Στάση αναμονής για το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

«Ουδέν νεώτερον» από το μέτωπο της σπουδαστικής εστίας του «Αλεξάνδρειου» Τεχνολογικού Ιδρύματος στη Σίνδο, όπου οι 210 οικότροφοι έχουν πάρει τελεσίγραφο από τη διοίκηση να φύγουν από τον χώρο, με το επιχείρημα ότι πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης, διαφορετικά τίθεται θέμα ασφάλειας.

 

Η διοίκηση του ιδρύματος έχει πετάξει το «μπαλάκι» στη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, από την οποία περιμένει να εξευρεθεί λύση, χωρίς να έχει δώσει στους φοιτητές της εστίας ούτε χρονοδιάγραμμα εργασιών ούτε εναλλακτική λύση για την προσωρινή διαμονή τους μέχρι την ολοκλήρωση της συντήρησης. Αυτές τις δύο προϋποθέσεις έχουν θέσει οι οικότροφοι προκειμένου να δεχθούν να φύγουν από τον χώρο, διαφορετικά δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να το κάνουν. Οι ίδιοι έχουν προτείνει είτε τη μεταφορά τους σε ξενοδοχείο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης του δικτύου θέρμανσης και η προμήθεια πετρελαίου, είτε οι επισκευές και ο ανεφοδιασμός σε καύσιμα να αρχίσουν μετά το τέλος της εξεταστικής περιόδου του Ιουνίου.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Σε επιστολή της προς τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, η διοίκηση του ΑΤΕΙΘ ζητά «να μας γνωστοποιήσετε σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το υπουργείο, προκειμένου να διασφαλιστεί η στέγαση των φοιτητών, δεδομένου ότι το ΑΤΕΙΘ δεν έχει τη δυνατότητα με ίδια μέσα να διασφαλίσει τη φιλοξενία των φοιτητών σε άλλο χώρο. Σας επισημαίνουμε δε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αναβολής εκτέλεσης των αναγκαίων και απαραίτητων εργασιών κατά τη θερινή περίοδο, η οποία είναι εξαιρετικά σύντομη, διότι και μετά τη λήξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας η πλειοψηφία των φοιτητών δεν αποχωρεί αλλά παραμένει στο χώρο της εστίας. Επιπρόσθετα, επισημαίνουμε ότι έχουν περικοπεί οι μικρές σε κάθε περίπτωση δαπάνες από το ενταγμένο έργο της συντήρησης των εγκαταστάσεων του ΑΤΕΙΘ και των ανακαινίσεων ή προσθηκών όπου επρόκειτο να ενταχθούν έργα, που αφορούσαν τη βελτίωση των υποδομών και την ασφαλή λειτουργία του χώρου της εστίας». Παράλληλα, στην επιστολή χαρακτηρίζουν ελάχιστη και τη χρηματοδότηση για το κτίριο της εστίας Δέλτα (επί της Εγνατίας), για τη λειτουργική αποκατάσταση του οποίου και τα έργα υποστύλωσης και συντήρησης εκτιμάται ότι απαιτούνται 3 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΑΤΕΙ στη Σίνδο δεν υπάρχει πετρέλαιο θέρμανσης επί δύο χρόνια γιατί έχει μπλοκάρει η προμήθεια καυσίμων, την οποία χειρίζεται κεντρικά η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τα μαθήματα γίνονται χωρίς θέρμανση και το πρόβλημα είναι έντονο στους οικότροφους της εστίας που προσπαθούν να ζεσταθούν με ατομικά μέσα, γεγονός που υπερφορτώνει το δίκτυο και εγκυμονεί κινδύνους. Τέλος, στο ΤΕΙ Σερρών όπου υπάρχει ενδεχόμενο να βρεθούν στην ίδια κατάσταση, χωρίς θέρμανση, την περασμένη εβδομάδα έγινε προμήθεια μικρής ποσότητας που θα διαρκέσει για δύο βδομάδες και αναμένεται κι εκεί να βρεθεί λύση.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία