Σταύρος Καλαφάτης: Να μεταφερθεί το πολιτικό κομμάτι της ΔΕΘ σε ένα φόρουμ πριν τα εγκαίνια

Υπέρμαχος του διαχωρισμού του πολιτικού σκέλους της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, από την υπόλοιπη λειτουργία της, εμφανίστηκε ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, κατά τη διάρκεια της ειδικής καθημερινής εκπομπής της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV100, για την 79η ΔΕΘ.

 

Κατέθεσε πρόταση για τη θέσπιση ενός διεθνούς οικονομικού φόρουμ, μια βδομάδα πριν τα επίσημα εγκαίνια, που θα συγκεντρώσει το σημερινό πολιτικό πρόγραμμα της ΔΕΘ, χωρίς να επιβαρύνει την εμπορική λειτουργία της, αλλά και για μια διαφορετική λειτουργία της Έκθεσης, στην υπάρχουσα έκταση, με ανοικτή χρήση χώρων για τους Θεσσαλονικείς.

 

«Να είναι αυτό το πολιτικό κομμάτι της ΔΕΘ», τόνισε. «Ένα διήμερο διεθνές επιστημονικό οικονομικό φόρουμ, με ομιλίες από οικονομολόγους και πολιτικούς, εν ενεργεία και παλαίμαχους. Να γίνει ένας τέτοιος θεσμός, ακόμη και μία εβδομάδα πριν τα εγκαίνια».

 

Ο Σταύρος Καλαφάτης υπογράμμισε πως η Διεθνής Έκθεση είναι ένα από τα λίγα όπλα στη φαρέτρα της Θεσσαλονίκης για να στηρίξει την ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει την κρίση «ένας βασικός άξονας με τον οποίο μπορούμε  να χαράξουμε αναπτυξιακή πολιτική είναι η ΔΕΘ. Μέσα σ αυτό το πλαίσιο μπορεί να αποτελέσει προμετωπίδα για το επιχειρείν», πρόσθεσε.

 

Θύμισε πως υπήρξε και παραμένει θιασώτης της άποψης της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στα δυτικά: «Υπάρχουν 400-500 χιλιάδες κάτοικοι εκεί, που δεν έχουν δει κάτι τα τελευταία χρόνια από την εκάστοτε κυβέρνηση. Η ΔΕΘ εκεί θα ωθούσε την πολιτεία να υλοποιήσει υποδομές, να αναβαθμίσει την περιοχή, να παραχθεί πλούτος.»

 

Πρόσθεσε, όμως, ότι είναι και ρεαλιστής: «Με τα σημερινά δεδομένα λέω ναι, αυτό μπορεί να περιμένει». Και πρότεινε «να συνδυάσουμε αυτήν την τεράστια πολύ όμορφη έκθεση στο κέντρο με ανοικτή χρήση για τους κατοίκους της πόλης». Με το «να λειτουργήσουν τα απαραίτητα περίπτερα μαζί με έναν ελεύθερο χώρο», με βάση «ένα μίνι master plan, που να απαιτεί λιγότερα χρήματα». Και σημείωσε: «Υπάρχουν κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται, κατασκευές που είναι πολύ άσχημες. Φανταστείτε να φύγουν και να δημιουργηθούν γήπεδα, παιδάκια να παίζουν με μητέρες, όλα αυτά σε συνύπαρξη με τη λειτουργία της ΔΕΘ».

 

Για την υλοποίηση αυτού του master plan, πρότεινε διάφορα μοντέλα χρηματοδότησης, όπως τις ΣΔΙΤ, την εύρεση στρατηγικού εταίρου, ή επενδυτή, «χωρίς να κολλήσουμε σε ιδεοληψίες και, πάνω από όλα, προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον».

 

«Δεν μας παίρνει ως Θεσσαλονίκη να διαφωνούμε σε πολλά μεταξύ μας» συμπλήρωσε μεταξύ άλλων. «Πρέπει να συνθέσουμε τις δυνάμεις μας και να παίξουμε στα ίσια τις άλλες πόλεις».-

 

«Επιτέλους ας λειτουργήσει θεσμικά ο δήμαρχος και όχι μόνο επικοινωνιακά.»

 

«Αν σκέφτεται ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης να δώσει σε ιδιώτες τους παιδικούς σταθμούς, αντί να ασχολείται μόνο με την επικοινωνία, ας φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να συζητηθούν όλες οι παράμετροι και να λάβει τις απαντήσεις του.»

 

Αυτό τόνισε ο βουλευτής και επικεφαλής της ομάδας «Εντάξει» στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρόθεση που φέρεται να εξέφρασε σε συνέντευξή του ο δήμαρχος, για ανάθεση της λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών σε ιδιώτες.

 

Ο Σταύρος Καλαφάτης, υπογράμμισε πως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, οφείλει να σέβεται το θεσμικό του ρόλο και το Δημοτικό Συμβούλιο, αντί να παίζει μόνο με την επικοινωνία, διατυπώνοντας δεξιά αριστερά “σκέψεις” χωρίς επαρκή τεκμηρίωση και αιτιολόγηση.

 

«Αν αυτό είναι το σχέδιό του, ας το φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο και ας μας πει: Ήταν στο πρόγραμμά του προεκλογικά αυτός ο σχεδιασμός; Και τι σημαίνει αυτή η  πρόταση; Ότι ο Δήμος δεν μπορεί να λειτουργήσει τους παιδικούς σταθμούς; Ότι εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια και στρέφεται στους ιδιώτες; Ότι ξαφνικά δεν εμπιστευόμαστε την ικανότητα των υπαλλήλων των παιδικών σταθμών; Δεν γίνεται τόσο σοβαρά θέματα, που αφορούν την καθημερινότητα και εξυπηρέτηση εκατοντάδων οικογενειών, να αντιμετωπίζονται με όρους επικοινωνίας και τίτλων, χωρίς πρώτα να δούμε τι κάνει ή δεν κάνει ο Δήμος για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του έναντι των συμπολιτών μας.»

 

Στην ίδια συνέντευξη, ο Σταύρος Καλαφάτης επανέλαβε την πρότασή που έχει καταθέσει για τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα το Μετρό Θεσσαλονίκης, ενόψει της διοργάνωσης αντίστοιχης ειδικής συνεδρίασης της Βουλής, παρουσία του δημάρχου, για την οποία ήδη συμφώνησε ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αποδεχόμενος τη σχετική πρόταση του Σταύρου Καλαφάτη στο πλαίσιο συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.