Στόχος επίθεσης γερμανική εφημερίδα που αναδημοσίευσε σκίτσα του Μωάμεθ από την Charlie Hebdo

Στόχο επίθεσης με εμπρηστικό μηχανισμό αποτέλεσε σήμερα το πρωί εφημερίδα του Αμβούργου που είχε αναδημοσιεύσει σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ από τη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo.

 

Στην ανακοίνωσή της η αστυνομία διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν τραυματίες. Αρχικά ερρίφθησαν πέτρες και στη συνέχεια ένας εμπρηστικός μηχανισμός μέσα σε ένα παράθυρο της Hamburger Morgenpost με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά. Δύο αίθουσες υπέστησαν ζημιές και η φωτιά κατασβέστηκε γρήγορα, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. 

Δύο άτομα συνελήφθησαν κοντά στο σημείο και η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας έχει αναλάβει τη διενέργεια της έρευνας. 

Στην ιστοσελίδα της, η εφημερίδα αναφέρει πως δεν υπήρχαν εργαζόμενοι μέσα στα γραφεία την ώρα της επίθεσης.

Οπως πολλές ακόμη γερμανικές εφημερίδες, η Hamburger Morgenpost υπό τον τίτλο «Τόση ελευθερία πρέπει να είναι δυνατή» είχε αναδημοσιεύσει στην πρώτη σελίδα της τρία σκίτσα της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo μετά την επίθεση στα κεντρικά της γραφεία.

 

Η εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας δήλωσε ότι είναι «πολύ νωρίς» να ειπωθεί αν η επίθεση κατά της εφημερίδας έχει σχέση με τη δημοσίευση των σκίτσων αυτών αλλά τόνισε ότι αυτό αποτελεί βασικό θέμα που θα εξεταστεί στην έρευνα.

Φόβος στη Γερμανία για κύμα επιθέσεων 

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός κύματος επιθέσεων σε ευρωπαϊκή κλίμακα, όπως προκύπτει από την παρακολούθηση των επικοινωνιών της ηγετικής ομάδας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, γράφει στην κυριακάτικη έκδοσή της η γερμανική εφημερίδα Bild.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται ανώνυμες πηγές, εντός των υπηρεσιών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) έχει υποκλέψει συνομιλίες στις οποίες οι ηγέτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ουσιαστικά “ανακοίνωσαν” ένα νέο κύμα επιθέσεων.

Σε αυτές τις υποκλαπείσες συνομιλίες, το Παρίσι μνημονεύεται ως το σήμα για μια σειρά επιθέσεων και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα. Σύμφωνα με την Bild δεν υπάρχει πάντως αναφορά σε συγκεκριμένο σχέδιο επιθέσεων.

Σύμφωνα επίσης με τη γερμανική εφημερίδα τα αδέλφια Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, που ήταν οι δράστες τη σφαγής στη γαλλική σατιρική εβδομαδιαία Charlie Hebdo όπου βρήκαν το θάνατο 12 άνθρωποι πριν τις επιθέσεις είχαν επαφές στην Ολλανδία.

Αβραμόπουλος: Δεν είναι ώρα για στιγματισμούς, αλλά για συσπείρωση

Με αφορμή την πυρκαγιά σε εφημερίδα του Αμβούργου ο Έλληνας Επίτροπος για τη Μετανάστευση Δ. Αβραμόπουλος ο οποίος ευρίσκεται στο Παρίσι για να συμμετάσχει στη μεγάλη διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Μετά το Παρίσι, το Αμβούργο, το έγκλημα δεν γνωρίζει σύνορα. Η νέα αυτή επίθεση υπογραμμίζει ακόμη μια φορά ότι χρειάζεται ένα απόλυτος σεβασμός για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου. Εμείς θα υπερασπιστούμε τις αξίες μας. Και ανάμεσα στις αξίες μας είναι επίσης και αυτές της ανοχής. Δεν είναι ώρα για στιγματισμούς, αλλά για συσπείρωση. Η αλληλεγγύη που εκφράζεται σήμερα στους δρόμους του Παρισιού είναι η απτή απόδειξη».

35.000 Γερμανοί κατά της ξενοφοβίας 

Χθες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος σε πορεία κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στη Δρέσδη, κέντρο των εκδηλώσεων του κινήματος PEGIDA κατά των μεταναστών.

«Δεν θα επιτρέψουμε το μίσος να μας χωρίσει», δήλωσε η δήμαρχος της πόλης Χέλμα Ορόζ μπροστά σε ένα πλήθος 35.000 ανθρώπων που συμμετείχαν στη συγκέντρωση που οργανώθηκε από την κυβέρνηση της Σαξωνίας και την πόλη της Δρέσδης.

Το κίνημα PEGIDA (Ευρωπαίοι Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης) οργανώνει κάθε εβδομάδα στην πόλη συγκεντρώσεις με συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων γερμανών πολιτών, που έφθασαν τις 18.000 την περασμένη Δευτέρα.

Η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ καταδίκασε τις αντι-μουσουλμανικές αυτές διαδηλώσεις, κάλεσε τους Γερμανούς να γυρίσουν την πλάτη τους στο κίνημα και αποκάλεσε τους επικεφαλής του ρατσιστές έμπλεους μίσους.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των Γερμανών αισθάνεται ότι απειλείται από το ισλάμ.

Οι επιθέσεις στο Παρίσι δημιούργησαν ανησυχίες για την ενίσχυση των κινημάτων κατά των μεταναστών στην Ευρώπη και την πυροδότηση ενός πολέμου για τη θέση της θρησκείας και της εθνικής ταυτότητας στην κοινωνία.

Το Σάββατο, σε δηλώσεις της μετά από συνάντηση της Χρτιανοδημοκρατικής Ενωσης στο Αμβούργο, η Άγκελα Μέρκελ τόνισετην ανάγκη για διαπολιτισμικό διάλογο και τάχθηκε κατά των προκαταλήψεων.

«Εχουμε κάνει σαφές ότι τα γεγονότα στη Γαλλία, η βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση, αποτελούν πρόκληση για όλους εμάς, για τις αξίες που πρεσβεύουμε , για να αγωνιστούμε γι΄αυτές», είπε καλώντας τους πολίτες να διαχωρίσουν το ισλάμ από τους φανατικούς της θρησκείας.