Σπουδές από το… σπίτι για χιλιάδες φοιτητές

«Στροφή» στα προγράμματα εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης που προσφέρουν τα ελληνικά πανεπιστήμια κάνουν χιλιάδες πτυχιούχοι, επαγγελματίες, αλλά και άνεργοι, επιδιώκοντας να εμπλουτίσουν τα προσόντα τους και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας.

 

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο την τελευταία χρονιά, σημειώθηκε αύξηση κατά 13% στον αριθμό των εκπαιδευομένων στα προγράμματα e-learning του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), τα οποία στη διάρκεια των 14 ετών λειτουργίας τους έχουν δεχτεί περισσότερες από 55.000 αιτήσεις συμμετοχής.

Εξάλλου, περί τις 30.000 φθάνει ο συνολικός αριθμός των σπουδαστών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ενώ μεγάλη ζήτηση έχουν τα προγράμματα εξ αποστάσεως που ξεκίνησε να υλοποιεί τον τελευταίο χρόνο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ).

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί κυρίαρχη τάση στην Ευρώπη. Έρευνα που διενήργησε η Ένωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (EUA) με τη συμμετοχή 249 ευρωπαϊκών ΑΕΙ κατέδειξε ότι τσ 82% των ιδρυμάτων προσφέρει προγράμματα e-leaning, συμπληρωματικά με την παραδοσιακή διδασκαλία στο αμφιθέατρο. Μέσω της ηλεκτρονικής μάθησης, οι εκπαιδευόμενοι, σε οποιοδήποτε μέρος κι αν βρίσκονται και οποιαδήποτε ώρα επιθυμούν, μπορούν να αποκτήσουν νέες γνώσεις και δεξιότητες. Κι αυτό, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με σχετικά χαμηλό κόστος.

Τα προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης οδηγούν στη χορήγηση Πιστοποιητικού και έχουν χρονική διάρκεια από έναν έως δέκα μήνες. Τα δίδακτρα, ανάλογα με τη διάρκεια και το αντικείμενο σπουδών, κυμαίνονται από 100 έως και 1.600 ευρώ. Τα περισσότερα πανεπιστήμια πάντως, προσφέρουν ευκολίες πληρωμής (δόσεις), αλλά και μειώσεις στα δίδακτρα που φθάνουν έως και το 80% για ειδικές κατηγορίες εκπαιδευόμενων, όπως άνεργοι, φοιτητές, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.ά.

150 προγράμματα στο ΕΚΠΑ

 

To e-learning του Κέντρου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του ΕΚΠΑ (http://elearn.elke.uoa.gr) λειτουργεί από το 2001, παρέχοντας προγράμματα που απευθύνονται σε άτομα κάθε ηλικιακής ομάδας τα οποία είτε ετοιμάζονται να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία είτε εργάζονται ήδη και ενδιαφέρονται να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους.

Όπως μας εξηγεί η υπεύθυνη προώθησης προγραμμάτων e-learning ΚΕΚ ΕΚΠΑ κ. Αργυρώ Γαλανοπούλου, κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο είναι διαθέσιμα περισσότερα από 150 προγράμματα σε ένα ευρύ φάσμα κατευθύνσεων, όπως Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Ναυτιλιακά, Logistics, Χρηματοοικονομικά, Επιχειρηματικότητα, Marketing, Λογιστική, Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, Πληροφορική, Τουριστικά, Περιβάλλον, Παιδαγωγικά, Ειδική Αγωγή, Κοινωνιολογία, Υγεία, Διατροφή, Πολιτισμός, Φιλοσοφία κ.ά.

Παράλληλα, το ΕΚΠΑ πραγματοποιεί εξειδικευμένα (customized) προγράμματα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του φορέα ή της επιχείρησης που ενδιαφέρεται να επιμορφώσει το προσωπικό του.

 

Η εκπαιδευτική διαδικασία διεξάγεται μέσω εκπαιδευτικής πλατφόρμας, η οποία αντιστοιχεί σε ένα δικτυακό σύνδεσμο. Οι συμμετέχοντες εντάσσονται σε ηλεκτρονικές τάξεις, κάθε μία από τις οποίες αποτελεί προσομοίωση μιας παραδοσιακού τύπου αίθουσα διδασκαλίας.

Οι εκπαιδευόμενοι αξιολογούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσω τεστ αξιολόγησης που αναρτώνται στην εκπαιδευτική πλατφόρμα, ενώ η επιτυχής παρακολούθηση των προγραμμάτων (απαιτείται βαθμός μεγαλύτερος ή ίσος του 50% σε όλα τα μαθήματα) οδηγεί στη χορήγηση Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης ή Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης. Αίτηση συμμετοχής στα προγράμματα μπορούν να υποβάλουν απόφοιτοι πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθώς και απόφοιτοι Λυκείου με σχετική εργασιακή εμπειρία.

Το κόστος φοίτησης για κάθε πρόγραμμα ποικίλλει βάσει του αριθμού και του βαθμού εξειδίκευσης των διδακτικών ενοτήτων από τις οποίες αποτελείται και μπορεί να φθάσει τα 1.600 ευρώ. Ειδική πολιτική χορήγησης εκπτώσεων ακολουθείται για τις ακόλουθες κατηγορίες εκπαιδευόμενων: άνεργοι (25%), πολύτεκνοι (20%), ΑΜΕΑ (20%), οικονομικά ασθενείς (15%), κατόχους ευρωπαϊκής κάρτας νέων (30%).

 

Υψηλή ζήτηση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο

 

Δυναμική είσοδο στον τομέα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (http://elearn.elke.uoa.gr) έκανε προσφάτως το ΟΠΑ, προσφέροντας προγράμματα σε διάφορες κατηγορίες, όπως είναι τα οικονομικά, η διοίκηση επιχειρήσεων, το μάρκετινγκ και η τεχνολογία, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

 

Όπως υπογραμμίζουν οι υπεύθυνοι για την υλοποίηση των προγραμμάτων e-learning, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας κ. Αγγελική Πουλημενάκου και ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας κ. Βλάσης Σταθακόπουλος, στο ΟΠΑ προσφέρονται τρία είδη εκπαίδευσης:

 

Ατομική μάθηση: Είναι ευέλικτη, καθώς προσαρμόζεται στις ανάγκες του εκπαιδευόμενου, με πλούσιο διαδραστικό εκπαιδευτικό υλικό που περιλαμβάνει παραδείγματα και ασκήσεις εξάσκησης. Στο τέλος του προγράμματος γίνονται on line εξετάσεις, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για προφορική εξέταση μέσω βίντεο συνεδρίασης με τον διδάσκοντα.

 

Ψηφιακή τάξη: Οι σπουδαστές συνεργάζονται μεταξύ τους ψηφιακά, ενώ σε μερικά αντικείμενα σπουδών γίνεται ζωντανή βίντεο διδασκαλία με δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων προς τον διδάσκοντα.

Μεικτή εκπαίδευση: Πρόκειται για συνδυασμό των παραπάνω μορφών. Παράλληλα, σε μερικά προγράμματα παρέχεται στους σπουδαστές η δυνατότητα δια ζώσης εκπαίδευση στο πανεπιστήμιο.
Τα διαθέσιμα προγράμματα στο ΟΠΑ, αυτό το διάστημα, είναι τα εξής: Τεχνικές Πωλήσεων, Ψηφιακό Μάρκετινγκ eDigiMa, Συμβουλευτική Πώληση, Νέα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, Λογιστική, Μέτρηση και Διοίκηση της Απόδοσης, Ηλεκτρονικό Εμπόριο, Αξιοποίηση Ψηφιακών Comics στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και Πληροφοριακά Συστήματα Ανθρωπίνου Δυναμικού (ERP).
Τα προγράμματα διαρκούν από 20 μέχρι και 50 ώρες, ενώ το κόστος συμμετοχής κυμαίνεται, ανάλογα με τη διάρκεια και το γνωστικό αντικείμενο, από 180 έως 700 ευρώ. Έκπτωση έως και 80% παρέχεται σε ανέργους, φοιτητές και το προσωπικό του πανεπιστημίου.

 

E-learning και στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

 

Στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, προγράμματα e-learning (http://www.unipi.gr) προσφέρουν τα τμήματα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, Πληροφορικής, Ψηφιακών Συστημάτων, Οργάνωσης και Διοίκησης και Οικονομικής Επιστήμης.

 

Τα προγράμματα αφορούν σε πολλούς τομείς, όπως το χρηματοοικονομικό σύστημα, τα Logistics, το ηλεκτρονικό επιχειρείν, τα social media και η ψυχολογία της επιχειρηματικότητας.

 

Τα δίδακτρα ξεκινούν από 100 ευρώ για ένα πρόγραμμα διάρκειας ενός μήνα, ενώ φθάνουν έως τα 1.600 ευρώ για ένα δεκάμηνο πρόγραμμα. Μειωμένα δίδακτρα καταβάλλουν ειδικές κατηγορίες εκπαιδευομένων, όπως άνεργοι, πολύτεκνοι, φοιτητές ή απόφοιτοι του πανεπιστημίου κ.ά.

 

Πηγή: Εφημερίδα Ημερησία