Σύσκεψη για τον δυτικό προαστιακό σιδηρόδρομο

ΦΩΤΟ: SOOC/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: SOOC/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Στόχος είναι μια μέγιστη περίοδος ωρίμανσης και υλοποίησης του δυτικού προαστιακού σιδηροδρόμου μέχρι το 2022, όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη που συγκάλεσε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Μπουτάρης, αναφέρθηκε στο σύμφωνο συνεργασίας φορέων, που έχει υπογραφεί από τον Ιούνιο του 2014, εκτιμώντας ότι ένα τόσο μεγάλο έργο, όπως ο δυτικός προαστιακός σιδηρόδρομος, απαιτεί μητροπολιτική αντιμετώπιση για να προχωρήσει. «Το έργο έχει κάνει τα πρώτα του βήματα και αν εξελιχτεί όπως πρέπει, θα εξυπηρετήσει πολύ τους κατοίκους των δυτικών περιοχών και θα εξελιχθεί σε μια πολύ ουσιαστική γραμμή» σημείωσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. Αθανάσιος Βούρδας, αναγνώρισε ως θετικό το γεγονός ότι από το 2014 μέχρι σήμερα το έργο έχει ενταχθεί στο Στρατηγικό Πλαίσιο Μεταφοράς και στο πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ, με το ποσό των 10 εκατ. ευρώ. «Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να συζητάμε σήμερα πως θα προχωρήσουμε στην ωρίμανση και την υλοποίησή του εντός της προγραμματικής περιόδου στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Σαφώς, πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί μέσω μελέτης η βιωσιμότητα του έργου και οι προοπτικές ανάπτυξης που υπάρχουν στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, αλλά ο στόχος μας, αν και είναι παρακινδυνευμένο να δώσουμε ένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, είναι μια μέγιστη περίοδος ωρίμανσης και υλοποίησης του έργου, μέχρι το 2022» κατέληξε.

Το επόμενο βήμα θα είναι η σύνταξη του Τεχνικού Δελτίου εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου για την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 με στόχο τη χρηματοδότηση της εκπόνησης των τελικών μελετών, καθώς και η διεξαγωγή τεχνικής σύσκεψης για το συντονισμό των δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης και την ενσωμάτωση των προτάσεών τους στο σχεδιασμό, με ευθύνη και πρωτοβουλία της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν οι δήμαρχοι Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος, Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, η πρόεδρος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης Α.Ε. Λίνα Λιάκου, οι διευθύνοντες Σύμβουλοι της ΟΣΕ της ΕΡΓΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ και υπηρεσιακοί παράγοντες.