Στήνουν μηχανισμό εκβιασμού οι τράπεζες

Στήνουν μηχανή εκβιασμού των πολιτών οι τράπεζες για να διασφαλίσουν ότι ο κόσμος θα πληρώνει την κρίση τους, Οι συστημικές τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κερδοσκόποι που κρύβονται από πίσω τους επιχειρούν να «τρομάξξουν» τους πολίτες με πιστωτικούς κινδύνους, συνθέτοντας ένα σκηνικό ανάλογο που συνέβη στην Κύπρο με την ανάληψη καθηκόντων από την κυβέρνηση υπό τον Γ. Αναστασιάδη. 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», άγνωστο από που, στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της ΤτΕ προσέφυγαν oi τράπεζες, Alpha, Eurobank αναμένεται να προσφύγουν μέσα στις επόμενες ημέρες και οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, καθώς οι συνθήκες ρευστότητας στην αγορά επιδεινώνονται.

 

Οι δύο ελληνικές τράπεζες ζήτησαν από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητα πάνω από 5 δισ. ευρώ, ενώ θέμα χρόνου είναι να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες  

 

Διαβάζουμε ότι οι τράπεζες καταφεύγουν στον έκτακτο μηχανισμό πολύ νωρίτερα από ότι αναμενόταν

– Πολύ νωρίτερα από ότι αναμενόταν οι ελληνικές τράπεζες καταφεύγουν στον έκτακτο μηχανισμό κυρίως λόγω της συνεχόμενης μείωσης των καταθέσεων ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε αιφνιδιαστικά από την κατάρρευση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου, που ματώνει δεκάδες χιλιάδες πολίτες με στεγαστικά δάνεια

 

Παράλληλα, η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι η παροχή ρευστότητας στις τράπεζες θα συνεχιστεί μόνο αν ο ελληνικός λαός παραμείνει παγιδευμένος στο Μνημόνιο. 

«Αυτό που έχουμε πει είναι πως οτιδήποτε κι αν συμβεί στην Ελλάδα, η ΕΚΤ θα πρέπει να ακολουθήσει τον κανόνα της [που αναφέρει πως] τα κρατικά ομόλογα μπορούν να γίνουν δεκτά ως εγγυήσεις εάν η αξιολόγησή τους είναι αρκετά καλή, ή, σε περίπτωση που δεν είναι αρκετά καλή, αν η χώρα υπάγεται σε πρόγραμμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ», εξήγησε το ανώτερο στέλεχος της Ευρωτράπεζας.

 

Στην ουσία, όμως, οι τραπεζίτες αρχίζουν να συγκλονίζονται από εσωτερικά σκάνδαλα. Στην Πειραιώς, η συμφωνία με την KKR, μια σκανδαλώδης περίπτωση φοροδιαφυγής, οδήγησε σε εμφύλιο πόλεμο στο δ.σ. της, καθώς κρίνεται ότι αντίκεται στο συμφέρον της τράπεζας και ότι το deal που οδηγεί στο ξεπούλημα των περιουσιών των Ελλήνων δανειοληπτών που έμπλεξαν με την Πειραιώς, μέσω της τιτλοποίησης δανείων και της παραχώρησής τους στην εταιρία. 

 

Φρενάρουν τα deals

 

Το μούδιασμα στις τράπεζες συνοδεύεται με φρένο  ακόμη και σε ώριμες υποθέσεις πώλησης non core business assets, ποσοστών σε θυγατρικές και χαρτοφυλακίων με δάνεια, οι οποίες περιλαμβάνονται στα εγκεκριμένα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης.

 

Η προκήρυξη των εκλογών, η διαφορετική αντίληψη του προπορευόμενου στις δημοσκοπήσεις ΣΥΡΙΖΑ για τον ρόλο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και η επίπτωση που δημιουργεί η αυξημένη αβεβαιότητα στις προσφορές των ενδιαφερόμενων αγοραστών αναγκάζουν τις διοικήσεις των τραπεζών να κάνουν ένα βήμα πίσω σε σχέση με την υλοποίηση χρονοδιαγραμμάτων ή και τη λήψη αποφάσεων.

 

Η πιο ηχηρή περίπτωση είναι αυτή της διάθεσης μειοψηφικού πακέτου της Finansbank από την Εθνική, κίνηση που περιλαμβάνεται στο εγκεκριμένο από την ΕΚΤ capital plan. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την ολοκλήρωση της διάθεσης εντός του α’ διμήνου του 2015, εφόσον βέβαια υπήρχε ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον.

 

Τώρα το εγχείρημα μετατίθεται για αργότερα καθώς αφενός δεν κρίνονται πρόσφορες οι συνθήκες που επικρατούν στις αγορές, αφετέρου η διοίκηση Τουρκολιά θέλει να απόσχει από ενέργειες που μπορεί να θεωρηθεί ότι επιχειρούν να προκαταλάβουν την επόμενη κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι και την 25η Ιανουαρίου, ημέρα διενέργειας των εκλογών, δεν έχει οριστεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει η διάθεση έως 26,9% της Finansbank εντός του τρέχοντος μήνα, ενώ πολύ δύσκολος προβλέπεται πολιτικά και ο Φεβρουάριος.

 

Σε εκκρεμότητα παραμένει ν και η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταβίβασης της Αστήρ Παλάς, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη το ειδικό χωροταξικό σχέδιο, όπως και η συμφωνία πώλησης της NBGI.
Για αργότερα εντός του 2015 και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες έχει προγραμματίσει η Eurobank το εγχείρημα διάθεσης μετοχών της Eurolife Holding. Η διάθεση μειοψηφικού ποσοστού της εταιρείας συμμετοχών των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων του ομίλου περιλαμβάνεται στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας.

 

Βραχυκυκλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις συμφωνίες για NPb Παράταση για μετά τις εκλογές λαμβάνουν και ώριμες υποθέσεις πώλησης χαρτοφυλακίων δανείων. Το πρώτο crash test θα είναι η πώληση από συστημική τράπεζα επιχειρηματικών δανείων, ονομαστικής αξίας περίπου 470 εκατ. ευρώ. Η ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών μετατέθηκε για την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον να δει αν ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί ή θα κηρυχθεί άγονος.

 

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει διά στόματος Αλέξη Τσίπρα ότι θα απαγορεύσει τη μεταβίβαση μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένα funds και τις συμφωνίες συνδιαχείρισης με ξένες πλατφόρμες. Η παραπάνω δήλωση δεν έχει προς το παρόν αναστρέψει την πορεία υλοποίησης συμφωνιών όπως αυτές μεταξύ Πειραιώς KKR, Alpha – Aktua, ούτε την εξέλιξη διαγωνισμών, όπως η πώληση χαρτοφυλακίου δανείων από 10 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

 

Αλλωστε, για να παγώσουν οι εξελίξεις θα πρέπει ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να φέρει νομοθετική διάταξη που να απαγορεύει τη μεταβίβαση μη εξυπηρετούμενων δανείων η οποία σήμερα επιτρέπεται, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του θεσμικού και του κανονιστικού (Κώδικας Δεοντολογίας) πλαισίου. 

 

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του, τότε δημιουργείται ένα εμπόδιο για το ξεπούλημα των περιουσιών υπερχρεωμένων δανειοληπτών. Αν όχι, τότε τα κοράκια θα πυκνώσουν πάνω από το πληγωμένο κορμί της ελληνικής οικονομίας. 

 

Σε κάθε περίπτωση, οι δανειολήπτες πρέπει να παραμένουν ενημερωμένοι και σε επαγρύπνηση για τη διεκδίκηση των στοιχειώδων δικαιωμάτων τους. Η προσφυγή στο Σύλλογο Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος και σε άλλες συλλογικότητες αποτελεί λύση για όποιον δανειολήπτη δεν μπορεί μόνος να αντιμετωπίσει την τοκογλυφία των τραπεζών. 

 

Ας μην ξεχνάμε ότι ο ελληνικός λαός έχει φτωχοποιηθεί για να διατηρηθεί το σύστημα ζόμπι των συστημικών τραπεζών της Ελλάδας που ανά πάσα στιγμή απειλούν με τους γνωστούς τρόπους που γνωρίζουν για να επηρεάσουν τις εξελίξεις ώστε να μην είναι αρνητικές για αυτές, αλλά για το γνωστό κορόιδο, τον συνεργάσιμο υπερχρεωμένο υπερφορολογημένο Ελληνα πολίτη. 

 

Ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα και ο λαός σύρθηκαν στην Οικονομική Κατοχή της τρόικας και το Μνημόνιο για το καλό των τραπεζών ή καλύτερα για την ευδαιμονία των τραπεζιτών και των φίλων τους στα πολιτικά τζάκια της χώρας. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr