Αλ. Τσίπρας: Ελληνοτουρκική συνεργασία κατά των διακινητών

ΦΩΤΟ: Andrea Bonetti

ΦΩΤΟ: Andrea Bonetti

Συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη γείτονα χώρα.

Προηγήθηκε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου όπου ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να βρουν έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν από κοινού το προσφυγικό πρόβλημα, που δεν είναι ούτε τουρκικό ούτε ελληνικό, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Άγκυρα.

Όπως είπε, η Τουρκία έχει σηκώσει ένα δυσβάσταχτο βάρος προσφυγικών ροών, ταυτόχρονα η Ελλαδα έχει δεχθεί τεράστιες ροές προσφύγων και τόνισε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα βήματα συντονισμού και συνεννόησης ώστε να χτυπήσουμε αποτελεσματικά τα δίκτυα των διακινητών.

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

Την ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να βρουν έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν από κοινού το προσφυγικό πρόβλημα, που δεν είναι ούτε τουρκικό ούτε ελληνικό, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Άγκυρα.

Όπως είπε, η Τουρκία έχει σηκώσει ένα δυσβάσταχτο βάρος προσφυγικών ροών, ταυτόχρονα η Ελλαδα έχει δεχθεί τεράστιες ροές προσφύγων και τόνισε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα βήματα συντονισμού και συνεννόησης ώστε να χτυπήσουμε αποτελεσματικά τα δίκτυα των διακινητών.

«Είναι ανθρωπιστική μας υποχρέωση να σταματήσει η ανθρωποθυσία στα νησιά του Αιγαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το προσφυγικό πρόβλημα. Γι’ αυτό, όπως είπε, είναι πολύ σημαντικές οι συνομιλίες της Ε.Ε. με την Τουρκία».
«Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, αλλά και η Ε.Ε. πρέπει να αναλογιστεί την ευθύνη της και να αναλάβει μέρος του βάρους της» υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η συνεργασία των ακτοφυλακών Ελλάδας και Τουρκίας καθώς και η δημιουργία διμερών επιτροπών, οι εργασίες των οποίων θα ξεκινήσουν άμεσα.

To πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν μπορεί να λυθεί με όρους καταστολής, σημείωσε, κάνοντας λόγο για ένα πολιτικό ζήτημα. «Πρέπει να αναλογιστούμε γιατί αυτοί οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους» ανέφερε και υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής, διπλωματικής λύσης για τη Συρία.

Χαρακτήρισε ακόμη απαραίτητη τη δυνατότητα των χωρών της Ε.Ε. να μοιραστούν το βάρος με την Τουρκία. Αυτό σημαίνει, εξήγησε, μία ουσιαστική και αξιόπιστη διαδικασία μετεγκατάστασης. «Εάν συνεργαστούμε καλά, μπορούμε να το πετύχουμε» εκτίμησε.

Ο Πρωθυπουργός ενέταξε το προσφυγικό και τον θρησκευτικό φανατισμό στις προκλήσεις και τις απειλές, που, όπως είπε, πρέπει να αντιμετωπίσουν οι δύο χώρες.

Η επίσκεψη μου γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή με ενδιαφέρουσες και ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε και εκτίμησε ότι «η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί έναρξη ενός νέου ελπιδοφόρου κύκλου στις σχέσεις των δύο χωρών και ευελπιστούμε μεσα από εποικοδομητικό διάλογο να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας».

Όπως τόνισαν μετά τις κοινές δηλώσεις ελληνικές κυβερνητικές πηγές, αν και για να αντιμετωπιστεί συνολικά το προσφυγικό πρέπει να λυθεί το Συριακό, το μήνυμα Τσίπρα από το ταξίδι του στην Τουρκία είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση συμφωνία Τουρκίας-Ε.Ε. που να οδηγεί στον περιορισμό των ροών και στην καθιέρωση σταθερού μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία.

Σημείωσαν ακόμη ότι συμφωνήθηκε διμερής ελληνοτουρκική συνεργασία και συντονισμός με στόχο την αποφασιστική αντιμετώπιση των διακινητών.

Για τα ελληνοτουρκικά

Ο Πρωθυπουγός πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα, «δεν παραγνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν και ανοιχτά θέματα, που πρέπει να συζητιούνται με ειλικρίνεια και να υπάρχει σύνθεση».

«Έχουμε έναν κοινό ορίζοντα τεσσάρων ετών, αλλά πρέπει να κάνουμε γρήγορα» τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Για το Κυπριακό 

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση.

«Είμαστε μπροστά σε μία ευκαιρία, αλλά η λύση θα πρέπει να είναι στα πλαίσια των διεθνών κανόνων» συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι επιθυμούμε μία λύση χωρίς τρίτους εγγυητές, εντός ενός πλαισίου ασφαλείας που θα διασφαλίσουμε.

Ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε ότι μόνο μέσα από το διάλογο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα διμερή θέματα, ενώ σχετικά με το Αιγαίο, εξήγησε ότι επιδιώκουμε μία λύση για την ασφάλεια και τη συνεργασία.

«Κοινή μας αντίληψη είναι ότι το Αιγαίο πρέπει να είναι μία θάλασσα εμπορίου, πολιτισμού και τουρισμού. Οι δύο λαοί έχουν μόνο να κερδίσουν, εάν συνεργαστούμε» πρόσθεσε.

Για τους μουσουλμάνους της Θράκης και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Σε ερώτηση για τους μουσουλμάνους της Θράκης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Θράκη είναι παράδειγμα ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης των πολιτισμών, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και σε δημιουργία τεμένους και στην Αθήνα.

Ερωτηθείς για τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσων της Άγκυρας, που έχουν μπλοκαριστεί από την κυπριακή πλευρά, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα είναι αρωγός στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, στο βαθμό που θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα και θα εκπληρωθούν οι όροι.

«Είμαστε θετικοί στην έναρξη των κεφαλαίων, δεν θέλουμε όμως τα κεφάλαια να κλείσουν στο πόδι» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Νταβούτολγου: Αποφασίστηκε συνεργασία των δύο ακτοφυλακών για το προσφυγικό

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το προσφυγικό ζήτημα δεν αποτελεί πρόβλημα ούτε της Τουρκίας ούτε της Ελλάδας, αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμιο θέμα.

«Στη Συρία υπάρχει ένα καθεστώς βίας. Χωρίς αυτό, οι Σύροι δεν θα εγκατέλειπαν τη χώρα τους» συνέχισε ο Νταβούτογλου και επανέλαβε ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν διαθέτουν καμία ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση.

Ο κ. Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι λήφθηκαν αρκετές αποφάσεις, μεταξύ των οποίων η τεχνική συνεργασία των δύο ακτοφυλακών και η δημιουργία ελληνοτουρκικών επιτροπών.

«Συνομιλούμε και με τη Γερμανία, καθώς η κ. Μέρκελ έχει προτείνει τη διεξαγωγή μίας συνομιλίας με τη συμμετοχή τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας» συμπλήρωσε.

Η τουρκική κυβέρνηση θα λάβει κάθε είδους μέτρο έναντι του προσφυγικού και συριακού προβλήματος, δήλωσε ο Νταβούτογλου και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρχουν χερσαίες επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία.

Πρέπει να βρούμε την πηγή του προβλήματος, συνέχισε και αναγνώρισε ότι Τουρκία και Ελλάδα έχουν αναλάβει το μεγαλύτερος βάρος. «Οι δύο χώρες όπως και ο συριακός λαός είναι θύματα της κατάστασης» τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Θέλουμε σταθερή γειτνίαση και φιλία με την Ελλάδα»

Κατά την έναρξη των δηλώσεών του αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια σταθερή γειτνίαση και φιλία με την Ελλάδα.

«Υποδεχομαι με μεγάλη χαρά και τιμή τον Έλληνα πρωθυπουργό» είπε και αναφερόμενος στους δύο σεισμούς που έγιναν πρόσφατα στις δύο χώρες, σημείωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν κοινή θέση και κοινό μέλλον.

Αναφερόμενος στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν διάφορες σχέσεις που έχουν κάποια προβληματα, από τα οποία, όπως είπε, κάποιοι επωφελούνται.

«Και οι δύο είμαστε σύμφωνοι στην προσέγγιση ότι το Αιγαίο πρέπει να γίνει μία θάλασσα συνεργασίας και ουσιαστικής αλληλεγγύης» τόνισε και υπογράμμισε ότι πρέπει να σταματήσουν οι εκατέρωθεν παραβιάσεις.

Σχετικά με το Κυπριακό, εκτίμησε ότι υπάρχει «παράθυρο» ευκαιρίας για την επίλυσή του.

Ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε ότι οι σημερινές συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε τέσσερις άξονες για την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πρώτον τη δημιουργία θετικής ατζέντας για την ανάπτυξη των τουριστικών, εμπορικών, ενεργειακών και επενδυτικών σχέσεων, δεύτερον την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν τις μειονότητες, το Αιγαίο και το Κυπριακό, τρίτον την κοινή ελληνοτουρκική στάση για το μέλλον της Ευρώπης και τέταρτον τη συνεργασία για περιφερειακά και διεθνή θέματα όπως τα Βαλκάνια και η Μέση Ανατολή.

Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν επίσης ότι τον προσεχή Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία η 4η σύνοδος του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.