Το ΑΠΘ θέτει το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του στη διάθεση των ερευνών στην περιοχή της Αμφίπολης

Στη διάθεση της Προϊσταμένης της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κ. Αικατερίνης Περιστέρη και του σημαντικού έργου που επιτελείται στην περιοχή της Αμφίπολης, θέτει η πανεπιστημιακή κοινότητα του Α.Π.Θ. την τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της.

 

Η Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ., ύστερα από ειδική σύσκεψη που πραγματοποίησε για τα θέματα που συνδέουν την ανασκαφική έρευνα με τα γνωστικά αντικείμενα της Σχολής, απέστειλε ενημερωτική επιστολή προς την κ. Περιστέρη παραθέτοντας τις δυνατότητες που έχει η Σχολή για να συνδράμει στην έρευνα που πραγματοποιείται στην περιοχή της Αμφίπολης.

 

Ειδικοί επιστήμονες διεθνούς κύρους, αρκετοί από τους όποιους έχουν διεθνείς τιμητικές διακρίσεις για το έργο και την προσφορά τους, δύνανται να συνδράμουν και να υποστηρίξουν συνεργατικά στο έργο που επιτελείται στην Αμφίπολη.

 

Για παράδειγμα, η περιγραφή του μικροκλίματος – μικροπεριβάλλοντος του τύμβου, συμπεριλαμβανομένης της καταγραφής της πανίδας και της χλωρίδας, αποτελεί αντικείμενο που εμπίπτει στα επιστημονικά πεδία της Σχολής όπως επίσης, η μελέτη μερικών ευρημάτων εντός του τύμβου θα μπορούσε να δώσει πολύ σημαντικά συμπεράσματα τόσο για την Αρχαιολογία όσο και για πολλές άλλες επιστήμες.

 

Ενδεικτικά, οι κλάδοι που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν συνεργασίες και οι επιστήμονες που τους υπηρετούν αναφέρονται συνοπτικά παρακάτω:

 

Συστηματικοί – Ταξινόμοι Χλωρίδας

Προτείνονται οι Καθηγητές Θωμάς Σαββίδης, Στυλιανή Κοκκίνη (Δ/ντρια Εργαστηρίου Συστηματικής Βοτανικής) και ο Επικ. Καθηγητής Ιωάννης Τσιριπίδης.

 

Συστηματικοί – Ταξινόμοι Πανίδας

Προτείνονται οι Καθηγητές Χαρίτων Σ. Χιντήρογλου (Δ/ντης Εργαστηρίου Ζωολογίας), ο Καθηγητής Β. Γκούτνερ (Ορνιθολόγος), η Καθηγήτρια Ελένη Βουλτσιάδου (Θαλάσσια Βιολόγος), ο Αν. Καθηγητής Διονύσης Γιουλάτος (θηλαστικολόγος), οι Επίκουροι Καθηγητές Αλεξάνδρα Στάϊκου (Χερσαία Μαλάκια), Μαρία Αργυροπούλου (Εδαφική Βιολόγος).

 

Τεχνικές Μοριακών Αναλύσεων

Προτείνονται, οι Ειδικοί Επιστήμονες Καθηγητές Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Ανδρέας Δρούζας οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι στην ταυτοποίηση οργανικού υλικού προερχόμενου από οποιοδήποτε σημείο του τύμβου.

 

Παλαιοντολογία

Προτείνονται, ο Καθηγητής Γεώργιος Κουφός, η Αν. Καθηγήτρια Ευαγγελία Τσουκαλά, ο Επίκ. Καθηγητής Δημήτριος Κωστόπουλος και 4 μέλη εργαστηριακού προσωπικού. Ιδιαίτερα για τα ασπόνδυλα ζώα (χερσαία ή θαλάσσια) εξειδικεύεται ο Αν. Καθηγητής Γεώργιος Συρίδης, με μεγάλη εμπειρία σε συνεργασίες στην αρχαιολογική έρευνα.

 

Γεωφυσική διασκόπηση

Προτείνεται η Ομάδα του Καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα, αποτελούμενη από τον ίδιο και τους: Αν. Καθηγητή Παν. Τσούρλο, Επικ. Καθηγητή Γεώργιο Βαργεμέζη και 3 μέλη εργαστηριακού προσωπικού. Η ομάδα εκτός του εντοπισμού ταφικών μνημείων στη Βεργίνα, την Απολλωνία, τη Φθιώτιδα, την Αργολίδα και τον Έβρο έχει τιμηθεί για τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση αρχαιοτήτων με 5 βραβεία καλύτερης εργασίας σε παγκόσμια συνέδρια.

 

Νεοτεκτονική, στρωματογραφία και παλαιογεωγραφία 

Προτείνονται ο Καθηγητής Σπυρίδων Παυλίδης, ο Λέκτορας Αλέξανδρος Χατζηπέτρος, ο Αν. Καθηγητής Κωσταντίνος Αλμπανάκης και ο Επικ. Καθηγητής Κωνσταντίνος Βουβαλίδης.

 

Προέλευση αρχαίων τεχνέργων και αντικειμένων

Προτείνονται ο Καθηγητής Μιχαήλ Βαβελίδης, οι Επικ, Καθηγητές Βασίλειος Μέλφος και Νικόλαος Καντηράνης οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει, μεταξύ άλλων, σωρεία σχετικών μελετών και εκθέσεων (π.χ. «Ο χρυσός των Μακεδόνων»).

 

Θέματα Τεχνικής Γεωλογίας (π.χ. ευστάθειες και αντιστηρίξεις)

Προτείνονται ο Καθηγητής Βασίλειος Χρηστάρας και ο Επικ, Καθηγητής Βασίλειος Μαρίνος οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με σημαντικά μνημεία ανά τον κόσμο (ενδεικτικά αναφέρονται: Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης, Άγιο Όρος, Labilela Αιθιοπίας).

 

Μικροκλίμα

Προτείνεται η ομάδα του Καθηγητή Θεόδωρου Καρακώστα.