Σύσκεψη για την μεταφορά των μαθητών στο ΣΑΣΘ

sasth-metafora-mathites1

Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016 σύσκεψη για το σοβαρό θέμα της μεταφοράς μαθητών στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η έγκαιρη και αποτελεσματικότερη θεώρηση των δυνατοτήτων παρέμβασης του ΣΑΣΘ και του ΟΑΣΘ για τη βέλτιστη δυνατή κάλυψη των αναγκών μεταφοράς των μαθητών για το έτος 2016 – 2017 από και προς τα σχολικά συγκροτήματα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανταγωνιστικότητας, Επιχειρηματικότητας και Περιβάλλοντος, Θεοφάνης Παπάς και στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Πρόεδρος του ΣΑΣΘ, Ιωάννης Παλαιστής και συνεργάτες συγκοινωνιολόγοι του ΣΑΣΘ, ο Διευθυντής κίνησης του ΟΑΣΘ, Γιώργος Σπανός και ο Νομικός Σύμβουλος του ΟΑΣΘ, Μιχαήλ Βακουφάρης.

Οι τρεις φορείς (ΠΚΜ, ΟΑΣΘ, ΣΑΣΘ) βρίσκονται σε στενή συνεργασία ώστε να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός σχεδιασμός της συγκοινωνίας προκειμένου, σύμφωνα με τις επιταγές της ισχύουσας νομοθεσίας, να εξασφαλισθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας –βάσει της σχετικής αρμοδιότητάς της- η δωρεάν μεταφορά του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού μαθητών με τον ΟΑΣΘ.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΑΣΘ, Γιάννης Παλαιστής, «στόχος μας είναι η έγκαιρη προετοιμασία, ώστε ένα ζήτημα που απασχολεί τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης κάθε χρόνο να έχει βρει τη βέλτιστη λύση, χωρίς να περιμένουμε την τελευταία στιγμή. Θέλω να ευχαριστήσω τον Αντιπεριφερειάρχη, Θεοφάνη Παπά, για την άριστη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας με το ΣΑΣΘ στη διαδικασία και θεωρώ ότι πολύ γρήγορα φέτος θα έχουμε καταφέρει να εξυπηρετηθεί για το επόμενο σχολικό έτος το σύνολο των μαθητών της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης μέσω των δημοσίων αστικών συγκοινωνιών, γεγονός που θα έχει άμεσα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανταγωνιστικότητας, Επιχειρηματικότητας και Περιβάλλοντος, Θεοφάνης Παπάς, υπογράμμισε πως «προτεραιότητά μας είναι να βρούμε την καλύτερη λύση. Σύμφωνα με όσα συζητήσαμε θα προχωρήσουμε στην έκδοση καρτών απεριορίστων διαδρομών για όλους τους μαθητές που τις δικαιούνται, ώστε εκτός από την εξυπηρέτησή τους για τις μετακινήσεις από και προς τις σχολικές μονάδες της Θεσσαλονίκης να κάνουν δωρεάν και όλες τις άλλες μετακινήσεις τους, οι οποίες άλλωστε στο σύνολό τους αφορούν στη βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους. Με την έκδοση καρτών απεριορίστων διαδρομών οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί αφενός δεν επιβαρύνονται, αντίθετα ωφελούνται σημαντικά, ο ΟΑΣΘ παίρνει ένα σημαντικό έσοδο (μισή τιμή η κάρτα για τους μαθητές) και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Ελληνικό Δημόσιο επωμίζονται μικρότερο κόστος για να γίνεται με αξιόπιστο και ασφαλή τρόπο η μεταφορά των μαθητών. Θέλω να ευχαριστήσω και προσωπικά τον Πρόεδρο του ΣΑΣΘ, Γιάννη Παλαιστή, για τη διάθεσή του να συμβάλει στην έγκαιρη προετοιμασία μας για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και τον ΟΑΣΘ για τη συμβολή του, ώστε η Περιφέρεια με τον καλύτερο τρόπο και με υψηλό αίσθημα ευθύνης να ανταποκριθεί στις ανάγκες χιλιάδων οικογενειών στο νομό».