Στο Νέαρχο (;) ανήκει το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης

Το ναύαρχο, ναυπηγό, εφευρέτη του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νέαρχο ή το Στρατηγό Βρασίδα, δείχνουν σύμφωνα με την αρχαιολόγο και ξεναγό Ευγενία Κούκουρα, τα πρώτα στοιχεία για τον τάφο της Αμφίπουλης.

 

“Πιστεύω ότι κατά 99.9% εκεί είναι θαμμένος ο Νέαρχος  ο άνθρωπος που δημιούργησε μεταξύ άλλων ένα γυάλινο υποβρύχιο με το οποίο καταδύθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος στον Ινδικό Ωκεανό. Όμως δεν αποκλείεται να βρίσκεται εκεί θαμμένος ο Στρατηγός Βρασίδας”, λέει η αρχαιολόγος κ.Κούκουρα στο radio1d.gr η οποία συμπληρώνει πως η Αμφίπολη ήταν το λιμάνι που χρησιμοποιούσε ο Μέγας Αλέξανδρος για να μεταφέρει και το χρυσό του Παγγαίου.

Εάν ο τύμβος ανήκει στο Βρασίδα το στρατηγό που έπεσε στο σημείο αυτό καθώς η πόλη -κλειδί ήταν αντικείμενο έριδας μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης, τότε το μνημείο θα είναι προγενέστερο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η πληροφορία φαίνεται να έχει σημασία καθώς ανάλογο ταφικό μνημείο έχει εντοπιστεί και στη γειτονική Βουλγαρία και μάλιστα μέχρι τώρα θεωρείται το παλαιότερο κυκλικό μνημείο στα Βαλκάνια μέχρι σήμερα. 

 

Στελίνα Μαργαριτίδου,

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr