόκκινων δανείων. Και αυτό δεν προκύπτει από κάποιους κακόβουλους που δήθεν θέλουν να πλήξουν τη κυβέρνηση και τη προσπάθειά της, αλλά από απλά και πραγματικά γεγονότα.

Κι αυτά τα γεγονότα είναι ότι τόσο οι δανειστές, όσο και το ΔΝΤ, επιμένουν στην απελευθέρωση της πώλησης των κόκκινων δανείων στα distress funds. Όχι επειδή είναι κακοί άνθρωποι και θέλουν το κακό μας, αλλά επειδή βλέπουν – ή μάλλον είδαν – ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν πρόκειται να διασωθεί με άλλον τρόπο. Τουλάχιστον όχι με τρόπο τραπεζοκεντρικό. Άλλωστε, ποτέ δεν έχουν κρύψει ότι ενδιαφέρονται μόνο για τις τράπεζες και όχι για τους δανειολήπτες που θα χάσουν τα σπίτια τους, τις επιχειρήσεις τους και την ακίνητη περιουσία τους.

Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτε το ΔΝΤ, δεν κάνουν πίσω στην απαίτησή τους για απελευθέρωση των κόκκινων δανείων. Και δεν δείχνουν μάλιστα καμία διάθεση υποχώρησης στις δικές τους κόκκινες για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Η ΕΚΤ θέλει πλήρη απελευθέρωση στα δάνεια προκειμένου να πουληθούν τα δανειακά χαρτοφυλάκια σε καλύτερες τιμές στα ξένα funds, να ενισχυθούν με ρευστότητα οι τράπεζες και να θεωρηθεί τελικά επιτυχημένη η ανακεφαλαιοποίηση. Το δε ΔΝΤ δεν υποχωρεί στις απαιτήσεις για το ασφαλιστικό γιατί το συνδέει με το χρέος. Επίσης, το ΔΝΤ θεωρεί πως η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ήταν ελλιπής, γιατί δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα των 108 δισ. ευρώ κόκκινων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, για την αντιμετώπιση του οποίου χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια. Από τη στιγμή που δεν εξασφαλίστηκαν από την ανακεφαλαιοποίηση πρέπει οι τράπεζες να ξεφορτωθούν τα κόκκινα δάνεια ώστε να μην τις βαραίνουν άλλο στερώντας τους ρευστότητα.

Η ελληνική κυβέρνηση από τη πλευρά της επιθυμεί να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση πριν το ορθόδοξο Πάσχα και για τον λόγο αυτό φαίνεται θα προχωρήσει με υποχωρήσεις στις θέσεις των δανειστών αλλά την τελευταία στιγμή ώστε να φαίνεται ότι διαπραγματεύτηκε μέχρι τέλους. Γι αυτό και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, ότι στόχος τα κυβέρνησης είναι να οριστικοποιήσει ένα συγκεκριμένο προστατευτικό πλαίσιο για τους δανειολήπτες, μόνο ως ανακοινώσεις εσωτερικής κατανάλωσης μπορούν να εκληφθούν. Γνωρίζει πολύ καλά ο υπουργός, όπως και όλη η κυβέρνηση, ότι στο τέλος θα υποχωρήσουν σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, ώστε να πετύχουν θετική έκβαση στην αξιολόγηση και να πανηγυρίζουν ότι κατάφεραν να κερδίσουν τον αγώνα που θα κρίνει την ανάπτυξη της χώρας. Ποια ανάπτυξη όμως όταν πια θα έχουν επιβληθεί τόσοι πολλοί φόροι και τόσες αυξήσεις που δεν θα μένει τίποτα στους φορολογούμενους; Τι θα γίνει αν κάποιοι πολίτες, άνεργοι ή με χαμηλά εισοδήματα καταφέρουν να βρουν δουλειά και να αυξήσουν το εισόδημά τους; Στην ουσία θα φτάσουν να παίρνουν ένα εισόδημα που θα τους κατατάξει στα λεγόμενα μεσαία στρώματα, για τα οποία όμως η φορολογία έχει αυξηθεί ήδη πάρα πολύ. Μπορεί τελικά να τους μένουν λιγότερα χρήματα από όσα θα είχαν αν έπιαναν το αφορολόγητο όριο.

Με λίγα λόγια, η θετική αξιολόγηση σημαίνει ότι πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι θα μπορούν να φορολογηθούν πολύ περισσότερο από ότι φορολογούνται σήμερα. Και θυσία σε αυτή τη δήθεν επιτυχία της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, θα είναι και τα κόκκινα δάνεια, δηλαδή τα σπίτια των Ελλήνων, οι επιχειρήσεις τους και η ακίνητη περιουσία τους.