Στους κινηματογράφους η ταινία The Interview

Την προβολή της ταινίας The Interview από ανήμερα τα Χριστούγεννα, σε περιορισμένο αριθμό αιθουσών στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και μέσω διαδικτύου, αποφάσισε η εταιρεία Sony.

 

Πρόκειται για την ταινία που φέρεται να ήταν η αιτία πίσω από τον πολύκροτη κυβερνο-επίθεση έναντι της Sony, επίθεση που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποδώσει στη Βόρεια Κορέα. Το σατιρικό έργο πραγματεύεται σχέδιο δολοφονίας του ηγέτη του Βορρά.

 

Η Πιονγκγιάνγκ αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες και έχει καλέσει την Ουάσιγκτον να ερευνήσουν «από κοινού» την υπόθεση, ισχυριζόμενη πως μπορεί να αποδείξει την αθωότητά της.

 

«Περιφανή» που «σήκωσε ανάστημα» εναντίον αυτών που προσπαθούν να καταπιέσουν την «ελευθερία του λόγου», ανακοίνωσε επισήμως η Sony, μια εβδομάδα αφότου αποφάσισε να αποσύρει την ταινία από τις αίθουσες.

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει επικρίνει δριμύτατα τη Sony για την αρχική απόφασή της να αποσύρει την ταινία, τονίζοντας πως με την ενέργεια αυτή ουσιαστικά υπέκυψε στην προσπάθεια επιβολής λογοκρισίας από την πλευρά «κάποιου, κάπου δικτάτορα». «Ο πρόεδρος χαιρετίζει την απόφαση της Sony να εγκρίνει την προβολή της ταινίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Έρικ Σουλτς.

 

«Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο πρόεδρος, ζούμε σε μια χώρα που πιστεύει στην ελευθερία του λόγου και στο δικαίωμα της καλλιτεχνικής έκφρασης. Η απόφαση που έλαβαν η Sony και οι κινηματογραφικές αίθουσες επιτρέπει στους ανθρώπους να κάνουν τη δική τους επιλογή για την ταινία και χαιρετίζουμε αυτό το αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο Σουλτς.

 

Νέα διακοπή του Διαδικτύου στη Βόρεια Κορέα

 

Η σύνδεση με το Διαδίκτυο διακόπηκε εκ νέου σήμερα στη Βόρεια Κορέα, μία ημέρα μετά το γενικό «μπλακ άουτ» του δικτύου που ενδέχεται να είχε ενορχηστρωθεί σε αντίποινα για την κυβερνοεπίθεση που διαπράχθηκε εναντίον της Sony Pictures, σύμφωνα με μία εταιρεία που εξειδικεύεται στη ασφάλεια του διαδικτύου. 

 

Τα 4 δίκτυα μέσω των οποίων συνδέεται στο Διαδίκτυο η Βόρεια Κορέα, που συνδέονται όλα με την κινεζική εταιρεία – κολοσσό των τηλεπικοινωνιών, την Unicom, τέθηκαν εκτός λειτουργίας στις 18:41 (ώρα Ελλάδας) αφού εκδηλώθηκαν προβλήματα συνδεσιμότητας, ανέφερε η αμερικανική εταιρεία Dyn Research.
 

Χθες, η σύνδεση στο Διαδίκτυο παρέλυσε στην χώρα για ένα διάστημα 9 ωρών αφότου οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Πιονγιάνγκ ότι βρίσκεται πίσω από αυτήν την πρωτοφανούς μεγέθους υποκλοπή δεδομένων της εταιρείας παραγωγής και διανομής κινηματογραφικών ταινιών Sony.