Βουλγαρία: Προβλήματα από τις βροχοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες

Πλημμυρισμένα σπίτια και αγροτικές εγκαταστάσεις, καθώς επίσης και χιλιάδες στρέμματα γεωργικής γης, συνθέτουν το σκηνικό των καταστροφών που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στις πόλεις Έλχοβο και Ράντνεβο στην Ανατολική Βουλγαρία.

 

Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών παρακαλουθούν με αγωνία τη στάθμη του ποταμού Τούντζα και άλλων τοπικών ποταμών, φοβούμενοι πιθανή υπερχείλιση.

 

Την ίδια ώρα οι τοπικές αρχές προσπαθούν απεγνωσμένα να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που σημειώνονται από την έντονη κακοκαιρία και να θέσουν ξανά σε λειτουργία τον κατακλυσμένο από τα νερά μεγάλο σταθμό διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, στην πόλη Γκαλαμποβο, από τον οποίο ηλεκτροδοτούνται περιοχές της Νοτιοανατολικής Βουλγαρίας.

 

Οι οκτώ παραμεθόριες με την Ελλάδα περιφέρειες έχουν τεθεί σε «πορτοκαλί συναγερμό» ενώ από το πρωί σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη νέο κύμα ισχυρών βροχοπτώσεων και η ποσότητα των όμβριων υδάτων μπορεί να ξεπεράσει τα τριάντα με πενήντα λίτρα, ανά τετραγωνικό μέτρο, στις περιφέρειες Γιάμπολ, Χάσκοβο, Σμόλιαν, Κίρτζαλι και σε άλλα σημεία της βουλγάρικης Ροδόπης, όπως προειδοποίησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων.Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν αποκλείεται στην περιοχή να σημειωθούν απροσδόκητες τοπικές πλημμύρες στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Στο μεταξύ, στη Βόρεια και τη Βορειοδυτική Βουλγαρία σημειώνονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, και εξαιτίας του παγετού παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, εδώ και μια εβδομάδα περίπου, δεκάδες Δήμοι και οικισμοί τη ΒΔ Βουλγαρίας.