Ζήτω ο τουρισμός της κακομοίρας: Να ποια είναι τα καραβάνια των τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα

Μια φορά κι έναν καιρό σε μια χώρα που ο λαός της υπέφερε από τη φτώχεια, κάποιοι έλεγαν ότι οι τουρίστες που θα την επισκέπτονταν θα έφερναν χρήμα και ζωντάνια.

 

Και να που οι ορδές των τουριστών από τις γειτονικές χώρες κυρίως φθάνουν κι απολαμβάνουν αυτά που προς το παρόν στη χώρα μας είναι δωρέαν: Τις πανέμορφες θάλασσες και παραλίες και τον λαμπρό ήλιο.

 

Οι τουρίστες από την Πολωνία, τα Σκόπια, τη Γιουγκοσλαβία και άλλες γειτονικές χώρες, έρχονται φορτωμένοι με κονσέρβες και νερά ακόμη και στις βαλίτσες τους, χωρίς να έχουν την παραμικρή διάθεση να ξοδέψουν έστω και ένα ευρώ στην Ελλάδα.

 

Να τι ακριβώς λέει στο Radio1d.gr η αρχαιολόγος και μια από τις σημαντικότερες ξεναγούς της Ελλάδας αφού βρίσκεται σ’αυτό τον επαγγελματικό χώρο από τη δεκαετία του 70, Ευγενία Κούκουρα!

 

“Πολωνοί, Σέρβοι, Σκοπιανοί, Βούλγαροι παραθερίζουν στην Ελλάδα φέρνοντας  τα πάντα από τη χώρα του. Κι όταν λέμε τα πάντα το εννοούμε. Βλέπεις στα υυτοκίνητά τους έχουν γεμίσει μέχρι πάνω και το πορτ παγκάζ και τη σχάρα με κονσέρβες ακόμη και νερά ώστε να μην ξοδέψουν τίποτε. Χαρακτηριστικό είναι ότι  οι τουρίστες από τις γειτονικές χώρες φουλάρουν μέχρι πάνω και το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου τους αφού έχουμε την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη όπως λένε. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα όλα σχεδόν τα προϊόντα που πωλούνται στα πολυκαταστήματα είναι πολύ ακριβότερα από τις άλλες χώρες, αλλά και η φήμη ότι στη χώρα των…πεινασμένων Ελλήνων μπορεί να σημειωθούν κι ελλείψεις σε τρόφιμα, στρέφει τους τουρίστες σ’αυτές τις λύσεις” λέει και η κ Κούκουρα και διηγείται δεκάδες περιστατικά που της έχουν συμβεί στην πολύχρονη εμπειρία της.

 

“Φέτος το καλοκαίρι που συνόδευα ένα γκρούπ με μαθητές από γειτονική χώρα, οι γονείς έπαιρναν τηλέφωνο και ρωτούσαν αν υπάρχει διακοπή ρεύματος γιατί θα κινδύνευαν να χαλάσουν οι κονσέρβες στη βαλίτσα. Αυτό κάνουν όσοι έρχονται και για οικογενειακές διακοπές κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Πληρώνουν ένα δωμάτιο και προσπαθούν να μην ξοδέψουν τίποτε άλλο πέρα από αυτό. Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος για παράδειγμα επισκέφτηκαν τα Μετέωρα οικογένειες από τις γειτονικές χώρες μεταφέροντας όλη τους την πραγμάτεια . Νομίζω ότι έχουμε πάει πίσω…τουριστικά στη δεκαετία του 60. Πέρυσι ήταν για μένα που είμαι ξεναγός η χειρότερη χρονιά όλων των εποχών από άποψη δουλειάς και είμαι στο χώρο από τη δεκαετία του 80. Φέτος , μια χρονιά που τουριστικά έχει τόσο διαφημιστεί, η αύξηση στην κίνηση των τουριστών τουλάχιστον για την περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι μόλις 10%. Οι τουρίστες που θ αφήσουν χρήματα στη χώρα είνα ένας…μύθος” καταλήγει η κ.Κούκουρα

 

Οι καλοί πελάτες είναι οι Έλληνες, αλλά …λείπουν

 

Οι καλύτεροι πελάτες για τα νησιά και για τις τουριστικές επιχειρήσεις γενικότερα παραδοσιακά είναι οι Έλληνες. Όμως οι Έλληνες λείπουν φέτος από τα νησιά, λένε στο Radio1d.gr καταστηματάρχες από τη Χώρα της Σκύρου. Στα περισσότερα από τα ελληνικά νησιά αλλά και σε πολλά σημεία της Χαλκιδικής η κατάσταση είναι σχεδόν ίδια.

 

Το ερώτημα είναι πους τουρίστες θέλουμε αλλά και ποιους μπορούμε να υποστηρίξουμε με τις υπηρεσίες που διαθέτουμε, γιατί οι μεγαλοξενοδόχοι μπορεί να τρίβουν τα χέρια τους (και όχι μόνο για την αύξηση των πελατών τους) αλλά ο εμπορικός κόσμος  και όσοι κινούνται στην τουριστική αγορά συνεχίζουν να έχουν μεγάλες δυσκολίες…

 

Στελίνα Μαργαριτίδου,

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr