Ποινική δίωξη σε βάρος έξι τελωνειακών

Με τα βαρύτατα κακουργήματα κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση και της άμεσης συνέργειας στις προηγούμενες πράξεις, βαρύνονται οι έξι υπάλληλοι του Β’ Τελωνείου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε βάρος των οποίων ο εισσαγγελέας Διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος άσκησε ποινική δίωξη.

Οι έξι υπάλληλοι εμπλέκονται σε υπόθεση λαθρεμπορίας που χρονολογείται από το 2007 κι από την οποία το ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε συνολικά με 651.000 ευρώ.

Για κάποιους, μάλιστα, οι κατηγορίες συνδέονται με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο -κατά το επίμαχο διάστημα- προϊστάμενος του Β’ Τελωνείου Θεσσαλονίκης, ενώ οι υπόλοιποι τελωνειακοί είναι ελεγκτές και επόπτες. Ακόμη, για ηθική αυτουργία διώκεται και ένα έβδομο άτομο, που είναι εκτελωνιστής και νόμιμος εκπρόσωπος εταιρίας που μεταξύ άλλων εμπορεύεται, εισάγει και εξάγει υπολογιστές, αναλώσιμα, είδη ένδυσης, υπόδησης, δώρων κ.ά.

Η υπόθεση συνδέεται με την εισαγωγή εμπορευμάτων, προερχόμενων από την Κίνα και τις ΗΠΑ, για τα οποία δεν καταβλήθηκαν οι προβλεπόμενοι δασμοί και φόροι, με σκοπό να επωφεληθεί η συγκεκριμένη εταιρία. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, από την έρευνα προέκυψε -μεταξύ άλλων- «καταστρατήγηση» του τελωνειακού «καθεστώτος 42» (σ.σ. καθεστώς που χρησιμοποιεί ο εισαγωγέας για να πετύχει την απαλλαγή από τον ΦΠΑ όταν τα εισαγόμενα αγαθά πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. που στην προκειμένη περίπτωση ήταν η Βουλγαρία), ενώ οι εμπλεκόμενοι τελωνειακοί φέρονται ότι αποδέχθηκαν συνολικά 60 διασαφήσεις εισαγωγής που κατέθεσε ο εκτελωνιστής (σ.σ. πρόκειται για έντυπα) και συνοδεύονταν από εικονικά και ανακριβή παραστατικά).