Σύνταξη 360 ευρώ, μειώσεις και νέα όρια ηλικίας

ilikiomenoi-syntakseis

Το οριστικό πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό παραδόθηκε την Τετάρτη στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και φέρνει μεγάλες ανατροπές.

Όλα όσα ήξεραν μέχρι σήμερα όλοι οι Έλληνες για τις συντάξεις τους πάνε… περίπατο είτε είναι συνταξιούχοι είτε όχι.

Μεταξύ άλλων προτείνεται το περίφημο μοντέλο της Αυστραλίας όπου όποιος έχει εισόδημα από ακίνητα ή μετοχές ή τόκους από καταθέσεις χάνει μέρος της σύνταξής του. Ειδικότερα προτείνεται να χάνει μέρος της εθνικής σύνταξης των 360 ευρώ.

Συγκεκριμένα βασική σύνταξη 360 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια και μόνο για αυτούς που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης αλλά και επανυπολογισμό των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ για τους νυν συνταξιούχους με στόχο δραματικές περικοπές, προβλέπει το πόρισμα της επιτροπής σοφών.

Η βασική σύνταξη των 360 ευρώ προτείνεται να συνδέεται με εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, καταθέσεις και επενδύσεις.

Η πρόταση προβλέπει μάλιστα ενιαίους κανόνες για τον υπολογισμό των συντάξεωνπου θα οδηγήσουν σε δραματική μείωση. Οι ενιαίοι κανόνες θα επιφέρουν τεράστιες μειώσεις για όσους λαμβάνουν ήδη σύνταξη και αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο να υπάρξει γενναία περικοπή συντάξεων, χωρίς όμως να εμφανιστεί έτσι και στη συνέχεια να υπάρχουν ζητήματα με το Συμβούλιο της Επικρατείας…

Το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα που προτείνει η επιτροπή σε κείμενο 28 σελίδων βασίζεται στις εισφορές του ασφαλισμένου (αναλογική), τακτοποιημένες σε ατομικές μερίδες με βάση κανόνες νοητής κεφαλαιοποίησης συν τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ που θα χορηγείται στα 67 έτη.

Η ιδέα της  καθιέρωσης συστήματος νοητής κεφαλαιοποίησης έχει επεξεργαστεί από τον υπουργό εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και ανήκει στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς και τέως διοικητή του ΙΚΑ ( 1999-2004) κ. Μιλτιάδη Νεκτάριο, ενώ βασίζεται σε «μείγμα» του  Σουηδικού και Ιταλικού μοντέλου ασφάλισης.

Ωστόσο αυτή τη σύνταξη δε θα τη δικαιούνται όλοι αλλά μόνο όσοι διαβιούν στα όρια της φτώχειας αφού θα χορηγείται με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή θα λαμβάνεται υπόψη το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα αλλά και εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις. Όσοι δηλώνουν κάτι επιπλέον θα παίρνουν μέρος της σύνταξης ενώ οι «έχοντες» δε θα δικαιούνται καθόλου σύνταξη από το κράτος παρά μόνο το ποσό που συγκέντρωσαν στον ατομικό τους κουμπαρά από τις εισφορές.

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα συμπληρωματικών παροχών από επαγγελματικά ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση.

Το νέο σύστημα με τις ατομικές μερίδες που θα εφαρμοστεί για τους πρωτοασφαλιζόμενους από την 1/1/2016, θα προβλέπει μειωμένους συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων και θα οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις.

Μέχρις ότου ωριμάσει το νέο σύστημα και να μπορεί να αποδώσει την εξοικονόμηση που απαιτείται , θα υπάρξει μεταβατική περίοδος 5-10 χρόνων.

Η μείωση που υπολογίζεται ότι θα επέλθει σε συντάξεις που έχουν εκδοθεί εδώ και χρόνια θα ξεπεράσει το 12%.
Οι αλλαγές για υφιστάμενους συνταξιούχους και για όσους βγουν στη σύνταξη μελλοντικά
1. Για όλους όσους είναι ήδη συνταξιούχοι προτείνονται δραματικές αλλαγές καιουσιαστικά υπολογισμός της σύνταξής τους από την αρχή με στόχο βέβαια να μειωθεί η σύνταξη σύμφωνα με τα νέα πρότυπα.

Συγκεκριμένα για το σύνολο των συνταξιούχων που σήμερα παίρνουν σύνταξη προβλέπεται η καταβολή μηνιαίας εθνικής σύνταξης η οποία θα είναι συνδεδεμένη με τα 360 ευρώ. Οι ίδιοι συνταξιούχοι εκτός από την εθνική σύνταξη, θα εισπράττουν και την ανταποδοτική. Οπως αναφέρεται «το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης, μέρος του οποίου θα αποτελεί η εθνική σύνταξη, θα προκύπτει από την προσθήκη στην εθνική σύνταξη της ανταποδοτικής».

Ειδικά για την εθνική σύνταξη, αυτή θα μπορεί να συνδεθεί είτε με το όριο της φτώχειας και να είναι είτε ενιαία για όλους, είτε με εισοδηματικά κριτήρια – δηλαδή άλλα έσοδα από ακίνητα ή καταθέσεις – και να κυμαίνεται αναλόγως.

Η αναλογική σύνταξη θα δίνεται με βάση το ύψος των εισφορών κατά το σύνολο του εργασιακού βίου, οι οποίες θα καταγράφονται σε ατομικές μερίδες και θα τοκίζονται με επιτόκιο που θα καθορίζεται από το κράτος. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η διασύνδεση της τελικής παροχής με το προσδόκιμο ζωής. Οι αναπηρικές συντάξεις και οι συντάξεις χηρείας όπως και τα βαρέα και ανθυγιεινά, σύμφωνα με την επιτροπή, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ειδικά.

2. Για όσους ασφαλιστούν για πρώτη φορά από την ημερομηνία εφαρμογής του νέου συστήματος θα εφαρμοστεί σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης αναδιανεμητικού χαρακτήρα με δημιουργία ατομικών μερίδων ανά ασφαλισμένο και παρακράτηση ενός ποσού, κλιμακούμενου ανάλογα με το εισόδημα για τη χρηματοδότηση του συστήματος.

Το ποσό της σύνταξης που θα προκύπτει από τους κανόνες του συστήματος νοητής κεφαλαιοποίησης θα προστίθεται στην εθνική σύνταξη.

Για την επικουρική σύνταξη υποβλήθηκαν δύο προτάσεις. Είτε η επικουρική να ενσωματωθεί ως μικρό συμπλήρωμα στην κύρια, είτε να παραμείνει το ενιαίο επικουρικό ταμείο με διαφορετικά χαρακτηριστικά με ρήτρα ελεγχόμενου ελλείμματος. Επίσης προτείνεται η δημιουργία επαγγελματικών ταμείων για όσους δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο ΕΤΕΑ.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας ασφαλιστικός φορέας στα πρότυπα του ΙΚΑ. Ωστόσο στην επιτροπή διατυπώθηκαν και απόψεις να δημιουργηθούν τρεις φορείς ένας για τους μισθωτούς , ένας για τους αυτοαπασχολούμενους (ΟΑΕΕ- ΕΤΑΑ) και ένας για τους αγρότες.

Σε κάθε περίπτωση όλα τα παραπάνω αποτελούν την πρόταση της επιτροπής των 12 σοφών για το ασφαλιστικό. Τι ακριβώς θα εφαρμοστεί είναι στα χέρια της κυβέρνησης και του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος το μεσημέρι θα παρουσιάσει το πόρισμα και εκεί θα φανούν οι προθέσεις του. Σε κάθε περίπτωση λόγο και μάλιστα σημαντικό για το ασφαλιστικό έχουν οι δανειστές.

Πηγή: Newsbeast.gr