Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι διαβουλεύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Με την αήθη επίθεση ακραίων στοιχείων στο Σύνταγμα στον βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργο Κουμουτσάκο να επισκιάζει μοιραία την όλη η διαδικασία η κυβέρνηση πέρασε χθες το βράδυ το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα και ευελπιστεί αύριο και μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας να κλείσει τις  εκκρεμότητες ώστε η «σύνοδος» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης ύψους 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες αν δεν βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα στο μεγάλο «αγκάθι» αυτή τη στιγμή των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ο κ. Τσίπρας θα έχει γύρο τηλεφωνικών επαφών με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να υπάρξει πολιτική παρέμβαση.  Και γι’ αυτό το θέμα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι διαπραγματεύσεις με την πλευρά των δανειστών.

Στο έτερο θέμα, του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο αναπληρωτής υπουργός ΟικονομικώνΤρύφων Αλεξιάδης δήλωσε χθες στη Βουλή ότι τα ισοδύναμα μέτρα θα γίνουν γνωστά σήμερα. Ωστόσο σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες, τις οποίες όμως δεν επιβεβαιώνει η κυβέρνηση, οι  εκπρόσωποι των δανειστών στην τηλεδιάσκεψη με τους κ. Σταθάκη, Χουλιαράκη εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την αύξηση του φόρου στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, τόσο για την απόδοση του μέτρου όσο και για το συμβατικό κώλυμα που φαίνεται να υπάρχει αφού στη σύμβαση που έχει υπογράψει το Δημόσιο με τον ΟΠΑΠ υπάρχει πρόβλεψη για σταθερό ποσοστό φορολόγησης.  Μάλιστα η κυβερνητική εκπρόσωπος  Ολγα Γεροβασίλη, σημείωσε χθες ότι ποτέ το υπουργείο Οικονομικών δεν αναζήτησε τα ισοδύναμα «μόνο στο ΚΙΝΟ» αλλά «σε όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ».
Πρόβλημα και μάλιστα ενδοκυβερνητικό υπάρχει και με την αύξηση της φορολογίας στις ελληνικές ζυθοποιίες με δεδομένη και την καταψήφιση της τροπολογίας στην αρμόδια επιτροπή και από τουςΑΝΕΛ. Το Μαξίμου επανήλθε αφού το μέτρο ανήκει στα προαπαιτούμενα ώστε η ρύθμιση να ψηφιζόταν χθες το βράδυ αλλά η τροπολογία δεν έφτασε ποτέ στην Ολομέλεια.  Ωστόσο το πρόβλημα, λέει κυβερνητικό στέλεχος «δεν είναι μεγάλο» με δεδομένη και την απόδοση του μέτρου που δεν υπερβαίνει τα 3,2 εκατομμύρια ευρώ για το 2016. Παρά ταύτα αφενός ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, αφετέρου οι Έλληνες μικροζυθοποιοί  χαρακτηρίζουν τη ρύθμιση «προϊόν lobbying των πολυεθνικών». Τέλος, για τους φόρους υπέρ τρίτων (αγγελιόσημο) η ρύθμιση θα ενταχθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο κάτι που αποδέχθηκε η πλευρά των δανειστών.

Πηγή: Ναυτεμπορική