Σταύρος Καλαφάτης: “Να αλλάξει το μοντέλο διοίκησης των Δήμων”

ΦΩΤΟ:ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ:ΑΡΧΕΙΟΥ

Την ανάγκη ενδυνάμωσης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την έναρξη μιας πραγματικής συζήτησης με σκοπό οι Δήμαρχοι να έχουν επιτελικές και διοικητικές ικανότητες όπως οι σύγχρονοι μάνατζερ και να μην περιορίζονται μόνο σε διαχειριστικό ρόλο, υπογράμμισε, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015, κατά τον χαιρετισμό του στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων της ΚΕΔΕ, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει» στο Δήμο Θεσσαλονίκης, βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης.

Όπως τόνισε ο κ. Καλαφάτης, «το θέμα της μεταρρύθμισης του κράτους μπορεί να είναι αντικείμενο της εκάστοτε κυβέρνησης, όμως αυτοί που καλούνται να εφαρμόσουν τις πολιτικές είναι οι κατά τόπους δήμοι. Θα πρέπει να έχουν τις κατάλληλες γνώσεις, για να προχωρήσουν τις αλλαγές εκείνες που και τη συνοχή του δήμου δε θα διαταράξουν και την καθημερινότητα του πολίτη θα βελτιώσουν».

Επισήμανε ότι είναι αναγκαίο:

Να ενδυναμωθεί ουσιαστικά ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να αλλάξει το μοντέλο που ισχύει ως τώρα
Να μην είναι οι δήμοι απλοί διαχειριστές, αλλά μάνατζερ, με την έννοια του να έχουν και διοικητικό και επιτελικό ρόλο
Να έχουν τη δυνατότητα να αξιολογηθούν σε αυτόν το ρόλο, επειδή το ισχύον μοντέλο έχει ημερομηνία λήξης.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με καλύτερους όρους και με εμπιστοσύνη, από την κυβέρνηση. Αυτήν τη στιγμή, οι ιδεοληψίες της κυβέρνησης οδηγούν σε ένα μοντέλο παλιομοδίτικο που στηρίζεται αποκλειστικά στο κράτος. Ένα μοντέλο που θα έφερνε τους δήμους πολλά χρόνια πίσω, τότε που οι δήμαρχοι συνωστίζονταν στους προθαλάμους των γραφείων των υπουργών, για μια μικρή πίστωση, ώστε να ολοκληρώσουν απαραίτητα έργα.

Από την πλευρά μου, αυτό που μπορώ να κάνω με τη διπλή ιδιότητά μου είναι να εξασφαλίσω ότι θα υπάρχει πλήρης και συνεχής, εξονυχιστικός έλεγχος, προς την κυβέρνηση, ώστε οι δήμοι να έχουν την ευκαιρία να προχωρήσουν, μέσω των οποιονδήποτε χρηματοδοτικών εργαλείων, σε λύσεις – ανάσα για τους δημότες», κατέληξε ο κ. Καλαφάτης.