SMS «@πόδειξη» θα κληρώνει δώρα σε όσους συλλέγουν αποδείξεις

Από δωρεάν λεπτά ομιλίας στο κινητό, μέχρι και δωρεάν ποτά ή είσοδο σε μουσεία προβλέπει το σχέδιο για τις λοταρίες για όσους ζητούν αποδείξεις.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο που εκπόνησε το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και το οποίο υιοθετήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή από τη μη έκδοση αποδείξεων θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ κατά 500 εκατομμύρια ευρώ το 2015.

Το σύστημα, που ονομάστηκε «@πόδειξη» από τον εφευρέτη του δρα Βασίλειο Γεωργίου, ερευνητή του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Δημόκριτου, χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών για να προσαρμόσει στα ελληνικά δεδομένα ένα σύστημα κινήτρων για την έκδοση αποδείξεων που λειτουργεί με επιτυχία από το 1950 στην Ασία.

Η βασική ιδέα του συστήματος «@πόδειξη» είναι να επιβραβεύει τους πολίτες που ζητούν απόδειξη κληρώνοντας διάφορα βραβεία. Κάθε φορά που ο πελάτης παίρνει μια απόδειξη, στέλνει με το κινητό του ένα SMS με τον ΑΦΜ του πωλητή, το ποσό και την ημερομηνία. Τα μηνύματα αυτά μαζί με τον αριθμό του κινητού συγκεντρώνονται σε έναν κεντρικό υπολογιστή όπου αυτόματα, κατά τακτά διαστήματα, γίνονται κληρώσεις για διάφορα ποσά. Οι τυχεροί λαμβάνoυν ένα SMS με ένα ειδικά κρυπτογραφημένο κείμενο που αποτελεί ηλεκτρονική επιταγή για να εξαργυρώσουν το βραβείο τους σε τράπεζα ή σε ΑΤΜ.

Το σύστημα «@πόδειξη» δίνει τη δυνατότητα για άμεσα βραβεία (ανάλογα με το «ξυστό») και μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά μικρά βραβεία, όπως π.χ. δωρεάν λεπτά ομιλίας στο κινητό ή εισιτήρια για ένα μουσείο. Τα βραβεία μπορεί εύκολα να προσαρμόζονται ως προς το ύψος, τη συχνότητα και τη γεωγραφική περιοχή. Για παράδειγμα το καλοκαίρι σε τουριστικά νησιά μπορεί να αυξάνονται τα βραβεία για αποδείξεις εστιατορίου.

Το σύστημα «@πόδειξη» δίνει τη δυνατότητα προσέγγισης από 20 εκατομμύρια τουριστών και άνω που επισκέπτονται τη χώρα μας, ενημερώνοντάς τους για την ύπαρξή του με SMS όταν εισέρχονται στη χώρα, προσφέροντας βραβεία που έχουν ειδική σημασία για τους τουρίστες, όπως είσοδο σε μουσεία ή δωρεάν ποτά.

Τα πλεονεκτήματα του συστήματος είναι γρήγορη εφαρμογή με μικρό κόστος, αυτόματη λειτουργία, μεγάλη ευελιξία στα βραβεία, δυνατότητα άμεσης κλήρωσης βραβείων, και αποτελεσματικό σύστημα πληρωμής βραβείων.

Οι αποδείξεις που καταχωρίζονται στο σύστημα παρέχουν σε πραγματικό χρόνο την εικόνα της κίνησης της αγοράς. Με βάση τα στοιχεία του ΑΦΜ στο Taxis η κίνηση μπορεί να προυσιαστεί ανά επάγγελμα ή ανά γεωγραφική περιφέρεια. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να γίνεται μία εκτίμηση του ΦΠΑ που πρέπει να καταβληθεί στο τέλος της περιόδου.

Επίσης, με τη διαδικασία αυτή μπορεί να διαπιστώσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός ποια επαγγέλματα εκδίδουν αποδείξεις και ποια όχι. Για παράδειγμα, εάν σε μία περιοχή διαπιστωθεί ότι δεν εκδόθηκε καμία απόδειξη από υδραυλικό θα μπορούν οι ελεγκτές να ξεκινήσουν ελέγχους στα περιουσιακά τους εισοδήματα και στα βιβλία τους.

Μάλιστα για να αυξηθεί το ενδιαφέρον του κοινού, σε κεντρικά πολυσύχναστα σημεία μπορούν να αναρτηθούν φωτεινές επιγραφές που δείχνουν σε πραγματικό χρόνο τον αριθμό των αποδείξεων που υποβλήθηκαν, το συνολικό ποσό, τα κέρδη από τις κληρώσεις κ.λπ.

 

Πηγή: Καθημερινή